עבור לתוכן
כל המאמרים

קנאביס רפואי, ואזהרות המומחים: "יש יותר מידע על סכנות – הרחיקו מבני נוער"

הפסיכיאטר הבכיר ד"ר אורן טנא משוחח עם שני מומחים בתחום – ד"ר אביבה וולף וד"ר אופיר ליבנה, שהסבירו ממה כדאי להיזהר, פורסם בYnet

פורסם לראשונה

קנאביס רפואי הוא הטרנד החם של השנים האחרונות, אבל למרות הבאז סביבו מתברר שהנתונים המדעיים לגבי השפעתו על הבריאות אינם חד-משמעיים. הפסיכיאטר הבכיר ד"ר אורן טנא שוחח עם שני מומחים בתחום בריאות הנפש, ד"ר אביבה וולף וד"ר אופיר ליבנה, שהסבירו ממה כדאי להיזהר

אין הרבה חומרים, כמו קנאביס, שמעוררים כל כך הרבה אמוציות וויכוחים בין תומכים מושבעים, הנשבעים שמדובר ב"חומר פלא", לבין מתנגדים אדוקים המשוכנעים שמדובר בסכנת נפשות. איפה האמת? כנראה אי-שם באמצע. ואולי מעניין מכך – כנראה שאין אמת אחת. יש אמת עבור גבר מבוגר החולה בסרטן שקנאביס מסייע לו להתמודד עם בחילות איומות, ויש אמת עבור נערה צעירה שמעשנת קנאביס עם החברות כדי לתפוס ראש.

מה אומר המדע על השימוש הרפואי בקנאביס? הרבה פחות ממה שנדמה. לפי אתר ה-NIH, המכון הלאומי האמריקני לבריאות, קיימות הוכחות מדעיות ליעלות קנאביס רק במקרים הייחודיים הבאים:

1. סוגים נדירים של אפילפסיה.

2. בחילות והקאות הקשורות בטיפולי כימותרפיה לסרטן.

3. אובדן תיאבון וירידה במשקל הקשורים למחלת האיידס.

מה עם כאב כרוני? "מידע מסוים עשוי להצביע על יתרונות מתונים בשימוש". ומה עם פוסט טראומה? "אין מספיק מידע מבוסס כדי לדעת אם השימוש מסייע או גורם נזק", כך גם לגבי שורת מצבים רפואיים אחרים – ממעי רגיז ועד גלאוקומה.

ד"ר אביבה וולף: "אחת הטעויות הכי נפוצות היא שקנאביס לא גורם להתמכרות. אין טעות גדולה מזו. שימוש קבוע יכול להוביל להפרעת שימוש בקנאביס, המאופיינת בתשוקה מתמדת לחומר ותסמיני גמילה אם מפסיקים"

"יש יותר מידע על סכנות מאשר על יתרונות"

"אנשים לרוב מופתעים כשאני אומרת להם כמה מעט מידע מדעי מבוסס יש על קנאביס", אמרה ד"ר אביבה וולף, פסיכיאטרית המנהלת מחלקה לתחלואה כפולה בלב השרון, ורופאה בכירה במכון מנטליקס. "מחקר, חשוב לדעת, לא מבוסס על רושם אישי של אנשים. הוא חייב להיערך בתנאים מבוקרים אל מול קבוצת ביקורת, כדי שנוכל לומר משהו מבוסס על החומר. ולמרבה הצער, יש היום הרבה יותר מידע על הסכנות של קנאביס, בוודאי בתחום הנפשי, מאשר על יתרונותיו.

"אחת הטעויות הכי נפוצות היא שקנאביס לא גורם להתמכרות", הוסיפה ד"ר וולף. "אין טעות גדולה מזו. שימוש קבוע יכול להוביל להפרעת שימוש בקנאביס, המאופיינת בתשוקה מתמדת לחומר, תסמיני גמילה אם מפסיקים והמשך שימוש למרות השפעות שליליות שיש לחומר על חיי המשתמשים. מחקרים מצביעים על כך שכתשעה אחוזים מהמתנסים בקנאביס יתמכרו, ושיעור זה עולה ל-17 אחוזים בקרב מי שמתחילים להשתמש בו בגיל ההתבגרות".

ד"ר אופיר ליבנה: "המסר המרכזי שלי להורים של מתבגרים הוא – הרחיקו את החומר הזה ככל האפשר מהישג ידם ונסו לדחות את התחלת השימוש עד כמה שניתן"

ההשפעה של קנאביס על המוח הצעיר מדאיגה במיוחד. גיל ההתבגרות הוא תקופה קריטית להתפתחות המוח, ושימוש בקנאביס עלול כנראה להפריע לתהליך זה. THC, המרכיב הפסיכואקטיבי של קנאביס, משפיע על מערכת התגמול של המוח, ועלול להוביל לחסרים קוגניטיביים ארוכי טווח. שימוש בקנאביס בנוער נקשר לבעיות נפשיות כמו חרדה, דיכאון ואף לסיכון מוגבר לפסיכוזה.

"בקרב החוקרים את התחום ישנו קונסצנזוס", אמר ד"ר אופיר ליבנה, פסיכיאטר החוקר את תחום הקנאביס באוניברסיטת קולומביה בניו יורק ורופא בכיר במנטליקס, "המוח המתפתח רגיש יותר להשפעות הנוירוטוקסיות של THC, דבר ההופך משתמשים צעירים לפגיעים במיוחד להשפעות השליליות שלו. דבר נוסף שאנשים לא לוקחים בחשבון הוא שהחומר שקיים היום בשוק הוא חומר אחר לגמרי ממה שהיה בעבר", הוסיף ד"ר ליבנה.

"קנאביס היום עם ריכוז גבוה בהרבה של THC מבעבר וגם שיטות הצריכה נעשו מגוונות יותר. באידוי לדוגמה, מקבלים המון חומר למוח בעוצמה ובמהירות, ובמיוחד כשמדובר במוצרים עם ריכוז מוגבר. המסר המרכזי שלי להורים של מתבגרים הוא – הרחיקו את החומר הזה ככל האפשר מהישג ידם ונסו לדחות את התחלת השימוש עד כמה שניתן".

אין חולק על כך שלקנאביס, כמו לחומרים טבעיים צמחיים אחרים, יש מקום בעולם הרפואה המודרני. אבל נדמה שהבאז סביב החומר, מייחס לו סגולות מעבר למוכח, ומפחית מהסכנות שעלולות להתלוות לשימוש. אנו נדרשים למחקרים נוספים, בתנאים מבוקרים, באוכלוסיות גדולות, כדי ללמוד יותר על החומר. "אני בהחלט רואה המון נזקים שנגרמים מקנאביס", סיכמה ד"ר וולף. "לכן, אני אומרת לכל מי שרוצה לשמוע – כבדהו, אבל גם חשדהו".

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות