כדורים פסיכיאטריים לחרדה ולדיכאון

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר אורן טנא
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי
מבולבלים קצת מכל השמות וממגוון התרופות הקיימות בשוק? פסיכיאטר עושה לכם סדר

מבולבלים קצת מכל השמות וממגוון התרופות הקיימות בשוק לחרדה ודיכאון? פסיכיאטר פרטי בכיר עושה לכם סדר

כפי שאזעקת הרכב מתחילה לצפצף לפעמים בלי סיבה ברורה, כך גם המוח שלנו, מפעיל לעתים אזעקה ומצפצף בלי שיש מולו סכנה. האזעקה הזו יוצרת בגוף עוררות פיזיולוגית ומלווה בתסמינים גופניים דוגמת דפיקות לב וקוצר נשימה, לצד תסמינים נפשיים דוגמת אימה עמוקה. טיפול פסיכיאטרי תרופתי עשוי להפחית את העוצמה והתכיפות של מצבי החרדה הללו.

הפרעות חרדה באות במגוון סוגים ומאפיינים. בהפרעת פאניקה לדוגמה החרדה היא התקפית, ומגיעה ללא טריגר. בפוביה, החרדה גם מגיעה בצורת התקפים אך לנוכח טריגר ברור ממנו האדם פוחד, לדוגמה גבהים או מעליות. אך ישנן גם הפרעות חרדה, דוגמת הפרעת חרדה מוכללת (GAD), בהן החרדה לא מגיעה כהתקף, אלא היא מתמשכת ומעיקה.

המחקר הרפואי מעיד על כך ששימוש ברוב התרופות המשמשות כנוגדות דיכאון יעיל גם לסובלים מחרדה. היעילות הכפולה של התרופות מוסברת בקיומם של מנגנונים מוחיים המשותפים לתהליכי דיכאון וחרדה.

מהן תרופות לטיפול בחרדה ובדיכאון?

תרופות נוגדות חרדה ודיכאון הינן תרופות פסיכיאטריות הניתנות על ידי פסיכיאטר כחלק מהמלצותיו לאחר בדיקה פסיכיאטרית. חלק מן התרופות מתאימות לשימוש קבוע על בסיס יומיומי ואילו חלק מתאימות לשימוש נקודתי לפני מאורעות ספציפיים, בהתאם לאבחנה ממנה סובל האדם.

בנוסף, משך השימוש בתרופות משתנה בין אנשים כאשר חלק מן האנשים ישתמשו בהן לאורך תקופה ממושכת בעוד שחלק לתקופה קצרה.

הסוגים העיקריים של הטיפול התרופתי בחרדה ודיכאון:

תרופות ממשפחת ה-SSRI וה-SNRI

תרופות אלו אינן פועלות מידית, הן אינן תרופות הרגעה, אך לאחר מספר שבועות של נטילה קבועה, ודרך השפעה על השליח הכימי המוחי סרוטונין, מורגש ברוב המקרים אפקט מיטיב נוגד חרדה. לצד הטיפול בחרדה, משמשות תרופות אלה לטיפול בדיכאון ובמצבים נוספים כמו OCD. בקבוצת ה-SSRI, נכללות התרופות פריזמה או פלוטין (שהן למעשה גרסאות של פרוזאק), ציפרלקס או אסטו, לוסטרל או סרנדה וסרוקסט או פקסט. בקבוצת ה-SNRI נכללות הוויאפקס או האפקסור והסימבלטה הנקראת גם דולוקסטין.

תרופות ממשפחות אלה מהוות את הקו הראשון לטיפול בהפרעות חרדה, בשל יעילותן היחסית לצד פרופיל תופעות לוואי בטיחותי.

תרופות הרגעה – בנזודיאזפינים

תרופות אלה אינן משפיעות לטווח ארוך, אלא מהוות "מכבי שריפות" מיידים. הן מסייעות בהרגעה ובשינה. יתרונן של התרופות הוא פעילותן המהירה, אך חסרונן הבולט הוא נטייתן לגרום להתמכרות. לכן, שימוש בתרופות מסוג זה לרוב מומלץ לזמן מוגבל בלבד ולמצבים ספציפיים כעזרה למצוקה נפשית אקוטית. דוגמאות לתרופות מסוג הזה הן: בונדרומין, קלונקס, ואבן, ואליום ולוריבן.

תרופות אחרות לטיפול בחרדה

לעתים פסיכיאטר ממליץ על תרופות נוגדות פסיכוזה דוגמת סרוקוואל או זיפרקסה להקל על מצבי חרדה. תרופות אלה מסייעות גם בשינה, מבלי לגרום להתמכרות. פעמים אחרות ימליץ הפסיכיאטר על תרופה דוגמת פנרגן (שהיא אנטי היסמטמינית) כדי לסייע גם כן ברגיעה ובשינה. תרופה ממקור צמחי בשם לשיאה (המבוססת על שמן לבנדר) נמצאה אף היא יעילה בטיפול במגוון מצבי חרדה.

טיפול משולב- תרופתי ופסיכותרפיה

חלק מהאנשים שמקבלים טיפול תרופתי נוגד חרדה חשים שאינם זקוקים לטיפול נוסף. עם זאת, הטיפול היעיל ביותר בחרדה לפי הספרות המקצועית, הינו משולב – תרופות ושיחות. לכן, כמעט תמיד מומלץ לשלב עם הטיפול התרופתי גם פסיכותרפיה, שמסייעת לאדם לעבד את חווית החרדה, להבין את מקורותיה ולקבל כלים להתמודד עמה אם "תזקוף ראש".

פסיכותרפיה קוגנטיבית התנהגותית (CBT) או דינמית, עם טיפול תרופתי מהווה מענה רחב ומקיף אשר מוביל במרבית המקרים להקלה בתסמיני החרדה, תוך הבנה רחבה יותר של הגורם ממנו נבעו ופיתוח כישורי חשיבה וחיים לההתמודדות מוצלחת עם מצבי סטרס.

במכון מנטליקס מחכים לכם שורה של פסיכיאטרים מומחים לטיפול לחרדה, לצד שורת מטפלים רגשיים – ותוכלו לקבל טיפול משולב, עם תיאום מירבי בין גורמי הטיפול השונים. פנו אלינו ונשמח לסייע.

מאמרים נוספים

תוכנית טיפול אינטנסיבית מיועדת לאנשים שמרגישים שהגיעו לקצה ומבקשים שינוי. היא כוללת ליווי מקצועי ואנושי, ומספקת תמיכה מקיפה במהלך כל התהליך. כל מטופל מקבל מעטפת טיפולית מותאמת אישית.
התמכרויות בקרב בני נוער הן תופעה מורכבת ורב-ממדית, המשלבת גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים, חברתיים וסביבתיים. גיל ההתבגרות מייצר רגישות גבוהה יותר להתנהגויות סיכון, ובכללן התמכרות.
הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות?
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.

תפריט נגישות