עבור לתוכן

טיפול פסיכיאטרי

טיפול פסיכיאטרי

טיפול פסיכיאטרי הוא כלי רפואי חשוב להתמודדות עם מגוון מורכבויות רגשיות. הטיפול משלב אבחון מדויק של הבעיה על בסיס ידע רפואי, טיפול תרופתי או שילוב מותאם אישית של תרופות ושיחות. הפסיכיאטריה המודרנית מציעה סל טיפולים הולך ומתרחב ביעילות מוכחת קלינית

ד"ר אורן טנא- פסיכיאטר מומחה

טיפול פסיכיאטרי, אבחון פסיכיאטרי למבוגרים, פסיכיאטר פרטי

טיפול פסיכיאטרי הוא כלי רפואי חשוב להתמודדות עם מגוון מורכבויות רגשיות. הטיפול משלב אבחון מדויק של הבעיה על בסיס ידע רפואי, טיפול תרופתי או שילוב מותאם אישית של תרופות ושיחות. הפסיכיאטריה המודרנית מציעה סל טיפולים הולך ומתרחב ביעילות מוכחת קלינית

טיפול פסיכיאטרי, אבחון פסיכיאטרי למבוגרים, פסיכיאטר פרטי



פסיכיאטר פרטי



ד"ר אורן טנא- פסיכיאטר מומחה



אבחון וטיפול פסיכיאטרי

מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר ?

מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג ?

פסיכיאטר? פסיכולוג? פסיכותרפיסט? ​מה בעצם ההבדל ביניהם? ואיך יודעים למי צריך לפנות? פסיכיאטר הוא קודם כל רופא, שלמד רפואה, עשה סטאז' ואז החל התמחות בתחום הפסיכיאטריה (בדיוק כמו שרופאים אחרים עושים התמחות בתחום הגינקולוגיה, הכירורגיה או רפואת המשפחה). פסיכולוג אינו רופא, אלא בוגר לימודי פסיכולוגיה והכשרה מעשית בתחום, כולל בחינות הסמכה. פסיכותרפיסט הוא שם כללי למטפל רגשי שמטפל בדיבור. בישראל כמעט כל אחד יכול לקרוא לעצמו פסיכותרפיסט, אך להערכתנו מי שמוסמכים ויכולים לבצע פסיכותרפיה הם בעיקר פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, מטפלים באמנות ופסיכיאטרים.

פסיכולוג או פסיכיאטר ?

מתי כדאי ללכת לפסיכולוג ומתי לפסיכיאטר?

הבחירה בין השניים לא תמיד פשוטה, והיא תלויה בעיקר בסוג הבעיה. ככלל אצבע – אם אתם מתקשים לאבחן את הקושי או הבעיה, או אם להערכתם קיים צורך בטיפול תרופתי, כדאי לפנות לפסיכיאטר שיבצע אבחון מדויק, והערכה אם אכן נדרשת התערבות תרופתית. פעמים רבות, הנכון ביותר מבחינה טיפולית הוא שילוב בין מעקב פסיכיאטרי, וליווי של מטפל רגשי, פסיכותרפיסט.

לא מפחיד ללכת לפסיכיאטר?

לא מפחיד ללכת לפסיכיאטר?

נכון, פגישה עם פסיכיאטר יכולה להישמע כדבר מרתיע. "ייתנו לי תרופות בכוח", "יאשפזו אותי", "יחשבו שאני משוגע". אלה רק חלק מהחששות שמלווים מטופלים. אבל המציאות שונה לגמרי.

פסיכיאטרים הם רופאים מומחים שתפקידם להקל על המצוקה של נפש האדם. הפגישה היא לרוב שיחה אינטימית בחדר שקט ובאווירה נוחה ורגועה, במטרה לשתף בקשיים ובבעיות באופן פתוח וגלוי. הפסיכיאטר ינסה לסייע לכם באבחון הבעיה (ומתן שם לבעיה פעמים רבות כבר מאוד מרגיע, כי מבינים שמה שאנחנו סובלים ממנו - יש לו שם, וטיפול), ויגבש אתכם דרכי טיפול מתאימות - באמצעות שיחות, תרופות או שילוב ביניהן. והוא יעשה זאת כמובן לפי רצונכם והסכמתכם.

חושבים שאתם זקוקים לעזרה?

אם אתם חשים עצב, לחץ, חרדה או כל סימן אחר של מועסק, חבל להמתין שזה יעבור לבד, פנו לעזרה.

איבחון מקצועי של הסימפטומים יאפשר למצוא את המענה הטיפולי המתאים ביותר עבורכם. פנו עוד היום לעזרה המקצועית הטובה ביותר.

אבחון פסיכיאטרי :

מדוע פונים לפסיכיאטר?

במהלך מפגשי מעקב תרופתי, הפסיכיאטר מעריך את יעילות התרופה, מברר אם קיימות תופעות לוואי מגבילות ומתאים את המינון בהתאם.

כאשר ניתנת המלצה לטיפול תרופתי או שיחתי, ייעזר הפסיכיאטר בהיכרות שלו עם מגוון סוגי הטיפולים הקיימים בתחום רפואת הנפש וינסה לבחור את הטיפול המתאים ביותר לצרכי המטופל. אם המליץ הפסיכיאטר על טיפול תרופתי, הוא יכול לנפק מרשמים לתרופות, שאותם ניתן להנפיק בכל בית מרקחת. לחלופין ניתן להצטייד במכתב לרופא המשפחה, שיסייע בהנפקת התרופות.

התשובה היא לא!
כל הפסיכיאטרים הוכשרו לבצע פסיכותרפיה כחלק מהתמחותם, וחלק בוחרים להתמקצע בתחום זה ולבצע גם מעקב פסיכותרפי במקביל למעקבים פסיכיאטריים. בנוסף, לעתים בסיום הפגישה עם המטופל, ההמלצה של הפסיכיאטר היא שלא להתחיל בינתיים בטיפול תרופתי, ולהסתפק בשלב ראשוני במעקב בלבד. כל מקרה נבחן לגופו.

האם פסיכיאטרים מטפלים רק בתרופות?

האם פסיכיאטרים מטפלים רק בתרופות? ​

תרופות פסיכיאטריות :

פסיכיאטר למבוגרים עורך אבחון וטיפול מגיל 18 ומעלה בעוד פסיכיאטר לילדים ונוער עורך אבחון וטיפול עד גיל 18.

פסיכיאטר, בהיותו רופא, גם מכיר מצבים גופניים "המתחפשים" לנפשיים, ולהיפך. היינו לפעמים בעיה שנראית "נפשית", מקורה ברכיב רפואי כללי כמו עצבות, שבכלל נגרמת בשל בעיה בתפקוד בלוטת התריס. פסיכיאטר יידע לזהות בעיה זו, ולהכווין את הטיפול למקור. לפעמים קורה בדיוק ההפך – שעצבות של מטופל מיוחסת למחלה גופנית (לדוגמה מטופל עם ממאירות), כשבפועל המטופל לוקה במחלת הדיכאון, הדורשת טיפול נפרד.

אנשים רבים פונים לפסיכיאטר במגוון רב של תחושות שמציקות להם. החל מאי-שביעות רצון מהחיים, חוסר הצלחה או חוסר סיפוק ועד עצבות עמוקה, דיכאון, פחדים וחרדות, מתח מתמיד, מחשבות טורדניות, הפרעות אכילה, הפרעות קשב וריכוז, התמודדות עם טראומה, הפרעות תקשורת, דמנציה, בעיות זיכרון ועוד. בכל המקרים הללו פסיכיאטר יכול לסייע בחזרה למסלול החיים התקין.

אבחון פסיכיאטרי : מדוע פונים לטיפול אצל פסיכיאטר ?​

חשים שאיבדתם שליטה על המצב הנפשי?
בריאות הנפש חשובה כמו בריאות הגוף
לעתים די בשיחות עם איש מקצוע כדי להרגיש טוב יותר.
זכרו, תמיד אפשר לשנות - הכוח בידיים שלכם! אל תחששו לבקש עזרה.
חשים שאיבדתם שליטה על המצב הנפשי?
בריאות הנפש חשובה כמו בריאות הגוף לעתים די בשיחות עם איש מקצוע כדי להרגיש טוב יותר. זכרו, תמיד אפשר לשנות - הכוח בידיים שלכם! אל תחששו לבקש עזרה.

מתי נכון להיעזר בתרופות ?

תרופות פסיכיאטריות : מתי נכון להיעזר ?

תרופות פסיכיאטריות לא משנות, לא את האדם, לא את אופיו ולא את אישיותו. והן גם לא משנות מציאות מורכבת שלפעמים האדם מתמודד אתה. אז מה כן? הן יכולות פעמים רבות לסייע בהפחתת חרדה ומתח, בהפחתה של חשיבה טורדנית ולופים בראש, בשיפור מצב הרוח ובעזרה לשינה. נכון שאפשר לחיות בלעדיהן בחלק מהמקרים, אך בעזרת תרופות אפשר לשפר משמעותית את איכות החיים, את היכולת להתמודד מול קשיים בהצלחה, להפחית סבל ואף לצמצם סכנה שיש בחלק מהמצבים הנפשיים החמורים. ברוב המקרים, תרופות גם יכולות לסייע במחיר נמוך יחסית של תופעות לוואי לטווח ארוך.

בסופו של דבר ההחלטה אם לקחת תרופות היא רק בידי המטופל, בעוד שהרופא הפסיכיאטר רק ממליץ ומסייע ליישם את ההחלטה.

מה זו תכנית טיפול פסיכיאטרי ?

מה זו תכנית טיפול?

תכנית טיפולית היא המעטפת הטיפולית השלמה שנבנית במכון עבור כל מטופל; תכנית זו כוללת המלצה אם ליטול תרופות או לא, אם להיעזר בטיפול בשיחות – ואם כן, באיזו שיטה. לעתים, תכנית הטיפול כוללת גם התייחסות למערך המשפחתי התומך, ולמעטפת החברתית של האדם.

במנטליקס היתרון הגדול הוא שכל רכיבי התוכנית נמצאים תחת קורת גג אחת, וקיים תיאום מלא בין כל הגורמים המעורבים בטיפול במטופל.

לסיכום, אנו מבינים שקיים לעתים חשש וקושי לפנות לפסיכיאטר. אבל אנו מחויבים לתת לכם שירות טוב ויעיל, לשמור על תקשורת חיובית וגלויה, ולנסות לספק תשובות לכל שאלה שתצוץ. אנו נבנה עבורכם תוכנית טיפולית שתותאם לכם אישית. במכון שלנו צוות מומחים גדול האמון על שיטות הטיפול המתקדמות ביותר, באורח אדיב, דיסקרטי ומקצועי. אל תישארו עם המצוקה לבד.

חמישה דברים שאולי לא ידעתם על פסיכיאטרים:

רופא מומחה לנפש

פסיכיאטר הוא קודם כל... רופא! בניגוד לפסיכולוג או פסיכותרפיסט, פסיכיאטר הוא רופא שהשלים לימודי רפואה ואז ביצע התמחות בתחום הפסיכיאטריה.

אחד ממדעי המוח

פסיכיאטריה נחשבת לאחד ממדעי המוח, בדומה לנוירולוגיה ולנוירוכירורגיה.

לא רק בבתי חולים פסיכיאטרים

חלק מהפסיכיאטרים עובדים במחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים כלליים, חלק בבתי חולים פסיכיאטריים וחלק במרפאות ציבוריות או פרטיות.

חדשות טובות

הרבה מההפרעות הנפשיות הן ברות ריפוי או לפחות שיפור, ובעזרת טיפול נכון ניתן לחזור לתפקוד מלא ולאיכות חיים טובה.

דור הסושיאל

בדידות היא גורם הולך ומתגבר לתחלואה נפשית ולפנייה לפסיכיאטר... והמדיה החברתית רק מגבירה את תחושת הבדידות של אנשים.

מפסיכיאטרית לעברית

רופאים מדברים לפעמים במושגים שדורשים תרגום... אז הנה הפינה "מפסיכיאטרית לעברית", בה אנחנו מתרגמים עבורכם משפט רפואי לא ברור. כשרופא אומר את המשפט:
"יש צורך במעקב פרמקולוגי פסיכיאטרי, אך רצוי שיהיה ליווי פסיכותרפויטי פרטני בשיטת CBT"

למה הכוונה? אז ככה:

מעקב פרמקולוגי - בעברית – הוא מעקב תרופתי, הנערך בידי רופא שאמון על רישום תרופות פסיכיאטריות – הוא הפסיכיאטר. ליווי פסיכותרפויטי אומר שמלבד החלק התרופתי, מומלץ גם טיפול בדיבור (פסיכותרפיה), והשיטה המומלצת במקרה זה, היא שיטת טיפול ממוקדת וקצרת מועד המכונה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (ובראשי תיבות - CBT). בשיטה זו יש התמקדות בשינוי דפוסי חשיבה של האדם (החלק הקוגנטיבי) ותבניות ההתנהגות (חלק התנהגותי).

אז מה נאמר כאן בעצם:
"יש צורך בתרופות, ובפגישות מעקב עם פסיכיאטר. אבל לצד זה מומלץ גם טיפול רגשי, בשיטה שמתמקדת בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות שאולי מפריעים למטופל".

שאלות נפוצות

מה זה פסיכיאטר ?

פסיכיאטר הוא רופא מומחה שסיים לימודי רפואה, ביצע סטאז' ברפואה כללית ולאחר מכן התמחה קרוב לחמש שנים נוספות בפסיכיאטריה של המבוגר או בפסיכיאטריה של הילד והמתבגר (בדומה לרופאים מומחים אחרים שהתמחו בכירורגיה, רפואת עיניים או רפואת משפחה). בניגוד לחשש לפיו פגישה עם פסיכיאטר מסתיימת תמיד במתן תרופות ואף באשפוז, הרי שהמפגש נערך לרוב בקליניקה נעימה ואינטימית, כאשר מטרתו של הפסיכיאטר לאבחן את מקור המצוקה, לבחון שאין לה רקע רפואי כללי אחר הדורש טיפול, ולהציע תכנית טיפול כוללת להקלה על הסבל.

הפסיכיאטר והפסיכולוג עוסקים שניהם בבריאות הנפש. אלא שפסיכיאטר הוא רופא, שלמד רפואה, עשה סטאז' ברפואה כללית, ולאחריה התמחות בת 4.5 שנים בפסיכיאטריה. כך שפסיכיאטר, מעבר להתערבות שיחתית, מוסמך לאבחן הפרעות נפשיות שונות ולרשום טיפול תרופתי מתאים. לפסיכולוג מסלול הכשרה שונה – הוא לא לומר רפואה, אלא פסיכולוגיה, לאחריה הוא מבצע הכשרה מעשית והתמחות במסלול של טיפול בשיחות. פסיכולוג אינו מוסמך לרשום תרופות. במכון מנטליקס עובדים הפסיכיאטרים והפסיכולוגים יחדיו, כצוות מתואם, בניסיון להבטיח טיפול מיטבי לכל מטופל.

תרופות פסיכיאטריות הן תרופות שנועדו להשפיע לטובה על מצבו הנפשי של האדם. כולן פועלות במוחנו, אבל לכל אחת מנגנון פעולה שונה ותופעות לוואי אחרות. חלק מהתרופות מבוססות על רכיבים טבעיים, וחלקן מופקות באורח סינתטי. בגדול ניתן לחלק את התרופות לארבע קבוצות עיקריות: נוגדות דיכאון וחרדה (המפורסמת ביניהן היא משפחת ה-s'SSRI דוגמת ציפרלקס או פרוזאק), תרופות הרגעה (לרוב ממשפחת הבנזודיאזפינים דוגמת אסיבל או קלונקס), תרופות מייצבות מצב רוח (דוגמת ליתיום), או תרופות נוגדות פסיכוזה (דוגמת זיפרקסה או הלידול). חשוב לדעת שבניגוד לסטיגמה ולמה שנהוג היה לחשוב בעבר – כיום לרבות מהתרופות הפסיכיאטריות תופעות לוואי מינימליות, והן מאוד ידידותיות ובטוחות לשימוש.

החשש מפני שירות בצה"ל עלול לגרום לתסמינים נפשיים משמעותיים בקרב צעירים רבים. צה"ל מתקדם בהבנה של קשיים אלה, ומספק לחיילים הגנות, כדי לאפשר להם להיקלט במסגרת שירות שתתאים עבורם. ההגנות כוללות התאמת פרופיל נפשי, או הצמדת סימול קה"ס (קשיי הסתגלות). בכל מקרה, החלטות סופיות מתקבלות בידי גורמי בריאות הנפש הצבאיים - קב"ן או פסיכיאטר צבאי. צעירים שכבר מטופלים נפשית, או כאלה שמפתחים תסמינים משמעותיים לקראת הגיוס, פונים פעמים רבות לפסיכיאטר פרטי אזרחי, המיומן גם בנעשה בצבא, כדי להתייעץ עמו לגבי אופציות השירות, ולקבל חוות דעת עם המלצות לגבי הצמדת הגנות מתאימות. במקרה הצורך, אף נותן הפסיכיאטר האזרחי המלצה לשחרור כולל משירות.

פסיכוגריאטריה היא תחום בפסיכיאטריה העוסק בהפרעות נפשיות המופיעות בגיל ה-III. רופאים העוסקים בפסיכוגריאטריה הינם מומחים בפסיכיאטריה, אך אוחזים גם בידע נרחב לגבי מצבים רפואיים אחרים המאפיינים את הגיל המבוגר, כמו גם שילובים תרופתיים השכיחים יותר בגילים אלה. מוקד נוסף הוא הבנה בהפרעות נוירו-קוגניטיביות (דמנציה) המופיעות בגילים אלה, ולעתים מתבטאות בעיקר בתסמינים נפשיים.

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות