עבור לתוכן

טיפול בדיכאון

דיכאון

דיכאון יכול להאפיל על חיינו, הוא מטשטש את השמחות שלנו, וגורם לנו לאבד עניין בדברים שפעם נהנינו מהם.
דיכאון יכול להתגנב אלינו בשקט, ואז לכלוא אותנו בתוך תחושת ייאוש וחוסר אונים. אבל יש דרכים להילחם בו - עם תמיכה, טיפול, ואמונה שאפשר לחזור לאור.

ד"ר אורן טנא- פסיכיאטר מומחה

אבחון דיכאון, טיפול בדיכאון ותסמיני דיכאון. כל התשובות על דיכאון במקום אחד

דיכאון יכול להאפיל על חיינו, הוא מטשטש את השמחות שלנו, וגורם לנו לאבד עניין בדברים שפעם נהנינו מהם.
דיכאון יכול להתגנב אלינו בשקט, ואז לכלוא אותנו בתוך תחושת ייאוש וחוסר אונים. אבל יש דרכים להילחם בו - עם תמיכה, טיפול, ואמונה שאפשר לחזור לאור.

אבחון דיכאון, טיפול בדיכאון ותסמיני דיכאון. כל התשובות על דיכאון במקום אחד



ד"ר אורן טנא- פסיכיאטר מומחה



דיכאון

טיפול בדיכאון

טיפול בדיכאון

דיכאון מלווה את האנושות משחר ימיה. בדיוק כמו לחץ דם או רמות סוכר בדם, כך גם מצב הרוח שלנו הוא דבר מתחלף ומשתנה, המושפע מהסביבה בה אנחנו חיים ומהגנטיקה עימה נולדנו. תנודות במצב רוחנו הן דבר טבעי ואף רצוי, וכולנו חשים מדי פעם עצובים, אפילו מאוד. אז מתי בעצם מצב רוח רע הוא "סתם דיכי", ומתי זו הפרעה שנקראת "דיכאון קליני" (בפי העם) או "דיכאון מאז'ורי" (בפי המומחים)?

כמו המון דברים בעולם הבריאות, הכול בסופו של דבר הוא שאלה של טווח. ספקטרום. בואו נחשוב שוב על לחץ דם. גם הוא יכול להיות נמוך לפעמים או גבוה לפעמים. מתי אנחנו מחליטים שזו מחלה שנקראת יתר לחץ דם? כאשר לחץ הדם גבוה מהרצוי באופן עקבי ועיקש, באורח שעלול לגרום לנזק. עכשיו במקום המילים לחץ דם במשפטים הקודמים, שבצו את המילה עצבות, וקיבלתם את ההגדרה שלנו – כאשר העצבות יוצאת משליטה, נותרת משמעותית באורח עקבי ועיקש, צובעת את כל החיים בשחור וגורמת לסבל או לפגיעה בתפקוד – או אז אנחנו מדברים על מחלת הדיכאון.

דיכאון תסמינים

תסמיני דיכאון

אבל דיכאון אינו רק עצבות. הוא יכול לייצר שורה ארוכה של תסמינים נוספים. רוצים לדעת אם אתם או מישהו בסביבתכם לוקה בדיכאון? אבחון סופי נעשה רק בידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש. אבל אתם יכולים להיעזר בשאלות הבאות, שיתנו לכם אינדיקציה, אם אולי העצבות שלכם גולשת לכיוון של דיכאון מאז'ורי.

חושבים שאתם סובלים מדיכאון?

זו שאלה שלא תמיד קל לענות עליה. תתפלאו, אנשים רבים לא יודעים לומר אם יש להם דיכאון.

חושבים שאתם בדיכאון, אבל לא בטוחים? אל תהססו להגיע לאבחון מקצועי.

טיפול בדיכאון, טיפול פסיכולוגי או טיפול בחרדה? מחפשים פסיכיאטר או פסיכולוג, הגעתם למקום הנכון

אבחון דיכאון

בחנו את עצמכם האם אתם סובלים מדיכאון

אם עניתם על יותר מחמש שאלות בחיוב, ייתכן שאתם סובלים מדיכאון.
כדאי להתייעץ עם איש מקצוע. אל תישארו עם זה לבד!

1. הרגשתם עצובים? מיואשים? ריקים?
2. לא הצלחתם ליהנות משום דבר? גם מדברים שבעבר הסבו לכם הנאה? או שאיבדתם עניין בפעילויות? בחברים ואולי אפילו במשפחה?
אם עניתם בשלילה לשתי השאלות הראשונות – כבר טוב. לצורך אבחנה של דיכאון חייבים תשובה חיובית לאחת השאלות הללו. אם עניתם כן לאחת מהן - בואו נמשיך...
3. האם חל שינוי בתבנית השינה שלכם? בין אם אתם ישנים פחות או יותר מהרגיל?
4. האם יש לכם פחות או יותר תיאבון מהרגיל? או שחל שינוי במשקל שלכם, מבלי שעשיתם דיאטה?
5. האם התקשיתם להתרכז או לקבל החלטות, אפילו פשוטות?
6. האם הרגשתם שאתם לא שווים כלום, חסרי ערך (יותר מהרגיל, אם הרגשה זו מלווה אתכם בדרך-כלל). או שחשתם שאתם אשמים במשהו, כאילו מגיע לכם עונש?
7. האם הייתם תשושים במשך היום, והתקשיתם להניע את עצמכם לפעולה?
8. האם בסביבתכם העירו לכם שאתם מתנהגים שונה מהרגיל – נעים באיטיות או בתזזיתיות מוגברים?
9. שאלה אחרונה - האם, חס וחלילה, חשבתם על מוות כפתרון? לא חשוב כרגע אם כמשאלה בסגנון "לא נורא אם לא אתעורר", או מחשבה ש"בא לי להרוג את עצמי"?

אבחון רשמי נעשה רק בידי איש מקצועי אבל תשובה לשאלות הבאות תתן לכם אינדיקציה אם אולי יש לכם דיכאון. שאלו את עצמכם את השאלות הבאות, וסיפרו תשובות חיוביות. למה לספור? כי בפסיכיאטריה כדי להבחין בין סתם רגש שלילי לבין מצב פתולוגי, כלומר הפרעה נפשית – אנחנו צריכים לספור תסמינים לפי הספר, ובמקרה של דיכאון – להגיע ליותר מ-5 תסמינים מבין תשעת הבאים. נסו לענות בכנות לשאלות הבאות:

האם במהלך השבועיים האחרונים, במשך מרבית הימים, במשך רוב היום:

בחנו את עצמכם האם אתם סובלים מדיכאון

אבחון עצמי דיכאון

טיפול בדיכאון

דיכאון הוא לא גורל בלתי נמנע.
יש פתרונות שיכולים לעזור לך להרגיש טוב יותר.
הצעד הראשון הוא הכי קשה אבל הוא כל-כך חשוב -להעז לפנות לעזרה. אל תישארו לבד במאבק הזה

טיפול בדיכאון

דיכאון הוא לא גורל בלתי נמנע. יש פתרונות שיכולים לעזור לך להרגיש טוב יותר. הצעד הראשון הוא הכי קשה אבל הוא כל-כך חשוב - להעז לפנות לעזרה. אל תישארו לבד במאבק הזה

דיכאון - טיפול

עקרונות הטיפול בדיכאון

הטיפול בדיכאון מתחיל באבחון נכון. לעתים דיכאון נגרם בשל ממצאים שלכאורה לא קשורים למצב הרוח, כמו תפקודי בלוטת התריס, רמות של ויטמינים, או בעיות רפואיות אחרות. לכן חשוב לשוחח עם רופא כאשר יש חשד לדיכאון, ולוודא שהאבחון נכון והטיפול מותאם.

חשוב לדעת – יש טיפול בדיכאון, ואפילו טיפול מצוין! אז חבל לסבול מדיכאון ולעכב הגעה לטיפול. הסבל עלול להתארך לשווא, הפגיעה בתפקוד להחמיר – ואפילו חשוב מכך – דיכאון עלול להיות מסוכן, ולעלות במקרי קיצון בחיי אדם.

כאשר מאובחן דיכאון, הטיפול שיוצע תמיד יהיה משולב – תרופות, שיחות ושינויים התנהגותיים שעוזרים להתמודד עם ההפרעה. יש אנשים שמתחברים לאורח טיפול אחד יותר מלאחר, וזה בסדר לנסות מה שמתאים עבורכם ומרגיש לכם נכון, עד שלב מסוים. זאת אומרת, אם מישהו סובל מדיכאון מתון ורוצה לנסות טיפול שיחתי לפני שהוא מנסה טיפול תרופתי, זה בסדר גמור לנסות זאת. אבל צריך לזכור שאם הדיכאון לא עובר עם ההתערבות שנבחרה, כדאי "לשלב כוחות" במאבק מולו, ולא לפסול שימוש בהתערבויות אחרות. בדיוק כמו שחולה סוכרת יכול לנסות לאזנה תחילה עם דיאטה וספורט, אבל אם אלה לא פועלים – יש לפנות לעזרת תרופות.

תרופות נגד דיכאון

תרופות נגד דיכאון

התרופות הניתנות בדיכאון הן לרוב, כקו ראשון, תרופות המעלות את רמת הסרוטונין במרווחים שבין תאי העצב במוח. הסרוטונין הוא שליח כימי במוחנו, שנקשר למצב רוח ולחרדה. לכן רוב התרופות נוגדות הדיכאון הן גם נוגדות חרדה. אולי שמעתם על חלק מהתרופות במשפחה הזו, המכונה SSRI – לדוגמה פרוזאק או פריזמה, ציפרלקס או אסטו, לוסטרל או סרנדה.

טיפול שיחתי בדיכאון ניתן בידי איש מקצוע מוסמך – לרוב פסיכיאטר, פסיכולוג או עו"ס קליני – המתמחה בפסיכותרפיה. יש שיטות שונות של פסיכותרפיה, לדוגמה טיפול קוגניטיבי התנהגותי שממוקד יותר בהתמודדות עם התסמינים, או טיפול דינאמי, הפתוח יותר לניסיון לענות לשאלות נוספות שמעסיקות אותנו פעמים רבות כבני אדם. לרוב, שיטת הטיפול משולבת, ומותאמת לכל מטופל במהלך ההיכרות עמו.

יציאה מדיכאון

שינויים התנהגותיים שעוזרים להתמודד עם דיכאון כוללים צעדים פשוטים, אך מאוד חשובים שיכולים לעשות הבדל גדול עבור האדם המתמודד עם ההפרעה. דוגמאות כוללות: גיוס מקורות התמך של האדם, שיתוף המשפחה במצב ולעתים גם שיתוף מעגלים חברתיים או בעבודה, שמירת סדר יום קבוע עם עוגנים דוגמת שעות שינה קבועות וארוחות מסודרות, הקפדה על היגיינה אישית ומעורבות בספורט.

החלמה מדיכאון

רוב גדול של האנשים הלוקים בדיכאון יתגברו בעזרת התערבויות אלה על ההפרעה וישובו לאיכות חייהם המוכרת ולתפקוד תקין בתוך מספר שבועות עד חודשים בודדים. במצבים נדירים יותר בהם ההפרעה עיקשת או לא חולפת למרות מספר ניסיונות טיפוליים, או כאשר קיימת מסוכנות לאדם הדיכאוני, נדרשת לפעמים התערבות אינטנסיבית יותר דוגמת טיפול יום או אפילו אשפוז מלא. אבל בכל מקרה קיים טיפול וכדאי להיעזר בו!

חמישה דברים שאולי לא ידעתם על דיכאון:

שכיחות גבוהה

דיכאון היא הפרעה שכיחה מאוד. כ-300 מיליון בני אדם סובלים מדיכאון ברחבי העולם בכל שנה.

התפקוד עלול להטעות

לא כל מי שבדיכאון שוכב במיטה ולא מתפקד. אנשים עם דיכאון יכולים להמשיך לתפקד גם כשהם חולים בדיכאון. אבל הם יסבלו תוך כדי.

שונה בכל גיל

אצל קשישים וילדים דיכאון עלול להתבטא אחרת מאשר במבוגרים צעירים. קשישים פעמים רבות לא יתלוננו על עצבות, אלא ידווחו על פגיעה ביכולת ליהנות מדברים. אצל ילדים דיכאון יכול להתבטא בעצבנות, רוגזנות ושינויים בהתנהגות.

לא בהכרח אחרי טריגר

דיכאון לא תמיד מופיע לאחר טריגר. הוא יכול להופיע לאחר אירוע חיים מלחיץ או שלילי, אבל יכול גם להופיע בלי גורם ברור.

בא מהבטן?

יכול להיות שדיכאון קשור לבטן שלנו יותר ממה שאנחנו נוהגים לחשוב: מחקרים מסוימים מצביעים על קשר בין הבריאות של אוכלוסיית החיידקים במעי שלנו, לבין הופעת דיכאון...

מפסיכיאטרית לעברית

לא רק כתב היד של רופאים לא ברור, גם השפה שלנו לעתים ממש לא מובנת. אז בואו נתרגם משפט מ"פסיכיאטרית" לעברית.
"את לוקה בדיכאון אוניפולרי עם סמנים פרוגנוסטיים חיוביים, סביר שתגיעי לרמיסיה ולא סתם ל-response עם טיפול ב-SSRI"

מה לעזאזל זה אומר? הנה התרגום:

דיכאון אוניפולרי הוא דיכאון שאינו חלק ממאניה דפרסיה, המכונה מחלה עם שני קטבים או מחלה דו-קוטבית. לכן הוא מכונה באנגלית אוניפולרי – היינו מחלה עם קוטב אחד של מצב רוח רע, בלי הרכיב של ה"היי".

סמנים פרוגנוסטיים הם רמזים שעוזרים לנו לנבא איך ייראה מהלך המחלה – פרוגנוזה היא חיזוי העתיד. אז כדי לא להיות סתם מנבאי עתידות, רופאים אוספים רמזים – וקובעים אם התחזית למחלה חיובית או שלילית. רמיסיה משמעותה הבראה, כך שאין תסמינים בכלל. Response או תגובה בעברית, אומרת שהתסמינים הגיבו לטיפול ופחתו – אבל לאו דווקא נעלמו.

SSRI – הוא כינוי למשפחת התרופות השכיחות ביותר לטיפול בדיכאון. המונח SSRI הוא ראשי תיבות למילים: מעכב ספציפי של ספיגה חוזרת של סרוטונין. קרוב לוודאי ששמעתם על תרופות במשפחת ה-SSRI – כמו פרוזאק, ציפרקלס וסרנדה.

אז מה בעצם נאמר ב"פסיכיאטרית"?" יש לך דיכאון, לא כחלק ממאניה דפרסיה. לפי הסימנים שאספתי, אני חוזה שאת תבריאי לחלוטין עם טיפול בתרופה נוגדת דיכאון!

שאלות נפוצות

איך מאבחנים דיכאון ?

לפעמים אנחנו מרגישים עצובים וחושבים שאנחנו בדיכאון, לפעמים מישהו בסביבה הקרובה או הרחוקה מעיר לנו שאנחנו "נראים מדוכאים", ויש המון שאלונים במדיה החברתית ובעיתונים שמתיימרים לבחון "האם אנחנו סובלים מדיכאון". כל דרכי האבחון הללו חשובות, ועשויות לתת אינדיקציה אם סתם מצב רוח מדוכדך גלש ל"דיכאון קליני", או דיכאון מאז'ורי בשם הרשמי והמדעי, אבל אבחון סופי של הפרעה דיכאונית נערך אך ורק בבדיקה קלינית של איש מקצוע, בהתאם לקריטריונים שנקבעים בספרות המדעית.

דיכאון פר הגדרה, נמשך מעל שבועיים (מתחת לטווח זמן זה לא ניתן לאבחן דיכאון מאז'ורי לפי הספר). אלא שמשכה של אפיזודה דיכאונית מאוד משתנה, ותלוי בגורמים רבים. דיכאון קל עשוי לחלוף תוך שבועות ספורים, אף ללא צורך בהתערבות תרופתית, בעוד דיכאון קשה עלול להימשך חודשים ארוכים ולעתים יש צורך ביותר מקו טיפול אחד כדי להתמודד עמו. בכל מקרה, טיפול תרופתי ושיחתי יכולים לקצר משמעותית משך של דיכאון, לצמצם סבל ופגיעה תפקודית, ואף להציל חיים.

לדיכאון יש טיפול - ואפילו יעיל. הוא לרוב מתבסס על שילוב של תרופות ושיחות, שיחדיו מביאות לשיפור ברוב גדול מהמקרים. טיפול יעיל מקצר את משך האפיזודה הדיכאונית, מצמצם סבל ופגיעה תפקודית, ואף עשוי להציל חיים (שכן מחלת הדיכאון עלולה להיות מסוכנת). שינויים התנהגותיים תמיד מומלצים במקביל וכוללים – תזונה בריאה, פעילות גופנית, שימור תפקוד ועוגנים ביום, ועוד. חשוב לציין שברוב מכריע של המקרים הטיפול הנדרש לדיכאון נערך במרפאות ובקליניקות פרטיות, ואין צורך באשפוז.

דיכאון, כמו לחץ דם, הוא טווח, שרובו נורמלי ורק חלקו מהווה פתולוגיה או מחלה. לכולנו יש תסמינים דיכאוניים מדי פעם, מבלי שאנחנו חולים במחלת הדיכאון, כמו שלכולנו עלול להיות לחץ דם גבוה לעתים ללא שיש לנו את מחלת היתר לחץ-דם. רק כאשר התסמינים הדיכאוניים מופיעים בעוצמה ובמשך משמעותיים, ומלווים בפגיעה באיכות החיים של המתמודד ו/או בתפקודו – רק אז מדובר על מחלת הדיכאון, או דיכאון מאז'ורי, המכונה בפי העם "דיכאון קליני".

התסמינים של דיכאון לאחר לידה דומים לאלה של הדיכאון המאז'ורי "הרגיל" ויכולים לכלול עצבות, חוסר יכולת ליהנות מהשמחה שבלידה, שינויים בשינה (שאינם קשורים רק לרך הנולד), שינויים בתיאבון, קשיי ריכוז, תחושת מותשות מתמדת ותחושות אשמה וחוסר ערך שפעמים רבות נסובות סביב האימהות ("אני לא אמא מספיק טובה" וכו'). לעתים מתלוות לתסמינים אלה גם מחשבות שעדיף לא לחיות, ובמקרי קיצון – מחשבות שעדיף להתאבד ואף לפגוע בתינוק. מצבים אלה נדירים מאוד, אך הם מצב חירום רפואי הדורש פניה מהירה לעזרה רפואית. בכל מקרה, דיכאון לאחר לידה הוא בר טיפול, וחשוב להגיע לאבחון בכל מקרה של חשד.

הדרך הטובה ביותר להתגבר על דיכאון היא "לשלב כוחות" ולהיעזר בתרופות, בשיחות ובהקפדה על תזונה בריאה, פעילות גופנית ותפקוד מלא ככל האפשר. אבל התמודדות מול דיכאון מתחילה כמעט תמיד בצעד אחד קטן, אבל קשה – פנייה לעזרה.

דיכאון ניתן לזיהוי בידי האדם שחש ירידה במצב רוחו וביכולתו ליהנות מדברים, בידי סביבתו של האדם שלפעמים שמה לב שהוא לא כתמול שלשום או "נראה כבוי". אבל אבחון סופי של דיכאון נערך רק בידי איש מקצוע, לרוב רופא פסיכיאטר, בהסתמך על שיחה עם המטופל.

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות