רובנו יודעים מהי חרדה, וגם מהם התקפי חרדה, אבל דווקא חרדת ציפייה, או החרדה מפני החרדה, פחות מוכרת – אף שהיא זו שפעמים רבות גורמת לרוב הסבל הנלווה להפרעות חרדה.
מתח וחרדה לפני אירועים: מהי חרדת ציפייה וכיצד היא משפיעה עלינו ?
חרדת ציפיה היא תופעה פסיכולוגית מוכרת המתאפיינת בתחושות חרדה, דאגה ומתח לקראת אירועים או מצבים עתידיים. אף שחרדת ציפייה יכולה להתעורר במגוון רחב של מצבים, לדוגמה לפני אירועים חשובים כגון ראיונות עבודה, בחינות, הופעות ציבוריות, או מפגשים חברתיים, הרי שבדרך כלל המונח משמש לתאר אנשים אשר חוו חרדה בעוצמה גבוהה או מתמודדים עם התקפי חרדה, והם מפתחים חרדת ציפייה מפני התקף חרדה.
מעגל הקסמים של חרדת ציפייה: כשפחד מהתקף חרדה מגביר את הסיכון
זוהי תופעה מורכבת ומאתגרת, מעין "חרדה מפני חרדה", בה האדם מפתח פחד מתמשך ומטריד מפני האפשרות שיתרחש התקף חרדה בעתיד. חרדת ציפייה מפני התקף חרדה, מייצרת מעין מעגל קסמים שלילי בו הפחד מפני התקף חרדה עתידי מגביר את רמות החרדה הכללית, מה שבתורו מגדיל את הסיכוי להתקף חרדה אמיתי. כך נוצר מעגל של חרדה מזינה חרדה, שאנשים מתקשים לצאת ממנו.
אנשים אשר חווים חרדת ציפייה מסוג זה, עשויים להימנע ממצבים או מקומות שבהם חוו התקפי חרדה בעבר. הם עלולים לפתח התנהגויות של הימנעות, כמו סירוב לצאת מהבית או להשתתף באירועים חברתיים, מחשש שיחוו שם התקף חרדה. הימנעות זו עלולה להוביל לבידוד חברתי ולפגיעה משמעותית באיכות החיים, וכן ״מלמדת״ את האדם, שאם ימנע מאירועים כגון אלו, לא יחוו חרדה – ובכך מגדילה את מעגל ההימנעות. למרבה הצער, לעתים קרובות חרדת ציפייה מייצרת ״נבואה שמגשימה את עצמה״ במובן שככל שאדם מפחד יותר מהתקף חרדה, כך גדל הסיכוי שהוא אכן יחווה אותו, וזאת מכיוון שהגוף נמצא במצב של דריכות, מה שמגביר את הרגישות לגירויים ומקל על הופעת תסמיני החרדה.
המנגנון הפיזיולוגי של חרדת ציפייה: כשמחשבות שליליות מובילות לבעיות בריאות
חרדת ציפייה באופן כללי מתבטאת במחשבות טורדניות. האדם עשוי לחשוב: ״מה יקרה אם לא אצליח לדבר בהרצאה?״ "מה אם יהיה לי התקף חרדה?", "איך אתמודד אם זה יקרה?", "מה יחשבו עלי אחרים אם אאבד שליטה?" ״האם יצחקו עלי?״. וכך, לתופעות פסיכולוגיות, מתווספות גם השפעות פיזיולוגיות ממשיות. תחושת החרדה מפעילה מנגנון הישרדותי קדום ״הילחם, ברח או קפא״ (Fight, Flight or Freeze) מה שגורם לשחרור הורמוני סטרס כמו אדרנלין וקורטיזול. התחושה הגופנית היא תחושה של מתח, כמו דופק מואץ, הזעה מוגברת, או קוצר נשימה. חשיפה ממושכת להורמונים אלה עלולה להוביל בתורה לבעיות בריאות שונות (בעיות שינה, ירידה במערכת החיסון ועוד).
אל תתמודדו לבד: הכלים והטיפולים שמסייעים להקל על חרדת ציפייה
למרות האתגרים, ישנן דרכים להתמודד עם חרדת ציפייה מפני התקפי חרדה. בטיפול פסיכולוגי משולב עם אלמנטים מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), ניתן לסייע לאנשים בשיפור המודעות העצמית והוויסות הרגשי, בפיתוח אסטרטגיות התמודדות, בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים ובפיתוח אסטרטגיות התמודדות יעילות. בטיפול ניתן גם להתנסות בטכניקות הרפיה שונות אשר יכולות גם הן לסייע בהפחתת רמות החרדה הכללית.
לעתים, שילוב של טיפול פסיכולוגי עם טיפול תרופתי (כמו נוגדי חרדה או נוגדי דיכאון) יכול להיות יעיל במיוחד. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך כדי לקבוע את הגישה הטיפולית המתאימה ביותר.
בסופו של דבר, ההתמודדות עם חרדת ציפייה מפני התקפי חרדה היא תהליך מתמשך שדורש סבלנות, התמדה ותמיכה. עם הכלים והטיפול המתאימים, רבים מצליחים להפחית משמעותית את השפעתה של חרדה זו על חייהם ולשפר את איכות חייהם באופן ניכר. אז אל תישארו עם חרדה לבד.