כולנו נתקלים בתקשורת במונח "התקף פסיכוטי" או "התקף פסיכוזה", לרוב בהקשר של תקריות שנראות קיצוניות או חסרות היגיון. מה זה בעצם?
מעבר לסטיגמה: האמת על פסיכוזה והתקפים פסיכוטיים
לעתים קרובות אנו נתקלים בתקשורת במונח "התקף פסיכוטי", או שומעים על מישהו "שחטף פסיכוזה", לרוב בהקשר של תקריות שנראות קיצוניות או חסרות היגיון. אז מה זה בעצם?
התקף פסיכוטי, או פסיכוזה, היא מצב בריאותי נפשי מורכב שיכול להשפיע באופן משמעותי על תפיסת המציאות, המחשבות, הרגשות וההתנהגות של האדם. לעתים קרובות פסיכוזה אינה מובנת נכון, ונושאת עמה סטיגמה שלילית עמוקה, אך עם הבנה וטיפול נכונים, אנשים החווים פסיכוזה יכולים לנהל חיים תקינים ומספקים. בואו נעמיק במה כרוכה הפסיכוזה, הסימפטומים שלה, הסיבות הבסיסיות והטיפולים הזמינים.
מהי פסיכוזה?
פסיכוזה מאופיינת באובדן קשר עם המציאות, שעלול לכלול הזיות (לראות או לשמוע דברים שאינם קיימים) או מחשבות שווא (להאמין בדברים שאינם נכונים). חוויות אלו עלולות להיות מפחידות ומבלבלות עבור האדם שנפגע ויכולות גם לשבש את יכולתו לתפקד בחיי היומיום.
פסיכוזה יכולה להיות חלק מהפרעה נפשית כמו סכיזופרניה, דיכאון או הפרעה דו-קוטבית. אבל היא יכולה להתפרץ גם בהקשר לשימוש בחומרים או תרופות מסוימות וגם במצבים רפואיים שונים, המשפיעים על המוח.
תסמיני פסיכוזה
- הזיות: חוויה חושית של גירויים שאחרים לא קולטים, בדרך כלל בצורת שמיעה או ראייה. הזיות שמיעה (שמיעת קולות) הן הנפוצות ביותר.
- מחשבות שווא: אמונה שגויה של אדם שאינה ניתנת להפרכה, ומוחזקת בתוקף, אפילו נוכח הוכחות שסותרות אותה. מחשבות שווא יכולות להשתנות מאוד, למשל, אמונה שיש לאדם כוחות מיוחדים או תחושת רדיפה על ידי אחרים.
- חשיבה לא מאורגנת: אנשים בעת פסיכוזה עשויים להתקשות לארגן את מחשבותיהם ולתקשר בצורה קוהרנטית ומובנת.
- הפרעה בהתנהגות: יכולה להתבטא באי שקט, קשיי ריכוז או נסיגה מאינטראקציות חברתיות.
- תסמינים שליליים: הפחתה בהבעת רגש, במוטיבציה או ביכולת לחוות הנאה.
סיבות לפסיכוזה : מגנטיקה ועד טראומה
לפסיכוזה יכולים להיות גורמים שונים, כולל:
- גורמים גנטיים: היסטוריה משפחתית של פסיכוזה או הפרעות נפשיות אחרות יכולה להגביר את הסיכון.
- כימיה של המוח: חוסר איזון במוליכים עצביים, כגון דופמין או גלוטמט.
- טראומה: מתח או טראומה קשים, במיוחד במהלך הילדות, יכולים לתרום להתפתחות פסיכוזה.
- שימוש בחומרים: שימוש לרעה בסמים משני תודעה, במיוחד חומרים ממריצים כמו מתאמפטמין או מעוררי הזיה, יכולים לגרום לפסיכוזה.
- מצבים רפואיים כלליים: מצבים רפואיים מסוימים, למשל גידולי מוח, זיהומים שונים, מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון, דמנציה ועוד יכולים להוביל לפסיכוזה.
חשוב לדעת שבמרבית המקרים, לא נמצא גורם ברור לפריצת הפסיכוזה.
איך מטפלים בפסיכוזה?
טיפול יעיל בפסיכוזה כולל לרוב שילוב של תרופות, טיפול שיחתי ותמיכה סוציאלית:
- תרופות אנטי פסיכוטיות או תרופות להרגעה: תרופות אלו עוזרות להקל על התסמינים על ידי התמקדות בחוסר איזון של נוירוטרנסמיטורים.
- פסיכותרפיה: טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) וטיפול פסיכולוגי תומך יכולים לעזור לאנשים להתמודד עם סימפטומים ולתפקד טוב יותר.
- אשפוז: במקרים חמורים, ייתכן שיהיה צורך באשפוז לצורך ייצוב המצב הנפשי ושמירה על ביטחונו של המטופל או של הסובבים אותו.
- שירותים תומכים: תוכניות תמיכה קהילתיות, הכשרה מקצועית וסיוע בדיור יכולים לסייע בהחלמה ולשפר את איכות החיים.
אתגרים וסטיגמה על פסיכוזה
אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני אנשים עם פסיכוזה הוא סטיגמה ותפיסות שגויות. רק בחלק מזערי מהמקרים חולה פסיכוטי מפגין התנהגות אלימה או מסוכנת, ולמען האמת לחולה זה יש הרבה יותר סיכון להיות קורבן של אלימות מאשר מחוללה. אי הבנה של הבעיה יכולה להוביל לפחד, לאפליה ולמחסומים בפנייה לעזרה. חינוך ומודעות הם חיוניים בטיפוח אמפתיה ותמיכה לאלו שנפגעו מפסיכוזה.
פסיכוזה: בין מודעות, טיפול מקצועי וחמלה חברתית
לסיכום, פסיכוזה היא מצב בריאותי נפשי מורכב הדורש הבנה, גילוי חמלה וכמובן טיפול יעיל. על ידי העלאת המודעות, הפחתת הסטיגמה ומתן תמיכה מקיפה, נוכל לסייע טוב יותר לאנשים החווים פסיכוזה במסעם לקראת החלמה. עידוד דיאלוג פתוח וקידום גישה לשירותי בריאות הנפש הם צעדים חיוניים בתמיכה באנשים שנפגעו ובמשפחותיהם.
כאשר נתקלים במצבים החשודים לפסיכוזה, בייחוד אם יש חשש למסוכנות לאדם עצמו או לסובבים, יש להפנות לבדיקה פסיכיאטרית בהקדם, אבל במרבית המקרים חולים פסיכוטיים עשוים ליהנות מתקופות ממשוכות של רמיסיה בהם ינהלו אורח חיים תקין.