התקף חרדה מתמשך – להבין את התסמינים ולהתמודד

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר אורן טנא
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי
פסיכיאטר פרטי מסביר על התקף חרדה מתמשך
התקף חרדה מתמשך. פסיכיאטר פרטי עם מידע חשוב שכדאי להכיר

התקפי חרדה לרוב נמשכים כחצי שעה וחולפים… אבל מה קורה כאשר התחושה היא שהחרדה לא חולפת? פסיכיאטר פרטי מסביר

כשמדברים על חרדה חשוב להפריד בין חרדה התקפית – שבאה והולכת, לבין חרדה מתמשכת שאינה בעוצמה של התקף חרדה, אבל היא מעין מועקה מתמשכת. אבל מה קורה כאשר החרדה היא התקפית, אבל לא ממש חולפת – היינו ההרגשה היא של התקף חרדה מתמשך? 

התקף חרדה המכונה גם התקף פאניקה הוא פרץ פתאומי של פחד עז המלווה בתסמינים גופניים מרובים. אנשים רבים חווים התקף פאניקה לפחות פעם אחת בחייהם, עבור נוספים התקפים אלו חוזרים לעתים – והם לומדים להתנהל מולם. אבל אצל אחרים נוצר מעגל מתיש של פחד, כי כאשר התקפי פאניקה חוזרים בתכיפות מאוד גבוהה, האדם כל הזמן דואג שיהיה לו מיד עוד התקף, והחרדה לא נרגעת בגלל חרדת הציפיה. ההבנה כיצד פועלים התקפי פאניקה וכיצד לנהל אותם יכולה לשנות חיים.

איך מרגיש התקף פאניקה?

במהלך התקף פאניקה, תגובת "הלחימה או הבריחה" של הגוף מופעלת, אף שאין סכנה ברורה. האדם עלול להרגיש שהוא מאבד שליטה, משתגע או חוטף התקף לב. התסמינים הגופניים יכולים לכלול:

  • דפיקות לב חזקות או מואצות
  • קוצר נשימה או תחושת מחנק 
  • כאב או אי נוחות בחזה
  • הזעה או צמרמורת
  • רעד 
  • טשטוש או תחושת סחרחורת
  • בחילות או אי נוחות בבטן
  • תחושת נימול או עקצוץ בגפיים וסביב הפה 
  • תחושות של חוסר מציאות או ניתוק 

למרות שתסמינים אלו מפחידים, הם אינם מסכני חיים. הבנה זו יכולה לסייע בהפחתת הפחד הקשור בהתקף חרדה, אם כי היא לא מונעת מהחוויה להיות מאוד מבאסת!

 

מדוע התקפי פאניקה קורים?

התקפי חרדה יכולים להיות מופעלים על ידי מצבים ספציפיים (כמו עלייה על מטוס לאדם עם פחד מטיסות), אך לפעמים הם מתרחשים ללא טריגר ברור – מעין קלקול של מנגנון הפחד הטבעי שיש לכולנו (בדיוק כמו שיכול להתקלקל מנגנון הוויסות של לחץ הדם או של רמות הסוכר בגופנו). לעתים הקלקול הזה מתרחש כשאר ברקע יש אירועי חיים מלחיצים או מצבים רפואיים מאיימים. אם אדם חווה התקף פאניקה במצב מסוים, כמו בזמן נהיגה או במקום הומה אדם, הוא עלול להתחיל לקשר את המצב הזה לפחד, דבר שיוביל להימנעות. למרבה הצער, הימנעות זו כמעט תמיד מחמירה את הבעיה מכיוון שהפחד מתחזק כאשר אינו מטופל.

הפרעת פאניקה (בניגוד לסתם התקף) מתפתחת כאשר הפחד מהתקף נוסף הופך כה חזק שהוא מתחיל להשפיע על חיי היומיום של האדם ("חרדת ציפייה"). האדם עלול להימנע ממקומות או פעילויות שבהם הוא חושב שעלול להתרחש התקף, דבר שמגביל את יכולתו לחיות בחופשיות. לעתים, בתקופות מסוימות – החרדה בעוצמה כה גבוהה, עד שהאדם מרגיש שהוא בהתקף חרדה מתמשך. אבל בפועל חשוב להבין שהתקף חרדה תמיד חולף, וגם אם האדם לא חוזר לבייסליין נטול חרדה, אלא למצב ביניים חרדתי, הרי שהוא לא "כל הזמן בהתקף".  

 

מה אפשר לעשות בנידון? טיפול בהתקף חרדה

אם אתם נאבקים בהתקפי פאניקה, חשוב שתדעו שקיימים טיפולים יעילים. להלן כמה צעדים מרכזיים שתוכלו לנקוט:

1. הבינו מה קורה: התקפי פאניקה הם לרוב מעגל של פחד. הפחד מהתקף נוסף יוצר חרדה, שבתורה יכולה לעורר התקפים נוספים. שבירת המעגל הזה היא קריטית, ולעתים קרובות היא מתחילה בהבנה שהרגשות, למרות שהם מפחידים, אינם מזיקים.

2. למדו טכניקות נשימה: התקפי פאניקה גורמים לאנשים לעתים קרובות להרגיש שהם נחנקים. אבל בפועל – אין סכנת חנק, וההיפך קורה – אנשים בחרדה נוטים להיפר-ונטילציה או נשימת יתר. לימוד טכניקות של נשימה מבוקרת יכול לעזור לכם להחזיר את תחושת השליטה. נסו לקחת שאיפות איטיות ועמוקות פנימה דרך האף ונשפו החוצה לאט דרך הפה, כדי להרגיע את הגוף.

3. למדו טכניקות של קרקוע: קרקוע ברגע הנוכחי יכול לעזור להקל על הפאניקה. התמקדו בפרטים בסביבה שלכם, כגון שמות של חמישה דברים שאתם יכולים לראות או להרגיש. זה מסיח את דעתכם מרגשות הפאניקה.

4. פנו לעזרה מקצועית: טיפול פסיכולוגי (לדוגמה קוגניטיבי התנהגותי – CBT) מידי פסיכולוג מומחה להפרעות חרדה, מסייע לאנשים עם התקפי פאניקה. בטיפול לומדים לשנות את דפוסי המחשבה וההתנהגות שמזינים את ההתקפים. טיפול פסיכיאטרי מידי פסיכיאטר מומחה להפרעות חרדה גם יכול לעזור – הפסיכיאטר ממליץ על תרופות נוגדות חרדה ודיכאון שיכולות להועיל לאנשים רבים.

5. שנו את אורח החיים: פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת ותזונה בריאה יכולים לשחק תפקיד גדול בניהול החרדה. צמצום של קפאין ואלכוהול, שעלולים להגביר את החרדה, עשוי גם לסייע במניעת התקפי חרדה.

חרדה שלא עוברת- מתי לפנות לעזרה?

אם התקפי פאניקה משבשים את חייכם או שאתה מודאגים כל הזמן לגבי ההתקף הבא, הגיע הזמן לדבר עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. הפרעת פאניקה ניתנת לטיפול, ועם הכלים והתמיכה הנכונים לטיפול בחרדה, אתם יכולים להחזיר לעצמכם את תחושת השליטה על חייכם. אתם לא צריכים לחיות בפחד מתמיד מהתקפי פאניקה; עזרה זמינה והחלמה אפשרית. במנטליקס ממתינים לכם פסיכיאטרים ופסיכולוגים מומחים ברפואת הנפש, שיסייעו לכם להתמודד מול חרדה מכל סוג.

מאמרים נוספים

מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה
טבעי להתרגש לפני נאום או הופעה, אבל כאשר ההתרגשות הופכת לאימה והכול מוצף בחרדה – ייתכן שמדובר בחרדת קהל, המכונה גם פחד במה. מה עושים? מתמחה בפסיכיאטריה מסבירה
היפוכונדריה, או חרדת בריאות, היא מצב שבו אנשים חווים דאגה מוגזמת או בלתי פרופורציונלית בנוגע למצבם הבריאותי. הם משוכנעים שהם חולים במחלה קשה, למרות שאין הוכחות רפואיות לכך.
מצבי מלחמה וטראומות לאומיות משמשים כגורם מזרז להתפתחות של התמכרויות. בישראל, לא במפתיע, נרשמה עלייה בהתנהגויות התמכרותיות בקרב צעירים בעקבות אירועי ה-7.10. עובדת סוציאלית המתמחה בתחום ההתמכרויות מסבירה את התופעה ומעניקה תובנות חשובות.
הלם קרב הוא מושג רחב המכיל ככל הנראה מספר מצבים שונים – החל מתגובה נפשית עזה אך נורמלית לאירועי קרב, דרך Combat Stress Reaction (CSR) – מצב של הצפה פסיכולוגית זמנית אך משמעותית, ועד להפרעה פוסט-טראומטית כרונית (PTSD). פסיכיאטר פרטי מסביר ומביא בהירות לנושא.
אני נטע, פסיכותרפיסטית ומטפלת מינית * שמחה ומתרגשת מאוד לפתוח את הפינה החדשה במנטליקס על מיניות * ולמה כל השמחה וההתרגשות? כי לכל אחת ואחד מאיתנו מגיעה מיניות בריאה, טבעית, זורמת, שוויונית. והדרך אליה מתחילה בידע
כולנו חווים מדי פעם בעיות שינה, עקב מתח או לחצים בחיים. אבל קשיי שינה מתמשכים יכולים להשפיע באופן ניכר על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם. מה אפשר לעשות? פסיכיאטר מסביר
מה זה בעצם פסיכיאטר? כיצד נראית פגישה עמו? מה ההבדל בינו לבין פסיכולוג? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול
דיכאון קל עדיין יכול להתיש. זיהוי, אבחון וטיפול נכונים יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים ולמנוע התקדמות לצורות חמורות יותר של דיכאון.
התמכרות להימורים, בין אם בקזינו או במילוי אובססיבי של לוטו, יכולה להרוס משפחות ולגרום לסבל ולשיבוש החיים כמו בהתמכרות לסמים. איך מטפלים? פסיכיאטרית פרטית מומחית להתמכרויות מסבירה
פסיכיאטר פרטי מסביר על התקף חרדה מתמשך
מתי כדאי לפנות לטיפול מיני? איך בוחרים מטפל.ת? איך נראה התהליך? ומה הוא יכול לשפר בזוגיות שלכם? מדריך מקיף מאת מטפלת מינית וזוגית.
התמכרות לסמים קלים היא תופעה מסוכנת שיכולה להתפתח בשקט. מהם הסימנים להתמכרות לסמים קלים? איך היא משפיעה על המוח והגוף? מומחה להתמכרויות עושה סדר
מהי בעצם ההגדרה של התמכרות לקניות? מה הופך אדם מ״חובב קניות״ ל״מכור לקניות״? האם יש כזה דבר נטייה להתמכרות? פסיכיאטרית מומחית להתמכרויות עושה סדר
משבר בריאות נפשי עשוי לבוא לידי ביטוי בדרכים רבות, ומעבר לזיהויו כרגע של קריסה רגשית או נפשית, חשוב להבין שמדובר במושג רחב ומגוון. בניגוד למשבר פיזי שבו הסימנים כמו כאב או פציעה הם מיידיים וברורים, משבר נפשי יכול להיות מורכב יותר ולכלול טווח רחב של רגשות והתנהגויות.
מה אפשר לעשות עם חרדת טיסות? פסיכיאטר מסביר
פסיכיאטר מסביר על חשיבות אבחון וטיפול בדיכאון במהלך ההריון
קנאביס, שבעבר נתפס כחומר בלתי מזיק יחסית, מוכר כיום כסם עם פוטנציאל להתמכרות, ואנשים רבים מתמודדים כיום עם תלות בגראס. איך ניתן לזהות התמכרות כזו, ואילו אפשרויות טיפול קיימות?
חרדה חברתית היא הרבה מעבר לביישנות; היא עשויה להשפיע באופן משמעותי על היכולת של האדם ליצור קשרים ולחיות חיים מלאים ומספקים. כל מה שצריך לדעת על אבחון וטיפול של פסיכיאטר פרטי כדי להתגבר על החרדה
סובלים מחרדות, פחדים או מחשבות טורדניות? יש לכם דיכאון או מצב רוח רע שפשוט שלא עוברים? יעוץ פסיכיאטרי נועד לתת מענה מלא לבעיות אלו ואחרות.
כעס יכול להתעורר אצל כל אחד מאיתנו בעקבות אירועים שונים – אבל כאשר לא מצליחים לשלוט בתחושת הכעס ונוצרות התפרצויות של זעם או של כעס בלתי נשלט – עלולה להיווצר בעיה. מה עושים? פסיכיאטר מומחה מסביר. 
כיצד פועלות תרופות ממריצות לטיפול ב-ADHD? איזה תרופות יש? מהן תופעות הלוואי? פסיכיאטר פרטי בכיר עושה לכם סדר בטיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז.
פסיכיאטרית ילדים ונוער בכירה מסבירה מהו פסיכיאטר ילדים ונוער, כיצד פונים ובאילו מקרים

תפריט נגישות