עבור לתוכן
כל המאמרים

התקף חרדה מתמשך – להבין את התסמינים ולהתמודד

פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי

התקפי חרדה לרוב נמשכים כחצי שעה וחולפים… אבל מה קורה כאשר התחושה היא שהחרדה לא חולפת? פסיכיאטר פרטי מסביר

כשמדברים על חרדה חשוב להפריד בין חרדה התקפית – שבאה והולכת, לבין חרדה מתמשכת שאינה בעוצמה של התקף חרדה, אבל היא מעין מועקה מתמשכת. אבל מה קורה כאשר החרדה היא התקפית, אבל לא ממש חולפת – היינו ההרגשה היא של התקף חרדה מתמשך? 

התקף חרדה המכונה גם התקף פאניקה הוא פרץ פתאומי של פחד עז המלווה בתסמינים גופניים מרובים. אנשים רבים חווים התקף פאניקה לפחות פעם אחת בחייהם, עבור נוספים התקפים אלו חוזרים לעתים – והם לומדים להתנהל מולם. אבל אצל אחרים נוצר מעגל מתיש של פחד, כי כאשר התקפי פאניקה חוזרים בתכיפות מאוד גבוהה, האדם כל הזמן דואג שיהיה לו מיד עוד התקף, והחרדה לא נרגעת בגלל חרדת הציפיה. ההבנה כיצד פועלים התקפי פאניקה וכיצד לנהל אותם יכולה לשנות חיים.

איך מרגיש התקף פאניקה?

במהלך התקף פאניקה, תגובת "הלחימה או הבריחה" של הגוף מופעלת, אף שאין סכנה ברורה. האדם עלול להרגיש שהוא מאבד שליטה, משתגע או חוטף התקף לב. התסמינים הגופניים יכולים לכלול:

  • דפיקות לב חזקות או מואצות
  • קוצר נשימה או תחושת מחנק 
  • כאב או אי נוחות בחזה
  • הזעה או צמרמורת
  • רעד 
  • טשטוש או תחושת סחרחורת
  • בחילות או אי נוחות בבטן
  • תחושת נימול או עקצוץ בגפיים וסביב הפה 
  • תחושות של חוסר מציאות או ניתוק 

למרות שתסמינים אלו מפחידים, הם אינם מסכני חיים. הבנה זו יכולה לסייע בהפחתת הפחד הקשור בהתקף חרדה, אם כי היא לא מונעת מהחוויה להיות מאוד מבאסת!

מדוע התקפי פאניקה קורים?

התקפי חרדה יכולים להיות מופעלים על ידי מצבים ספציפיים (כמו עלייה על מטוס לאדם עם פחד מטיסות), אך לפעמים הם מתרחשים ללא טריגר ברור – מעין קלקול של מנגנון הפחד הטבעי שיש לכולנו (בדיוק כמו שיכול להתקלקל מנגנון הוויסות של לחץ הדם או של רמות הסוכר בגופנו). לעתים הקלקול הזה מתרחש כשאר ברקע יש אירועי חיים מלחיצים או מצבים רפואיים מאיימים. אם אדם חווה התקף פאניקה במצב מסוים, כמו בזמן נהיגה או במקום הומה אדם, הוא עלול להתחיל לקשר את המצב הזה לפחד, דבר שיוביל להימנעות. למרבה הצער, הימנעות זו כמעט תמיד מחמירה את הבעיה מכיוון שהפחד מתחזק כאשר אינו מטופל.

הפרעת פאניקה (בניגוד לסתם התקף) מתפתחת כאשר הפחד מהתקף נוסף הופך כה חזק שהוא מתחיל להשפיע על חיי היומיום של האדם ("חרדת ציפייה"). האדם עלול להימנע ממקומות או פעילויות שבהם הוא חושב שעלול להתרחש התקף, דבר שמגביל את יכולתו לחיות בחופשיות. לעתים, בתקופות מסוימות – החרדה בעוצמה כה גבוהה, עד שהאדם מרגיש שהוא בהתקף חרדה מתמשך. אבל בפועל חשוב להבין שהתקף חרדה תמיד חולף, וגם אם האדם לא חוזר לבייסליין נטול חרדה, אלא למצב ביניים חרדתי, הרי שהוא לא "כל הזמן בהתקף".  

מה אפשר לעשות בנידון? טיפול בהתקף חרדה

אם אתם נאבקים בהתקפי פאניקה, חשוב שתדעו שקיימים טיפולים יעילים. להלן כמה צעדים מרכזיים שתוכלו לנקוט:

1. הבינו מה קורה: התקפי פאניקה הם לרוב מעגל של פחד. הפחד מהתקף נוסף יוצר חרדה, שבתורה יכולה לעורר התקפים נוספים. שבירת המעגל הזה היא קריטית, ולעתים קרובות היא מתחילה בהבנה שהרגשות, למרות שהם מפחידים, אינם מזיקים.

2. למדו טכניקות נשימה: התקפי פאניקה גורמים לאנשים לעתים קרובות להרגיש שהם נחנקים. אבל בפועל – אין סכנת חנק, וההיפך קורה – אנשים בחרדה נוטים להיפר-ונטילציה או נשימת יתר. לימוד טכניקות של נשימה מבוקרת יכול לעזור לכם להחזיר את תחושת השליטה. נסו לקחת שאיפות איטיות ועמוקות פנימה דרך האף ונשפו החוצה לאט דרך הפה, כדי להרגיע את הגוף.

3. למדו טכניקות של קרקוע: קרקוע ברגע הנוכחי יכול לעזור להקל על הפאניקה. התמקדו בפרטים בסביבה שלכם, כגון שמות של חמישה דברים שאתם יכולים לראות או להרגיש. זה מסיח את דעתכם מרגשות הפאניקה.

4. פנו לעזרה מקצועית: טיפול פסיכולוגי (לדוגמה קוגניטיבי התנהגותי – CBT) מידי פסיכולוג מומחה להפרעות חרדה, מסייע לאנשים עם התקפי פאניקה. בטיפול לומדים לשנות את דפוסי המחשבה וההתנהגות שמזינים את ההתקפים. טיפול פסיכיאטרי מידי פסיכיאטר מומחה להפרעות חרדה גם יכול לעזור – הפסיכיאטר ממליץ על תרופות נוגדות חרדה ודיכאון שיכולות להועיל לאנשים רבים.

5. שנו את אורח החיים: פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת ותזונה בריאה יכולים לשחק תפקיד גדול בניהול החרדה. צמצום של קפאין ואלכוהול, שעלולים להגביר את החרדה, עשוי גם לסייע במניעת התקפי חרדה.

חרדה שלא עוברת- מתי לפנות לעזרה?

אם התקפי פאניקה משבשים את חייכם או שאתה מודאגים כל הזמן לגבי ההתקף הבא, הגיע הזמן לדבר עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. הפרעת פאניקה ניתנת לטיפול, ועם הכלים והתמיכה הנכונים לטיפול בחרדה, אתם יכולים להחזיר לעצמכם את תחושת השליטה על חייכם. אתם לא צריכים לחיות בפחד מתמיד מהתקפי פאניקה; עזרה זמינה והחלמה אפשרית. במנטליקס ממתינים לכם פסיכיאטרים ופסיכולוגים מומחים ברפואת הנפש, שיסייעו לכם להתמודד מול חרדה מכל סוג.

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות