ועדה רפואית ביטוח לאומי פסיכיאטריה – המדריך המלא
הכרה בנכות נפשית בביטוח לאומי יכולה לאפשר הנעה של תהליך שיקומי, לצד קבלת קצבה למתקשים להתפרנס בשל מצבם. איך מקבלים חוות דעת לוועדה זו? פסיכיאטר פרטי מומחה עם כל הפרטים
ועדה רפואית פסיכיאטרית בביטוח לאומי : התהליך והדרישות
לצד הכרה בנכות מסיבות רפואיות כלליות כגון מחלת לב או סוכרת, מכיר המוסד לביטוח לאומי בנכות הנגרמת בשל בעיה נפשית, כגון דיכאון, פסיכוזה או הפרעת אישיות המגבילה את התפקוד. הכרה בנכות חשובה לא רק לצורך קבלת קצבה, אלא גם כדי להניע הליך שיקומי ולהיות זכאים לסל שיקום.
כדי לקבל הכרה זו, נדרשת בדיקה בידי ועדה רפואית בביטוח הלאומי, אליה מומלץ להגיע עם מסמכים רפואיים המפרטים את מצבכם. חוות דעת פסיכיאטרית או תעודת רופא פסיכיאטר לביטוח לאומי הינה מסמך רפואי משפטי אשר נועד לסייע לכם לממש את זכויותיכם, באמצעות פנייה עצמית לביטוח לאומי או באמצעות ייצוג משפטי בידי עורך-דין.
לצורך הכנת חוות הדעת, יש צורך בפגישת הערכה ואבחון, שיכולה להתבצע בידי פסיכיאטר מומחה מצוות הפסיכיאטרים במכון מנטליקס. מטרת הפגישה היא לבחון לעומק את התסמינים המפריעים לכם, לגבש אבחנה, וכן לסקור את הקשיים התפקודיים הנוכחיים שלכם. לצד גיבוש תכנית טיפול מותאמת אישית, יספק לכם הבודק מסמך עם פירוט הבדיקה והאבחנה לצד המלצה על אחוזי נכות נפשית, בהתאם לקריטריונים של המוסד לביטוח לאומי.
כמעט כל הפרעה נפשית הפוגמת בתפקוד מזכה באחוזי נכות בביטוח הלאומי, לדוגמה פוסט-טראומה, סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית, דיכאון מאז'ורי, הפרעת אישיות ועוד. בכל אחד מהמקרים הנ"ל ואחרים ניתן להגיע לאבחון פסיכיאטרי ולהתייעץ עם פסיכיאטר מומחה בנוגע להגשת תביעה לנכות נפשית לביטוח לאומי.
הפסיכיאטר הבודק יידרש בדרך כלל למסמכים הבאים: זיהוי באמצעות תעודת זהות, מסמכים רפואיים דוגמת אבחונים או תוצאות בדיקות קודמות (רקע בתחום הנפשי), סיכום רפואי מטעם הרופא המטפל ונתונים מהתיק הרפואי בקופת החולים. לעתים מומלץ שהנבדק ילווה בקרוב משפחה המתגורר עימו שיוכל לתת נקודת מבט נוספת. הפסיכיאטר המומחה ממנטליקס, המיומן בכתיבת חוות דעת ומכיר את נהלי המוסד לביטוח לאומי, יעיין בחומר הרפואי, יוסיף את התרשמותו המקצועית וישקלל את כל המידע לידי חוות דעת אמינה ומתוקפת, אותה ניתן להגיש לוועדה הרפואית.
מהי נכות נפשית?
נכות נפשית בהגדרתה הינה פגיעה תפקודית בתחום מסויים או במספר תחומים בחייו של האדם, הנגרמת בשל הפרעה נפשית.
מדוע מומלץ להגיע לוועדה לביטוח לאומי עם חוות דעת פסיכיאטרית?
חשוב להבין שהחלטה על שיעור אחוזי הנכות מתקבלת בידי המוסד לביטוח לאומי, ולא בידי הפסיכיאטר הפרטי, המעביר את המלצתו המקצועית. עם זאת, הגעה לוועדה הרפואית עם חוות דעת אמינה, ממקור מקצועי מוכר, מייעלת את דיוני הוועדה, ומסייעת לנבדק להציג טוב יותר את מצבו הקליני המדויק.
אילו מצבים נפשיים יכולים להוות סיבה לפניה לביטוח לאומי?
החלוקה הכללית היא בין הפרעות פסיכו-נוירוטיות (לדוגמה דיכאון ומצבי רוח, הפרעות חרדה, פוסט טראומה ועוד) לבין הפרעות פסיכוטיות (לדוגמה סכיזופרניה, תסמונות פסיכוטיות, הפרעה סכיזואפקטיבית). בדרך כלל בהפרעות פסיכו-נוירוטיות נדרשים סימנים קליניים ניכרים וברורים המשפיעים על כושר העבודה של האדם, בניגוד להפרעות פסיכוטיות.
על אף שהפגיעה האישית כתוצאה מהפרעה נפשית כזו או אחרת עלולה להיות משמעותית בכל תחומי החיים, ההתייחסות בביטוח לאומי הוא לרוב רק בעיקר למישור התפקוד התעסוקתי. כדי למצות את הזכויות כתוצאה מהפגיעה בתפקוד, יש לפנות לפסיכיאטר שעוסק בהערכת נכות נפשית ובקיא היטב בתחום זה.
מהי הכרה בנכות נפשית עקב תאונת עבודה במסגרת הביטוח הלאומי?
ישנם מקרים שבהם נכות נפשית עלולה להיגרם בעקבות תאונה שאירעה במקום העבודה או סדרה של אירועים חוזרים במקום העבודה. במקרים אילו יש להגדיר את הקשר הסיבתי שבין האירוע או האירועים לבין הפגיעה בתפקוד התעסוקתי. במקרה זה יש לבחון לעומק את הפער שבין תפקודו של הנבדק בטרם האירוע לבין תפקודו הנוכחי. גם במקרים אלה, כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה.
בכל שאלה, ספק או צורך בבירור, ניתן לקיים במכוננו בדיקה קלינית ראשונית עם פסיכיאטר מומחה, על מנת לקבל מענה ברור ומדויק האם קיימת עילה לפנות להליך הכרה בנכות נפשית. פנו אלינו ונשמח לסייע.