טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – (CBT) לילדים
טיפול CBT לילדים ונוער: כל מה שצריך לדעת על השיטה המשלבת חשיבה והתנהגות – פסיכיאטר פרטי מסביר
CBT הינה שיטת טיפול אינטגרטיבית המשלבת תהליכים חשיבתיים (קוגניטיביים) עם התנהגותיים (תבניות התנהגות ופעולה). מחקרים מראים שבדומה למבוגרים, טיפול CBT עשוי לסייע לילדים ולבני נוער בהתמודדות עם קשיים רגשיים, בין היתר דיכאון ומצבי רוח, הפרעות חרדה, טראומה, התמודדות עם כאב ואובדן, הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), בעיות חברתיות ומשפחתיות ועוד.
הטיפול משלב בתוכו גם הדרכת הורים, ויכול לכלול גם ייעוץ לצוות החינוכי (בין היתר צוות בית הספר או הגן) שמלווה את הילד ביומיום, במטרה לסייע לילד לתרגל דפוסי התנהגות וחשיבה חדשים ולשפר מיומנויות שרכש בטיפול, במסגרת החינוכית והביתית.
טיפול CBT לילדים מותאם בכל שלב לרמה ההתפתחותית שלהם. אצל ילדים קטנים (גילאי 5-7) המטפל ישתמש בטכניקות המבוססות יותר על שינוי התנהגותי באמצעות משחק, קלפים ו/או תמונות. אצל בני נוער הטיפול יתבצע יותר באמצעות שיחה.
איך מתבצע טיפול CBT בילדים?
טיפול CBT אצל ילדים מסייע ברכישת מיומנויות התנהגות יעילות ומותאמות יותר, וכן בשינוי דפוסי חשיבה אשר מקבעים את הקושי של הילד ומשמרים את החרדה.
CBT עיקרי הטיפול:
- היבט קוגניטיבי – בשלב הראשון המטפל יסייע לילדים לזהות מחשבות שליליות "אוטומטיות" שאינן מקדמות אותם ("יקרה לי משהו נוראי", "כולם חושבים שאני לא מוצלח" ועוד) ולהחליפן במחשבות ואמונות חיוביות. כל זה מתוך תפיסה כי מחשבות שליליות או רגשות שליליים משפיעים בתורם על דפוסי התנהגות שאינם יעילים. שינוי דפוס החשיבה האוטומטי יביא לשינוי בתגובה הרגשית המורכבת והבלתי רצויה וגם ישפיע על ההתנהגות. במסגרת הארגון הקוגניטיבי מחדש שיערך בחדר הטיפול עם המטפל, יערכו רשימות של מחשבות הגיוניות וחיוביות לעומת מחשבות רגשיות ו/או קטסטרופליות. בין היתר תערך הכחדת אמירות שפוגעות בילד, צרכיו או ברצונותיו והחלפתן בהצהרות חיוביות ובונות ועוד.
- תרגול וחשיפה – אקט החשיפה הוא חלק מהאלמנטים הטיפוליים שישמשו את המטפל בחדר הטיפולים. המטרה היא לחשוף את הילד בצורה מבוקרת והדרגתית למצבים מאיימים (החשיפה תתבצע בהתחלה באמצעות תרגילי דימיון ואחר כך במציאות). החשיפה תאפשר להתרגל לסיטואציות מאיימות באופן הדרגתי ומבוקר בחדר הטיפול במטרה להכחיד את הקשיים הרגשיים. התערבות טיפולית יכולה להתבצע גם באמצעות משחקים ויצירה שיגרמו לו הנאה, על מנת להגביר את המוטביציה של הילד להתמודד עם המציאות ולשתף פעולה. המטרה היא שינוי דפוסי התנהגות שאינם אדפטיביים, וגורמים לילד יותר נזק מתועלת.
- הרפייה עצמית – הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי בילדים יכלול גם אלמנטים וטכניקות של הרפייה, נשימות, הפחתת מתח ולחץ ופיתוח יכולת שליטה עצמית (האם המחשבות שלי מקדמות אותי? איך להפסיק לחשוב על דברים מפחידים?).
- הדרכת הורים – טיפול CBT בילדים יכלול עבודה גם עם הוריו של הילד ואף הדרכה של הצוות החינוכי והפדגוגי המלווה את הילד ביומיום, מתוך אמונה כי גורמי הסביבה משפיעים על אמונותיו ודפוסי חשיבתו של הילד (באמצעות הקניית טכניקות התמודדות שתסייע לילד בהתמודדות עם הקשיים). המטרה של הדרכת ההורים היא לסייע להוריו של הילד לפרש את הקשיים הרגשיים של הילד ולהגיב אליהם בצורה שתקדם את הילד ותסייע לו בהתמודדות עם החרדות. תרגול המיומנויות מחוץ לסביבה הטיפולית חשובה ומסייעת לעטוף את הילד בהתמודדות בכל שלב של יומו.
יעילות טיפול CBT אצל ילדים
טיפול CBT מתמקד בהשגת מטרות טיפוליות ברורות וממוקדות בהווה ובעתיד (בניגוד לטיפול פסיכו-דינמי ולגישות אחרות). הטיפול לרוב הינו קצר מועד (בדרך כלל נמשך כ3-6 חודשים) וממוקד מטרה.
מחקרים רבים בתחום מצביעים על יעילותו הרבה בהפחתת סימפטומים של חרדה, הימנעויות ומחשבות אוטומטיות שליליות וכן בסיוע בהגברת השליטה העצמית בחרדה וברגשות שליליים. פעמים רבות הטיפול הנדרש הוא פסיכו-דינמי אבל כזה המשלב גם עקרונות מעשיים של CBT.
במכון מנטליקס ישנו צוות טיפולי רב מקצועי לילדים ונוער הכולל פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים קליניים המטפלים בילד ובבני משפחתו. בכל מקרה של התלבטות פנו אלינו ונשמח לייעץ ולכוון אתכם.