מכירים את ההרגשה שאולי שכחתם לנעול את הדלת, או לכבות את הגז, וממש בא לכם לחזור לבדוק? מתי זו סתם מחשבה טורדנית ומתי זה הופך ל-OCD? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול
רבים מאיתנו מכירים את המצב הבא: יצאנו מהבית ולפתע קופצת לראש מחשבה – "אולי שכחתי לנעול את הדלת? אולי שכחתי לכבות את התנור? אולי השארתי את הדוד החשמלי דולק…". עבור רובנו המחשבה הזו נכנסת לראש, ויוצאת ממנו, לרוב באותה מהירות שהיא הגיעה. אך עבור הסובלים מ- OCD (הפרעה טורדנית כפייתית), מדובר במחשבות שאינן פוסקות, המלוות בתחושות של חרדה וחוסר ודאות שלא נותנות מנוח.
מהי הפרעה טורדנית כפייתית?
הפרעה טורדנית כפייתית הינה מצב נפשי בו לאדם יש מחשבות טורדניות (אובססיות), הנעות כמו עיגולים בתוך הראש (לדוגמה, "נגעתי במשהו מלוכלך ואם לא אשטוף את ידיי מייד, אדבק במחלה נוראה"). האדם ללא מצליח לשלוט במחשבות, והן ומעוררות חרדה ותחושת מועקה לא נעימה. לצד המחשבות מופיעות לרוב גם התנהגויות כפייתיות (קומפולסיות) שנועדו לבטל את המחשבות האובססיביות, אך הן עושות זאת בהצלחה מוגבלת לזמן קצר בלבד. דוגמאות לקומפולסיות כוללות טקסים ופעולות שחוזרות על עצמן, כמו בדיקה שוב ושוב שהדלת נעולה, שטיפת ידיים חוזרת, ניקוי הבית וכו'. קומפולסיות יכולות להיות גם מחשבתיות – לדוגמה ספירה של צעדים, או חזרה על מילים או על מנטרה קבועה. לעתים אנשים סובלים ממחשבות טורדניות המפחידות אותם, כאילו יעשו משהו אלים או מיני לסובביהם, מבלי להתכוון.
כאשר העיסוק בתסמינים המתוארים מעלה גוזל מהאדם זמן משמעותי מיומו (לדוגמה מעל שעה) או כאשר התסמינים והעיסוק בהם גורמים למצוקה משמעותית – מאובחנת הפרעה טורדנית כפייתית (OCD). רוב האנשים הלוקים ב-OCD יחוו מחשבות טורדניות וגם התנהגות כפייתית, אך ייתכנו מצבים בהם יופיעו רק מחשבות טורדניות או רק התנהגות כפייתית.
OCD : מהלך ההפרעה
OCD הינה הפרעה שמתחילה בדרך-כלל בגיל הילדות, אך אבחונה נעשה לרוב בתחילת גיל הבגרות או ההתבגרות. שכיחות ההפרעה הטורדנית-כפייתית באוכלוסייה הכללית היא בין 1%- 3%, דבר ההופך אותה להפרעה הפסיכיאטרית הרביעית בשכיחותה.
מדובר בהפרעה שנעה על רצף של חומרה, כאשר יש אנשים הסובלים מתסמינים קלים יחסית והפגיעה בתפקודם מינימלית, ומנגד יש כאלה עם תסמינים חמורים ומשתקים, ופגיעה תפקודית עמוקה. בנוסף, לאורך ציר הזמן, ובדומה להפרעות חרדה אחרות, ל-OCD יש מהלך של "עליות וירידות", כאשר בתקופות דחק ומשבר עלולה להיות החמרה בתסמינים, ובעתות רגועות יותר – הקלה.
טיפול בOCD
אופן הטיפול היעיל ביותר להתמודדות עם OCD הינו שילוב של טיפול תרופתי עם טיפול רגשי, כגון פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT).
הטיפול התרופתי מוצע על ידי פסיכיאטר לאחר אבחון ההפרעה, ומתבסס לרוב על תרופות מקבוצת ה-SSRI (דוגמת פרוזאק או סרנדה או ציפרלקס). לרוב, נדרש מינון יחסית גבוה של התרופה כדי להשיג השפעה.
הטיפול הפסיכולוגי חשוב ומרכזי בהפחתת תסמיני ההפרעה, והוא מבוסס על חשיפה ומניעת תגובה. בשיטה זו ישנו ניסיון להקטין את השפעתן של המחשבות הטורדניות ולהפסיק את ההתנהגויות החזרתיות.
במכון מנטליקס אנו מציעים אבחון לOCD- אצל פסיכיאטר מומלץ, והמשך טיפול CBT תחת אותה קורת גג, ובתיאום מקסימלי בין הפסיכיאטר למטפל הרגשי.