התמכרות לאלכוהול – איך זה נראה?
כולנו אוהבים כוס יין (או שתיים) פה ושם. מתי זה מפסיק להיות כיף והופך להיות בעיה? פסיכיאטרית פרטית מומחית להתמכרויות עושה סדר. חלק א'
התמכרות לאלכוהול: מסכנה חברתית לבעיה בריאותית עולמית
אלכוהול הוא אחד הסמים הנפוצים ביותר, הוא חוקי ונמצא כמעט בכל מקום. צריכה מתונה של אלכוהול מעניקה תחושה של קלילות, העדר עכבות ושחרור. צריכה מוגזמת עלולה להוביל להתנהגויות כמו תוקפנות, אובדן שליטה, אלימות – וגם להתמכרות.
התמכרות לאלכוהול היא אחת הבעיות הכלכליות, החברתיות והבריאותיות המובילות בעולם, ואחד מגורמי המוות והתחלואה העיקריים בעולם המערבי.
מה זה אלכוהול ?
אלכוהול הוא חומר פסיכו-אקטיבי, אשר משפיע על מערכת העצבים המרכזית (המוח). במינון נמוך של צריכה הוא מוריד עכבות, מעלה מצב רוח, ממריץ וגורם לתחושה נעימה של אופוריה וחופש. במינונים גבוהים הוא מדכא את מערכת העצבים ומוביל לתחושה של שכרות וסחרור. הוא עובר דרך מערכת העיכול בדרכו לזרם הדם ולמוח, ולכן לא משפיע מיידית. אלכוהול מתפרק בעיקר בכבד (שלו נגרם נזק משמעותי בעת שימוש יתר כרוני).
התמכרות לאלכוהול (אלכוהוליזם)
התמכרות לאלכוהול היא מחלה כרונית אשר גורמת לנזקים גופניים, נפשיים, משפחתיים, תפקודיים וכלכליים. לא כל מכור לאלכוהול הופך לדייר רחוב ומקבץ נדבות. קיימים מכורים רבים בסטטוס כלכלי ומעמדי גבוה, ואף בתפקוד גבוה.
אחד המאפיינים של ההתמכרות הוא הסבילות (Tolerance) – עם שימוש ממושך נדרשות כמויות גדלות והולכות של אלכוהול על-מנת לקבל את אותו אפקט. התלות מתבטאת בהכרח לשתות כדי להימנע מתסמיני גמילה. שתיית אלכוהול כרונית גורמת לשינויים במוח, בעיקר באזורים הקשורים לשיפוט, הנאה, התנהגות ועוד.
גורמי הסיכון להתמכרות לאלכוהול:
- נטייה גנטית.
- חשיפה לאלכוהול בגיל צעיר יחסית.
- היסטוריית שתייה משפחתית.
- בעיות רגשיות נלוות כמו דיכאון ו/או חרדה.
- אירוע טראומתי בעבר.
כיצד שימוש באלכוהול פוגע בגוף (כלל ללא קשר להתמכרות)?
- שימוש מסיבי באלכוהול גורם לפגיעה בקוגניציה, בריכוז, ולאובדן שליטה על תפקודים מנטליים.
- ירידה בתפקוד – אצל המכורים לאלכוהול עלולה להיגרם פגיעה קשה בתפקוד התעסוקתי, ביו היתר בשל הפגיעה הקוגניטיבית, הירידה בזיכרון ובריכוז, וגם בגלל הקושי לתפקד לאחר לילות של שתיה.
- העלאת רמת התוקפנות והאלימות – העכבות יורדות ואיתם מנגנוני הוויסות, ההתנהגות משתנה והופכת לעיתים לאלימה מילולית ואף פיזית.
השלכות קצרות וארוכות טווח של צריכת אלכוהול
הסיכונים הבריאותיים בצריכת אלכוהול הם רבים ויש נטייה להפחית או למזער אותם:
סיכונים לטווח קצר – מתאונות דרכים ועד אירועי אלימות כמו רצח והתאבדות, תקיפה מינית, התנהגויות מיניות מסוכנות כמו יחסי מין לא מוגנים, פגיעה בהריון ובעובר ועוד.
סיכונים לטווח הארוך – שתייה מופרזת של אלכוהול עשויות להביא לבעיות של לחץ דם, מחלות לב, שבץ, בעיות עיכול ומחלות כבד, סרטן, בעיות למידה וזיכרון ועד דמנציה וכן בעיות נפשיות כמו חרדה ודיכאון ובעיות משפחתיות וחברתיות ועוד.
למה מתמכרים?
התמכרות לאלכוהול פוגעת באורח קשה במכור ובמשפחתו. מכורים משתמשים באלכוהול כפתרון לוויסות רגשי – להרגעה, להתגברות על תחושות של עצב ובדידות, ואף דיכאון, לחרדה ועוד.
הרבה פעמים מכורים יאמרו: "אני שותה רק בערבים", "אני שותה רק בסוף השבוע", אני שותה אבל אני מצליח מאוד בעבודה", האם אני מכור? התשובה לשאלה זו היא פעמים רבות חיובית.
אם אדם חש שהוא חייב את האלכוהול, שהצריכה נועדה לווסת ולעמעם רגשות שליליים, שהוא איבד שליטה על צריכת האלכוהול ואינו יכול לעצור, למרות ההשלכות ההרסניות (פיטורים, עבירות על החוק, קשיים במשפחה ועוד) אם האדם נקלע למצבים הרסניים מורכבים שלא רצה להגיע אליהם, התשובה היא חד משמעית – שכן, קיימת התמכרות.
זיהוי התמכרות לאלכוהול: שאלון אבחון עצמי
אצל מכורים רבים נראה שקרים, מניפולציות, הכחשות והסתרות – בניסיון להסתיר את עוצמת הבעיה מסביבתם, וגם מעצמם. ואכן, רבים מהמכורים לאלכוהול לא חושבים שהם מכורים. הם יאמרו שהם "יכולים להפסיק מתי שירצו", ומשכנעים את עצמם שהם עדיין בשליטה על המצב. ניתן להיעזר בשאלות הבאות כדי לבדוק אם השימוש באלכוהול מהווה התמכרות. תשובה חיובית באחת מארבע השאלות הנ"ל עלולה להצביע על כך, ויותר מתשובה חיובית אחת מעלה עוד יותר הסיכון:
1. האם אי פעם ניסיתם לקצץ את כמות האלכוהול שאתם שותים?
2. האם אי פעם התרגזתם כשאחרים העירו לכם שאתם שותים יותר מדי?
3. האם אי פעם חשתם גועל או בושה לנוכח כמויות השתיה שלכם?
4. האם אי פעם שתיתם על הבוקר, כדי להשיג השפעה מיטיבה או כדי למנוע הנגאובר?
אם עניתם בחיוב על אחת השאלות, וככלל, אם אתם חוששים שהשימוש שלכם באלכוהול גלש להתמכרות – אל תישארו עם זה לבד, פנו לעזרה. במכון מנטליקס מיטב אנשי המקצוע יסייעו לכם להתמודד עם ההתמכרות.
אז מה עושים? על הטיפול בהתמכרות לאלכוהול בחלק ב' של מאמר זה.
ד"ר אביבה וולף היא מנהלת מחלקה לתחלואה כפולה במרכז הרפואי לב השרון, מזכ"לית החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות אילסם ורופאה בכירה במכון מנטליקס