עבור לתוכן

טיפול בהתמכרויות

התמכרויות

העולם שלנו מלא בדברים שאפשר להתמכר אליהם. אבל לא חובה לחיות עם התמכרות וממש אסור להיכנע לה.

ד"ר אופיר ליבנה - פסיכיאטר מומחה

טיפול בהתמכרויות, טיפול בהתמכרות, פסיכיאטר מומחה להתמכרויות

העולם שלנו מלא בדברים שאפשר להתמכר אליהם. אבל לא חובה לחיות עם התמכרות וממש אסור להיכנע לה.

טיפול בהתמכרות לסמים

טיפול בהתמכרויות, טיפול בהתמכרות, פסיכיאטר מומחה להתמכרויות


ד"ר אופיר ליבנה - פסיכיאטר מומחה



טיפול בהתמכרויות

מה זה בעצם התמכרות

מהי התמכרות

שימוש בחומרים ממכרים (אלכוהול, טבק וסמים שונים) נפוץ מאד בקרב בני נוער ומבוגרים. כאשר שימוש זה מביא לפגיעה ברבדים שונים בחיינו וקיים קושי בהפסקתו – לרוב מדובר בהתמכרות. התמכרות לחומרים (המכונה גם הפרעת שימוש בחומרים) היא הפרעה פסיכיאטרית כרונית, מורכבת, ובעלת מאפיינים גופניים, נפשיים וחברתיים. באופן כללי, התמכרויות הן תופעה רחבת היקף, כלל עולמית.

אבחון של התמכרות נעשה לרוב בידי איש מקצוע המנוסה בטיפול בהתמכרויות, לאחר ראיון מקיף עם המטופל, ולעתים גם עם מכרים מסביבתו. ישנם 11 קריטריונים המהווים חלק מהאבחנה של התמכרות. דוגמאות לקריטריונים שהינם מאפיינים מרכזיים בהתמכרות כוללות:

1, תלות בחומר – מתבטאת בצורך התמידי בחומר מסוים, וקושי לתפקד פיזית ונפשית בהיעדרו.
השימוש בחומר הולך וגובר לאורך זמן ממושך יותר, ובכמות גדולה יותר משתוכנן.
2. פיתוח סבילות או עמידות לחומר (כמות גוברת של החומר נדרשת להשגת אפקט ההנאה המתוכנן).
3. תסמיני גמילה – מגוון תסמינים גופניים ונפשיים שמתפתחים בניסיון להפחית או להפסיק את השימוש בחומר.

המשותף לכל סוגי החומרים הממכרים הוא שהם גורמים לעלייה משמעותית בכמות המוליך העצבי דופמין באזור במוח השייך למסלולי הגמול וההנאה. התלות הינה מנגנון בסיסי של ההתמכרות – הצורך בחומר באופן חוזר על מנת להשיג את אפקט העונג וההנאה שאנו חשים בעקבות השימוש בו. יחד עם זאת, לאורך זמן צריכת חומרים מסבה נזק למסלולים מוחיים אלו ומשבשת את שיווי המשקל באזורים אלו ואחרים במוח, וכך עם הזמן, נוצרת הסבילוּת לחומר.

סוגי התמכרות : לא מדובר רק בחומרים

סוגי התמכרות

מרבית ההתמכרויות נובעות משילוב בין גורמים פסיכולוגיים (לדוגמא, קושי בוויסות רגשי), פסיכו-סוציאליים (לדוגמא, מאורעות טראומתיים בגיל צעיר, חשיפה לחומרים מגיל צעיר), ביולוגיים ותורשתיים (ישנם אנשים עם נטייה גופנית או גנטית להתמכרות). עם זאת חשוב לזכור, כי בבסיסה של כל התמכרות קיימת מצוקה, העומדת מאחורי מנגנוני ההתמכרות השונים, ומהווה יעד מרכזי להתערבות כחלק מהטיפולים השונים הקיימים להתמכרויות.

כיום התמכרות אינה מוגבלת רק לשימוש בחומרים, ותסמיני התמכרות שונים מופיעים גם בהקשר של התנהגויות מסוימות. בקטגוריה זו נמצאות התמכרויות להימורים, לקניות, לצפייה בפורנוגרפיה, לטכנולוגיות שונות (לדוגמא, משחקי מחשב) ועוד. בעוד שלא כל המנגנונים האחראים להתמכרויות התנהגותיות זהים לאלו האחראים להתמכרויות לחומרים, המשותף להם הוא הצורך להתמודד עם מצוקה, וכן התפתחות של תלות.

התמכרות הינה הפרעה בעלת סיכונים רבים והיא קשורה בתחלואה גופנית ונפשית (לדוגמא, הפרעות דיכאון וחרדה), תאונות דרכים, אלימות במשפחה, תמותה ועוד. הפגיעה המשמעותית בהיבטי חיים משמעותיים שונים דוגמת תפקוד משפחתי, אישי ותעסוקתי, מהווה מאפיין המשותף לכל ההתמכרויות.

חושבים שאתם מכורים?

מעשנים כל יום? שותים יותר מדי? לא מצליחים להפסיק למלא חיש-גד? אולי יש לכם התמכרות.

איבחון מקצועי והכרה בבעיה הוא הצעד הראשון והחשוב בהתמודדות עם התמכרות. אל תתנו להתמכרות להרוס את חייכם. פנו עוד היום לעזרה מקצועית.

בחנו את עצמכם –
האם גלשתם להתמכרות?

אם עניתם בחיוב ליותר משאלה אחת, ייתכן שההרגל שלכם הפך להתמכרות. כדאי לפנות לאיש מקצוע ולבדוק. לא כדאי להישאר עם התמכרות לבד.

1. האם אי פעם הרגשתם שאתם צריכים לצמצם שימוש באלכוהול או בסם שאתם צורכים?
2. האם אנשים בסביבתכם הרגיזו אתכם כי העבירו ביקורת על השימוש שלכם באלכוהול או בסם?
3. האם הרגשתם אשמה או סתם רע עם עצמכם, על השימוש שלכם באלכוהול או בסם?
4. האם נזקקתם להשתמש באלכוהול או בסם בבוקר? זמן קצר לאחר שקמתם? כדי להתמודד עם הנגאובר או להרגיע את עצמכם?

חושדים שאתם אולי מכורים למשהו, אבל לא ממש יודעים לקבוע אם ההרגל אכן גלש להגדרה של התמכרות? כמו בכל תחום בפסיכיאטריה, אבחון סופי נעשה בידי איש מקצוע, אבל השאלון הבא עשוי לסייע לכם לבדוק אם אתם אולי מכורים לאלכוהול או סם או תרופת מרשם שאתם נוטלים שלא לפי ההוראות.
השאלון כולל ארבע שאלות. ספרו תשובות חיוביות.

בחנו את עצמכם – האם גלשתם להתמכרות?

טיפול בהתמכרות

התמכרות יכולה להרוס רבדים שלמים של החיים - לפגוע בכם כהורים, כבני זוג, כחברים, כעובדים... אל תישארו לבד עם ההתמודדות הזו

טיפול בהתמכרויות

התמכרות יכולה להרוס רבדים שלמים של החיים - לפגוע בכם כהורים, כבני זוג, כחברים, כעובדים... אל תישארו לבד עם ההתמודדות הזו​

הטיפול בהתמכרויות

הטיפול בהתמכרויות​

הטיפול בהתמכרויות מתמקד ברכיבי התלות הנפשית והגופנית. טיפול זה כולל התערבויות פסיכולוגיות פרטניות, זוגיות ומשפחתיות, התערבויות סוציאליות וכן טיפולים תרופתיים. התערבויות פסיכולוגיות וסוציאליות יכולות לאפשר את זיהוי הגורמים השונים להתמכרות, עוצמתה, השפעותיה על חיי המטופל והסובבים אותו, רכישת כלים להתמודדות עם הדחף לשימוש ועוד. התערבויות אלו, יחד עם טיפולים תרופתיים שונים יכולות גם לסייע בהתמודדות עם תסמיני גמילה מהחומר וכן לטפל בהפרעות נפשיות וגופניות נלוות אשר מלכתחילה הביאו להתמכרות (לדוגמה, הפרעת הכאב המביאה לשימוש בנוגדי כאב ולהתמכרות אליהם) או אשר הינן תוצאה של ההתמכרות לחומר עצמו (לדוגמא, התפתחות של הפרעה פסיכוטית כתוצאה מהתמכרות לסמים).

העיקרון החשוב הוא – שלמרות הקושי – יש טיפול בהתמכרויות ואפשר להתגבר אפילו על ההתמכרות הקשה ביותר. זה מתחיל בצעד אחד – פנייה לעזרה.

טיפול בהתמכרויות עלול לכלול לפרקים גם גמילה תחת השגחה רפואית כצעד טיפול ראשון, לעיתים במסגרת אשפוזית או במסגרת קהילות גמילה. תהליך הגמילה נועד להביא בעיקר להשתחררות מתלות גופנית. בעוד שהתהליך גמילה הינו קצר יחסית, הטיפולים הרגשיים הממוקדים בתלות הרגשית הינם ארוכים יותר ושמים דגש על חזרה לתפקוד, הבנת מניעים התנהגותיים, צמצום טריגרים העלולים להביא לחזרה לשימוש ולהתמכרות, טיפול בהפרעות נפשיות נלוות, ובמניעה של החמרה בעתיד.

חמישה דברים שאולי לא ידעתם על התמכרויות:

מחלה, לא חולשה

התמכרות היא לא הרגל רע, ולא חולשה – היא מחלה.

מחלה כרונית

לא סתם מחלה, התמכרות היא מחלה כרונית. לכל החיים. וכמו כל מחלה כרונית היא צריכה ניהול מתמיד ויש עליות וירידות. אבל אפשר לחיות חיים שלמים בהפוגה מהמחלה.

יכול לפגוע בכולם

התמכרות יכולה לפגוע בכל אחד ואחת. בכל שכבת גיל, בכל מגדר, בכל רמת הכנסה.

משנה את המוח

התמכרות משנה את מבנה המוח של מכורים.

גמילה דורשת פיקוח

גמילה מחומרים מסוימים, כולל אלכוהול, עלולה להיות מסוכנת, ולכן חשוב לעשותה בפיקוח רפואי.

מפסיכיאטרית לעברית

מה לעשות, לפעמים רופאים מדברים במושגים שדורשים תרגום... אז הנה הפינה "מפסיכיאטרית לעברית", בה אנחנו עושים את העבודה בשבילכם!
"זו התמכרות לאופיאטים, עם תלות ועמידות משמעותיים. אבל זהו גם מקרה של תחלואה כפולה, ונידרש לטיפול משולב".

למה הכוונה? אז ככה:

אופיאטים הן תרופות ממשפחת המורפיום. אלו תרופות שלרוב נרשמות כטיפול לכאבים משמעותיים, והן עלולות להיות ממכרות מאוד. במשפחה תרופות כמו אוקסיקונטין, פרקוסט ופנטניל. תלות היא צורך גובר להשתמש בחומר – במקרה זה בתרופה האופיאטית, אחרת פורצים תסמינים פיזיים ונפשיים קשים (קריז). עמידות היא הצורך להשתמש בכמויות גדלות של האופיאט כדי להשיג את אותו אפקט. תחלואה כפולה היא מונח המשמש תיאור של התמכרות, המשולבת בהפרעה נפשית אחרת – לרוב דיכאון, חרדה או פוסט טראומה. טיפול משולב הינו טיפול ביולוגי (תרופתי) פסיכולוגי (שיחתי) וסוציאלי (חברתי) – הן להתמודדות עם ההתמכרות, והן להתמודדות עם ההפרעה הנפשית הנוספת.

אז מה בעצם נאמר כאן? "זו התמכרות לתרופות משככות כאב מהמשפחה של המורפיום. עם הזמן נדרשת נטילה של כמויות גדלות והולכות של התרופות, ובהיעדרן יש תסמינים קשים בגוף, וכן ברגש. כיוון שיש גם דיכאון נלווה, לצד ההתמכרות, חשוב לאפשר טיפול שיתמודד עם כל היבטי הקושי – של ההתמכרות ושל הדיכאון".

שאלות נפוצות

איך מזהים מכור לסמים או לאלכוהול ?

התמכרות היא עניין חמקמק ולא תמיד קל לזיהוי. במקרי קיצון בולטים שינויי התנהגות, הזנחה עצמית וירידה חדה במשקל. אבל מקרים רבים הרבה פחות חד משמעיים, ולעתים אנחנו אפילו לא יודעים אם אנחנו מכורים לסם דוגמת קנאביס או לאלכוהול. כדי לענות על שאלה זו ניתן לשאול את עצמנו ארבע שאלות – האם ניסינו להפחית את השימוש בחומר ללא הצלחה? האם התרגזנו כאשר אחרים העירו לנו שאנחנו עושים שימוש רב מדי בחומר? האם התמלאנו בושה או אשמה בשל השימוש בחומר? האם נזקקנו לחומר על הבוקר, כדי להימנע מהנגאובר או תסמיני גמילה? אם התשובה חיובית ליותר מ2- שאלות, או שענינו בחיוב לשאלה מספר ארבע, הדבר מרמז על התמכרות אפשרית. כדאי לפנות לאבחון, ולא להישאר עם זה לבד.

לעתים הגבול בין שימוש חברתי באלכוהול (וכן, גם בקנאביס) לבין התמכרות, לא כל כך ברור וקל לזיהוי. כדי לבדוק אם שימוש מסוים גולש למחוזות של התמכרות עלינו לענות בכנות לארבע שאלות: (1) האם ניסינו להפחית את השימוש בחומר ללא הצלחה? (2) האם התרגזנו כאשר אחרים העירו לנו שאנחנו עושים שימוש רב מדי בחומר? (3) האם התמלאנו בושה או אשמה בשל השימוש בחומר? (4) האם נזקקנו לחומר על הבוקר, כדי להימנע מהנגאובר או תסמיני גמילה? אם התשובה חיובית ליותר מ2- שאלות – או שענינו בחיוב לשאלה מספר ארבע, הדבר מרמז על התמכרות אפשרית. כדאי לפנות לאבחון, ולא להישאר עם זה לבד.

בדיוק כמו התמכרות לחומר, דוגמת קנאביס או אלכוהול, יכולים בני-אדם להתמכר לפעולה המספקת ריגוש ותגמול – כמו קניות, סקס ואוננות או הימורים. מבין אלה, ההתמכרות להימורים נפוצה למדי, ועלולה להיות קשה לטיפול. המהמרים זקוקים להימור הבא כמו מכור לסם הזקוק למנה הבאה. חלקם יהמרו בקזינו (בלק-ג'ק, רולטה, מכונות מזל וכו), חלקם ימלאו כרטיסי הגרלה או יהמרו בתחום הספורט (חיש-גד, טוטו, לוטו וכו'), ורבים אחרים פונים כיום להימורים און-ליין, שם האפשרויות בלתי מוגבלות. הטיפול בהתמכרות להימורים כוללת לרוב התערבות של צוות רב מקצועי - תרופתי (לעתים), פסיכולוגי וסוציאלי. במנטליקס תמצאו צוותים ייעודיים לטיפול בהתמכרויות, המחכים לפנייתכם.

התמכרות לתרופה מוגדרת כהתפתחות עמידות (צורך במינונים גוברים להשגת אפקט), ותלות (צורך בנטילת התרופה כדי להימנע מתסמיני גמילה). מרבית התרופות הפסיכיאטריות אינן ממכרות לפי הגדרה זו ולכן לא נדרש להיגמל מהן, ובראשן התרופות נוגדות הדיכאון והחרדה ממשפחת ה-SSRI. אין זה אומר שקל תמיד להפסיק ליטול תרופות אלה, לרוב יש לעשות זאת במידת האפשר בהדרגה, ובהחלט ייתכן שתסמיני חרדה או דיכאון שקדמו לטיפול, יחזרו לאחר הפסקתו. גם תרופות מייצבות או אנטי-פסיכוטיות, אינן ממכרות. עם זאת, תרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים (דוגמת אסיבל, קסנקס וקלונקס) בהחלט עלולות להוביל להתמכרות, והשימוש בהן צריך להיות זהיר וקצר טווח. גמילה מהן עלולה להיות מורכבת, וחשוב לעשותה בליווי מומחה בתחום. במנטליקס תמצאו צוותים ייעודיים לטיפול בהתמכרויות, המחכים לפנייתכם.

הפסקת שתייה מופרזת של אלכוהול או טיפול בהתמכרות לאלכוהול, מתחילה בהכרה ובהפנמה שישנה בעיה של שימוש יתר באלכוהול ואף התמכרות לחומר. לא תמיד קל לאדם להודות בפני עצמו שהשימוש "הנעים" שעושה באלכוהול גלש לרמה של בעיה. עם זאת, כיוון שאלכוהול עלול להוביל לסכנות בריאותיות ממשיות, לפגוע בהיבטים רגשיים ובתפקוד של האדם – כדאי וחשוב לאתר התמכרות ולטפל בה. חשוב לדעת, גמילה מאלכוהול אינה תהליך חף מסכנות (בוודאי למי שהתרגל לשתות בכמויות גדולות) וחשוב לעשותה בליווי מקצועי של צוות מיומן. במנטליקס תמצאו צוותים ייעודיים לטיפול בהתמכרויות, המחכים לפנייתכם.

התמודדות עם התמכרות אינה דבר קל. הדרך להפסיק התמכרות מתחילה תמיד בהכרה ובהפנמה שישנה בעיה. זה נשמע פשוט אבל הרבה פעמים זה מורכב מאוד - לא תמיד קל לאדם להודות בפני עצמו ששימוש בחומר מסוים או התנהגות מסוימת יצאו משליטתו, והכחשת הבעיה מאוד נפוצה בהתמכרויות. אבל כאשר אדם מבין שההתמכרות שולטת בו, מחבלת בחייו ומעיבה על משפחתו, הוא יכול להתגייס להליך של טיפול וגמילה. חשוב לדעת, שתהליכים אלה אינם "זבנג וגמרנו", הטיפול בהתמכרות כוללת לרוב מעקב והתערבות של צוות רב מקצועי - תרופתי (לעתים), פסיכולוגי וסוציאלי. במנטליקס תמצאו צוותים ייעודיים לטיפול בהתמכרויות, המחכים לפנייתכם.

התמכרויות נפוצות שונות בין מדינה למדינה, ולא תמיד ניתן לקבל נתונים מדויקים לגבי שכיחות ההפרעה בשל פערי דיווח. בעולם המערבי ההתמכרויות המובילות לחומרים הן לאלכוהול, לניקוטין ולקנאביס. אחריהן מדורגות ההתמכרויות לאופיאטים, לקוקאין ולגז מזגנים ודומיו. בהיבט ההתנהגותי ההתמכרויות הבולטות הן להימורים, לסקס ואוננות, לקניות, לאינטרנט, למשחקי מחשב, להתנהגויות מסוכנות – ואף לניתוחים פלסטיים. במנטליקס תמצאו צוותים ייעודיים לטיפול בהתמכרויות, המחכים לפנייתכם.

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות