פסיכיאטר מומלץ לחרדות – כל מה שרציתם לשאול
חרדות יכולות לתפוס כל אחד ואחת מאתנו. מתי זה חולף לבד ומתי זו פתולוגיה הדורשת טיפול, ואיזה? פסיכיאטר פרטי מסביר
כולנו חווים מצבים בהם מתח, דאגה או לחץ מציפים אותנו ולא מאפשרים לתפקד כרגיל, במיוחד בתקופה האחרונה. בין אם זה קשור לדאגות הקשורות לבריאות, למצב הביטחוני, לילדים שלנו, לעומס רב בעבודה או לכל תחום אחר בחיים, אנו מוצאים את עצמנו חווים לחץ ועומס רגשי רב ולעיתים בלתי נסבל שמקשה על התפקוד היומיומי. המצבים הללו, בהם אנחנו חשים מתח ופחד, אשר מלווים בשינוי בהתנהגותנו, הם מצבי חרדה. חומרת החרדה יכולה לנוע מאי שקט ומחשבות טורדניות שמציקות לפרקים, ועד מעגלי דאגה שלא מרפים בכל תחומי החיים. חרדה יכולה להיות התקפית (התקפי חרדה) או מתמשכת (מעין מועקה שלא עוזבת), ועלולה לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים שלנו, ובתפקוד שלנו – בעבודה, כבני ובנות זוג וכהורים.
ניתן לטפל ולהקל על מצבי חרדה באמצעות פניה לפסיכיאטר או מטפל רגשי אשר מסייע בהתמודדות ובהקלה על המצוקה. פניה לגורם מאבחן בתחום רפואת הנפש תוכל לסייע להעריך את מצבך הרגשי והנפשי, להתגבר על המצוקה הגדולה ולהחזיר את חייך למסלולם.
ארבעת מרכיבי החרדה
חרדה בכללותה מורכבת ממספר מרכיבים:
- מרכיב גופני – התחושות המלוות אותנו בעת חרדה, מתח ולחץ, שיכולות להתבטא בהזעה, דפיקות לב, רעידות, בחילות, קשיי נשימה, זרמים בידיים וברגליים ועוד.
- מרכיב רגשי – תחושה של פחד קל עד בינוני ואפילו אימה.
- מרכיב חשיבתי (קוגניטיבי) – מחשבות מציפות וקטסטרופליות שלרוב אינן הגיוניות בעליל וגם אינן מרפות. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עוסק בדיוק בדרכים להתמודד עם מחשבות אילו.
- מרכיב התנהגותי – בדרך כלל מדובר בהימנעות (לדוגמא אם אדם חרד ממצב מסויים נמנע מלהיחשף אליו, לדוגמא הימנעות מטיסות במצבים של חרדה מטיסות). הימנעות ככלל, אינה מסייעת, ואף מחמירה את המצב.
מהם סוגי החרדות השכיחות כיום?
- התקפי חרדה (הפרעת פאניקה) – גלים של פחד עוצמתי שחוזרים על עצמם ותוקפים את האדם וסימניו עלולים להיחוות כהתקף לב , לדוגמא: האצת דופק, סחרחורת וחולשה, קוצר נשימה, הזעה, רעידות ועוד.
- הפרעת חרדה כללית – מאופיינת בדאגות חוזרות שאינן מרפות ומסתובבות בראש כמו מעגל. לחרדה זו יש גם תסמינים גופניים כמו כאבי ראש, הפרעות שינה וקשיי ריכוז.
- פוביה – פחד מדברים ספיציפיים, כמו מקומות סגורים, בעלי חיים, מעליות, גבהים שונים, טיסות ועוד.
- חרדה חברתית – חרדה המופיעה במצבים של דיבור בפני קהל ובמסגרת חברתיות אחרות, כאשר אנשים חשופים לביקורת או להערכה על ידי אחרים. אותם אנשים ינסו להימנע מפעילות חברתית.
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) – חרדה המתבטאת במחשבות חוזרות שאינן נותנות מנוח, ופעולות חוזרות שמנסות לבטל את המחשבות. ההפרעה השכיחה היא אובססיה לניקיון ולסדר.
טיפול בחרדה
טיפול בחרדה צריך להיות מותאם באופן אישי וספיציפי לכל אדם. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום על מנת לבחון את השיטה או שילוב השיטות היעיל שיתאים בכל מקרה:
טיפול תרופתי בחרדה מתי פונים לפסיכיאטר מומחה לחרדות?
על ידי פסיכיאטר פרטי או ציבורי – כיום ניתן לקבל טיפול תרופתי יעיל וממוקד וכמעט ללא תופעות לוואי, בעיקר אמצעות תרופות נוגדות חרדה ממשפחת ה-SSRI. הן יאפשרו את שיפור איכות החיים של האדם תוך זמן יחסית קצר. במקרים מסוימים ישנן גם תרופות ממקור צמחי שמקלות על חרדה.
עדיף להתייעץ עם פסיכיאטר מומלץ לחרדות, שעוסק בתחום זה ויוכל לסייע בהתאמת הטיפול. הפסיכיאטר יבחן האם נדרש מענה לטווח הקצר או הארוך, הוא יעריך את עוצמת החרדה, ויתאים טיפול לפי קריטריונים כמו גיל המטופל וחומרת מצבו. טיפול תרופתי יכול מאוד לסייע בטווח הקרוב על מנת שהאדם יוכל לחזור במהירות לתפקוד בכל מישורי חייו.
סוגי טיפול שיחתי בחרדה
ישנן טכניקות טיפוליות רבות וטובות שיוכלו לסייע לאדם לקבל כלים משמעותיים שיסייעו לו להתמודד עם החרדה ויישארו איתו לאורך זמן. דוגמאות:
- טיפול פסיכולוגי דינאמי – טיפול פסיכולוגי לחרדה יכול לאפשר הבנה עמוקה יותר של האירועים והתהליכים הקשורים לאירועים שונים בגיל מוקדם יותר ולסייע לו לגבור על תחושת החרדה שלו.
- טיפול קוגניטיבי הנהגותי (CBT) – טיפול ממוקד מטרה וקצר טווח יחסית, שכולל ניהול יומן מחשבות ופעולות. הטיפול עוסק גם בדרכי החשיבה וגם באופן ההתנהגות הנגזרת מכך. הטיפול כולל משימות ועבודה עצמית לביצוע בין הפגישות. המטופל ילמד במהלך הטיפול דרכי חשיבה חדשים שאמורים לסייע לו לווסת ולהרגיע את עצמו גם לאחר סיום הטיפול.
- ביופידבק והרפיות מנטליות, מיינדפולנס – שיטות טיפול שמטרתן להוריד בעומס ובמתח גם המחשבתי וגם הגופני. ניתן לעשות זאת באמצעות דמיון מודרך או באמצעות מחשב (ביופידבק) כאשר המטופל צופה בעליית מתח גופו ולומד להרגיע את עצמו ולהוריד את רמת המתח בגופו.
פסיכיאטר מומלץ לחרדות
פנייה לייעוץ מקצועי הוא השלב הראשון בדרך לשיפור איכות החיים. אנו נשמח לסייע לכם לקבל כלים מתאימים ומועילים על מנת להתמודד עם חרדה. אנו נבנה עבורכם תוכנית טיפולית אישית ומותאמת.
במובנים רבים, יש כיום נסיבות רבות שמעוררות בנו חרדה והיא נחשבת כיום להפרעה הנפשית הנפוצה ביותר. במהלך היעוץ נסייע לך לקבל מידע על כל האפשרויות העומדות בפניך להתמודדות עם חרדה.
הפסיכיאטרים והמטפלים הפועלים במכון הם קשובים, רגישים, דיסקרטיים, אמפתיים ואנושיים ועובדים ביחד כצוות רב מקצועי על-מנת לסייע למטופלים רבים. צרו קשר בכל עת ונשמח לסייע!