טיפול בהתקפי זעם
כעס יכול להתעורר אצל כל אחד מאיתנו בעקבות אירועים שונים – אבל כאשר לא מצליחים לשלוט בתחושת הכעס ונוצרות התפרצויות של זעם או של כעס בלתי נשלט – עלולה להיווצר בעיה. מה עושים? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר.
כעס יכול להתעורר אצל כל אחד מאיתנו בעקבות אירועים שונים – לא חסרים טריגרים לכך – מגורמים אנושיים ועד תקלות טכניות שונות. לעיתים הכעס הוא רק ביטוי לאירוע שחרג מהשגרה כמו עייפות קיצונית, מתח ולחץ, חרדה, רעב ועוד. ברוב המקרים אנו יכולים לזהות את התחושה הפנימית שלנו וגם להרגיע ולווסת את עצמנו ולא לבטא את הכעס החוצה. אבל ישנם מקרים בהם לא מצליחים לשלוט בתחושת הכעס, ונוצרות התפרצויות של זעם או של כעס בלתי נשלט.
Rage Attacks או התקפי זעם – הם ביטוי להתקפי כעס בהם עלולה להיות גם אלימות פיזית או מילולית. לרוב ההתקף מכוון כלפי אנשים אחרים (לעיתים בתוך מערכות יחסים) או כלפי חפצים (לדוגמא שבירת צלחות). ההתנהגות של האדם במקרה זה תחומה בזמן ובחווייתו הוא מתקשה לשלוט בה. לאחר ההתקף האדם זקוק לזמן להירגע ולחזור לעצמו (כמה שעות עד ימים).
תסמינים פיזיים של התקפי זעם
הגוף עצמו מאותת באמצעות סימנים פיזיים של לחץ ומתח שאפשר לזהות אותם – לסת קפוצה, לחץ נפשי חזק, נשימה מהירה, חרדה, כאבי ראש, דריכות, הבעות פנים, קשיים בריכוז, חוסר שקט קיצוני, הליכה חזרתית ועוד. באמצעות זיהוי של הסימנים הפיזיים וגם הרגשות והמחשבות שעוברים בראשינו אנו יכולים מאוד לסייע לנו לעצור את התקף הזעם בטרם הוא מתפרץ.
הנפגעים במעגל התקפי הזעם
הנפגעים העיקריים מהתקפי הזעם הם בעיקר הקרובים אלינו ביותר – בני זוג, ילדים והורים. אם אילו שגורמים לנו מצד אחד את האושר הגדול ביותר ומצד שני אנשים עם התפרצויות זעם "מרשים לעצמם" לפרוק את כל הזעם, התסכול והכעס ואת כל העומס הרגשי על הקרובים להם. נפוץ מאוד לראות אנשים שמתפקדים היטב בעבודה, אך בבית סובלים מסף תסכול נמוך והתפרצויות זעם כלפי ילדיהם או כלפי בני זוגם, האנשים הקרובים אליהם ביותר.
במהלך השנים רואים כי היחסים שבין הצדדים הם הדדיים (אך כמובן שאינם מסירים את האחריות מהצד התוקפני) – כך לדוגמה בן זוג אחד "מצית אש" באמצעות אמירות מקטינות או ציניות ובהמשך מגיבים בן או בת הזוג בהתקף זעם. לכן ההתנהלות בכל המצבים הללו הם של כל הצדדים כמערכת אחת שלמה. בטיפול מתאים רצוי לשלב גם את בני המשפחה בטיפול משפחתי על מנת לסייע לכל המשפחה לחוות חיים שקטים, שלווים ובטוחים.
התקפי זעם גורמים לתחושות קשות ולמעגל שחוזר על עצמו – לרגע התלקחות, שחרור הזעם ולאחריו רגיעה, ומביאים לאחר מכן לתחושות של חוסר אונים, בושה, אשמה ועוד. קשה לקטוע את המעגל הזה לבד.
באופן כללי להתקפי הזעם יש מחיר חברתי כבד והעולם אינו סובלני לאנשים בוגרים שסובלים מהתקפי זעם. התקפים כאילו במקומות עבודה יכולים להיות הרסניים לקריירה של אדם וליכולות שלו לנהל אחרים או לפעול בשיתוף פעולה עם אחרים.
ישנם מקרים שהתקפי זעם יכולים להיות מלווים בצריכה מוגברת של סמים או אלכוהול. כאשר אנשים לומדים לווסת את התחושות הקשות באמצעות חומר חיצוני ובכך יוצרים תלות והתמכרות שמצריכה טיפול.
טיפול בהתקפי זעם
למרות שהתקפי זעם מרגישים ונראים חסרי רסן, ניתן לנהל אותם ולווסת את עוצמת ההתקף. אנשים שסובלים מכך מבינים כי ההתקפים נובעים ממקור רגשי מסויים או ממצב של סטרס וההבנה נותנת להם את הכוחות לעשות שינוי בחייהם ולווסת את התגובות שלהם ובכך לשפר את היחסים שלהם עם הקרובים להם.
באמצעות הליך טיפולי מתאים האדם לומד להיות מודע לטריגרים שסביבו וגם לדפוסי ההתנהגות, האדם לומר תרגילי נשימה עמוקים, טכניקות לשחרור לחצים ומתחים כמו מיינדפולנס, תרגילי הרפייה ועוד. גם טיפול תרופתי עשוי פעמים רבות לסייע בהרגעה ובהשגת ויסות טוב יותר ברגשות מציפים.
ישנם מקרים שבהם לא ניתן לאתר לבד את הגורם להתקפי הזעם ולעיתים יש קושי נלווה אחר כמו פוסט טראומה, הפרעות אישיות, אלצהיימר או דמנציה ועוד. לכן חשוב להגיע לאבחון על ידי איש מקצוע בתחום רפואת הנפש – פסיכולוג או פסיכיטאר מומחה.
טיפול רגשי, משפחתי ואף זוגי עשוי לסייע באיתור המועקות הרגשיות ורכישה של מיומנויות חדשות להקלה על הסטרס, המצוקה, וויסות התחושות ובעיקר להרגיש טוב יותר.
אנו במכון מנטליקס מציעים מעטפת מלאה של ליווי הכולל טיפול על ידי פסיכיאטר פרטי וטיפול רגשי, אשר ביחד יסייעו מאוד בהתמודדות וויסות התקפי זעם. פנו אלינו בכל עת ונשמח לסייע.