ידעתם ששיטת הטיפול בפסיכודרמה פותחה בידי פסיכיאטר וינאי לפני למעלה מ-100? רוצים לדעת עוד על דרמה בשירות הנפש? פסיכולוגית מומחית עם כל ההסברים.
פסיכודרמה: טיפול רגשי יצירתי המאפשר לבטא רגשות בדרך חדשה
אנשים רבים נתקלים בקושי לבטא את הרגשות שלהם במילים ולחשוף את המחשבות הכי רגישות וסודיות בשיחות עם מטפל. כמענה לקושי זה, ג'ייקוב לוי מורנו, פסיכיאטר שפעל בווינה לפני למעלה מ-100 שנה, פיתח את שיטת הפסיכודרמה. מטרתה להרחיב את חווית השיחה בטיפול הפסיכולוגי המסורתי לחוויה של קשר בין הגוף לנפש, ולאפשר למטופלים להביע את עצמם בדרכים יצירתיות שאינן רק מלים.
משחק תפקידים הוא מונח מרכזי בפסיכודרמה. הוא נסמך על ההנחה שכולנו ממלאים תפקידים שונים בחיים, למשל, הורה, חבר, בן או בת זוג, עובד או מעסיק – ושחקירת תפקידים אלו במסגרת מבוקרת יכולה להוביל למודעות עצמית רבה יותר ולצמיחה. פסיכודרמה הוכחה מדעית כיעילה בטיפול בחרדה, בדיכאון בפוסט טראומה ובעוד הפרעות נפשיות.
איך פסיכודרמה משלבת תיאטרון ופסיכולוגיה לטיפול בנפש?
משמעות המילה פסיכודרמה נחלקת למילה פסיכו המתייחסת לנפש והמשמעות המקורית של דרמה, כפי שהיא לקוחה מיוונית, היא פעולה – וכך מתנהל הטיפול. פסיכודרמה נמצאת בשיטות הטיפול המתבססות על אומנויות. שיטות טיפול אלו מאמינות ששימוש בעזרים אומנותיים מאפשר עבודה טיפולית רגשית מעצימה ותורמת לרווחתו הנפשית של המטופל ולתפקודו. פסיכודרמה יכולה להתקיים גם במתכונת זוגית וקבוצתית.
באמצעות היבטים של משחק תפקידים, הצגה עצמית חווייתית ודינמיקה קבוצתית ניתן לעזור לאנשים להבין בצורה טובה יותר את חוויות החיים שעברו. פסיכודרמה מהווה שילוב של עולם הטיפול והפסיכולוגיה עם אלמנטים מעולם התיאטרון. באמצעות משחק התפקידים מצליח האדם להציג את הקשיים והחוויות שהובילו אותו לטיפול וכל זאת בצורה חברתית.
מטפלים בשיטת פסיכודרמה מאמינים שהשיח המילולי שמתקיים במהלך טיפול פסיכולוגי מסורתי אינו מצליח להניב פירות אצל כלל המטופלים. טיפול בשיטת פסיכודרמה מצליח להתגבר על הקושי הזה ומאפשר למטופלים שחווים קושי בקיום שיחה מילולית ישירה על הבעיות, הקשיים והנושאים שמטרידים אותם באמצעות הפן התיאטרלי והאווירה המשחקית המתרחשת בפגישה.
בפסיכודרמה המטופל הוא השחקן הראשי, הוא משחזר את חייו וממחיז אותם, הוא חווה מחדש את הקשיים והאתגרים אך הפעם בסביבה בטוחה ותומכת בליוויו של המטפל.
מהן מטרות הטיפול בפסיכודרמה וכיצד משיגים אותן?
במסגרת הטיפול המטופל מעלה כל נושא שמעסיק אותו בצורה תיאטרלית, דרך התוכן שמציג המטופל חושף את שעל ליבו ובכך נתרם בכמה מישורים:
הרחבת הפרספקטיבה: המחזה שיוצר המטופל ואופי התגובה אותה הוא מקבל מהשחקנים האחרים (המטפל או שאר חברי הקבוצה, אם זהו טיפול קבוצתי) חושף אותו לקבל פרספקטיבה חדשה על מצבו.
עיבוד מחדש של התוכן הרגשי: כשהמטופל ממחיז את התוכן הרגשי המאיים עליו, זה מאפשר לו לעבד אותו מחדש בליווי ותמיכה. בדרך בה הוא ממחיז את שעל ליבו הוא פוגש רגשות והיבטים שלא ידע שמרגיש ומצליח לפרוק ולשחרר אותם.
התנסות בחוויות חדשות: אופן הטיפול דרך ההמחזה מאפשר למטופל להתמודד עם הרגשות שלו ועם חוויות מהן נמנע להתמודד בטיפול מסורתי. המטופל מתנסה בהתמודדות עם הדברים המאיימים עליו איתם מתקשה להתמודד בחייו כמו שיתוף רגשות, בכי, הצבת גבולות, הפגנת אהבה ועוד. ההתנסויות הללו מרחיבות את יכולותיו של המטופל ואת רפרטואר התגובות וההתנהגויות אליהם היה רגיל ולהישמר בחייו.
למי מתאים טיפול בפסיכודרמה?
טיפול בפסיכודרמה הינו טיפול המתאים לילדים ומבוגרים והוא מתקיים באופן פרטני או קבוצתי. הוא מומלץ ונמצא ביעילות גבוהה למתמודדים עם הבאים: חרדה, דיכאון, הפרעות אכילה, דימוי עצמי שלילי, טראומה, תחושת ניכור ובדידות, חוסר עניין ומשמעות, תחושת ריקנות, התמודדות במצבי לחץ וקשיים חברתיים והתנהגותיים.
במכון מנטליקס קיים מגוון רחב של מטפלים המשתמשים בפסיכודרמה בטיפול. אנו מציעים את טיפול זה כדי להעצים את המטופל ואת היכולות הקיימות בו. יש לכם שאלה בנושא? אל תהססו לפנות אלינו. העיקר – אל תישארו עם מצוקה לבד.