עבור לתוכן
כל המאמרים

מחשבות אובדניות – סימנים, גורמים, התמודדות וטיפול יעיל

פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי

מחשבות על מוות יכולות מאוד להפחיד, למרות שבפועל – הן דבר מאוד שכיח. חשוב לדעת: לברר אובדנות ולשאול עליה "לא מכניס לאנשים רעיונות לראש", ויכול להציל חיים. אז מתי דיבורים על מוות הופכים לדבר מסוכן, ומה עושים? פסיכיאטר פרטי בכיר עושה סדר.

בכל יום מתרוצצות במוחנו מחשבות רבות, כאשר לרובן אנחנו כלל לא שמים לב או לא מייחסים חשיבות רבה. לעומת זאת כאשר מזהים אימרות אובדניות או מחשבות אובדניות אצל אנשים קרובים לנו, זה יכול מאוד להפחיד ולהציף אותנו רגשית. לא כל שיח על מוות מעיד על מסוכנות, אבל חשוב לדעת מה אנחנו אמורים לעשות ואיך לסייע לאדם שמתמודד עם נטיות אובדניות לקבל את העזרה המקצועית הנכונה על מנת להרגיש טוב יותר. 

אובדנות ונטיות אובדניות אצל ילדים ומתבגרים

אובדנות יכולה להופיע בכל הגילאים, גם אצל מתבגרים ואף אצל ילדים צעירים. כאשר ילד אומר אמירות דוגמת "אני רוצה למות", אין זה אומר בהכרח שהוא אכן מתכוון להתאבד. אבל חשוב לא לפחד לדבר על זה, ולברר זאת ישירות מול הילד. במקרים רבים, אובדנות בילדות קשה יותר לזיהוי מכיוון שילדים רבים לא נוטים להביע את הרגשות שלהם בצורה ברורה או לבקש עזרה. לכן חשוב שגם אנו ההורים נוכל לזהות סימני מצוקה שכיחים ולהגיב אליהם. חשוב להבין כי כל הסימנים לא מעידים בהכרח על אובדנות, אך במקרה בהם מופיעים, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע על מנת לשקול דרכי פעולה:
חוסר עניין בפעילויות חברתיות ו/או בתחביבים – דיכאון יגרום בדרך כלל לילדים ולמתבגרים להסתגר בבית ולהימנע מפעילויות חברתיות, גם אם בעבר הפיקו מהם הנאה.

  • שינויים חיצוניים בולטים – לדוגמא שינויים קיצוניים במשקל ו/או הזנחת המראה החיצוני.
  • אשמה, בושה וחוסר ערך – נטייה להתנצל, להרגיש אשמים על כל דבר גם אם בצדק. תחושה שאין להם מקום בטוח בעולם או שאף אחד לא דואג להם.
  • חוסר תקווה – ואף חוסר אמונה שדברים ישתפרו בעתיד , הורים יכולים לשמוע משפטים כמו "אתם לא צריכים לדאוג לי" ועוד.
  • התעניינות מוגברת ועיסוק בנושאים הקשורים למוות – שירים, פעילויות ברשתות חברתיות, אף ציורים ועוד.

מחשבות אובדניות בקרב בני נוער בגיל ההתבגרות

מחשבות או נטיות אובדניות אצל מתבגרים ובני נוער נפוצות יחסית, ועלולות להיות סיבה לדאגה. 

ישנן סיבות רבות לכך, בין היתר שינויים הורמונליים בגיל ההתבגרות, קשיים ומורכבויות חברתיות, קשיים לימודיים, שינויים פיזיים, בריונות ברשת, אלימות פיזית ונפשית בבית הספר ועוד. 

ההורים יכולים לראות שינויים בחיי המתבגר שיכולים לבוא לידי ביטוי בחיי החברה (הסתגרות והתרחקות), ירידה בתפקוד שיכולה להתבטא בהישגים לימודיים נמוכים, שינויים בגוף (כמו אנורקסיה או השמנה קיצונית) ואף אמירות מילוליות ברורות לגבי יאוש ומצוקה ובקשה לעזרה.

בגיל ההתבגרות דיכאון ואובדנות עלולים ליצור ריחוק מההורים ומהמשפחה; לעתים עלולה להיות התנהגות של פגיעה עצמית. במקרים אלה יש מספר צעדים חיוניים שיש לעשות: 

  • חשוב לחבק את המתבגר ולתמוך בו, להבהיר לו שהוא יכול לדבר אתכם על הכול.
  • חשוב לא לעזוב את הילד לבד ולמנוע הסתגרות בחדרו.
  • להרחיק חפצים מסוכנים כמו סכינים ועוד.
  • להעזר בסיוע מקצועי בתחום הנפשי ואף במקרה הצורך לפנות לחדר מיון.

הגורמים למחשבות אובדניות

הסיבות למחשבות אובדניות יכולות להיות רבות, החל מטראומות בילדות, דיכאון וחרדה, בדידות, קשיים כלכליים ואף צריכה של סמים ואלכוהול שעלולים להגביר את הנטיות האובדניות.

המחשבות האובדניות הן בדרך כלל סימן לבעיה עמוקה יותר שדורשת טיפול, במיוחד אם הן טורדניות ולא חולפות, ומופיעות בתדירות גבוהה וקבועה.

מחקרים מראים קשר הדוק בין נטיות (או מחשבות אובדניות) לבין קשיים רגשיים כמו דיכאון, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה, התמכרויות, פוסט טראומה, הפרעת אישיות גבולית ואפילו מצבים כמו פגיעות פיזיות וכאבים כרוניים. טיפול בכל אחד מהקשיים יפחית בצורה הדרגתית את המחשבות האובדניות.

התמודדות עם מחשבות אובדניות

להודות בקיומן של מחשבות אובדניות דורש אומץ. לא תמיד קל לבקש עזרה מהקרובים לנו או מאנשי מקצוע בתחום (פסיכיאטר או פסיכולוג או אנשי טיפול נוספים). עצם הפניה לעזרה הוא צעד גדול ומשמעותי בתחילת הדרך לריפוי ולהקלה. אנשי המקצוע יסייעו לבנות לכם מעטפת טיפולית שתעזור לכם להקל על הכאב ולנווט את החיים למקום טוב יותר. 

טיפול נפשי – יכול בהחלט לסייע בהתמודדות. אך גם תמיכה יומית של בני משפחה או חברים קרובים בהחלט משמעותית ולא פחות חשובה. ההישענות על בני המשפחה במקרים אילו משמעותית וחיונית. בני המשפחה עצמם יכולים גם להסתייע באנשי מקצוע ולקבל הדרכה מתאימה איך לתמוך בצורה יעילה באנשים עם נטיות אובדניות.

יש לציין שגם פעילויות פחות טיפוליות יכולות לספק מרגוע, תמיכה וסיוע במצבים שונים, כמו הסתייעות בפורומים, ברשתות חברתיות, קווי סיוע ואף פעילות גופנית, מדיטציות, טיפולים בטבע וכל דרך שתסייע לנו להרגיש טוב יותר ולהקל על המצוקה.

טיפול במחשבות אובדניות

בכל מקרה של מחשבות אובדניות חוזרות, עם מחשבות ממשיות על התאבדות – אל תישארו לבד – אם מדובר במצב חירום, ניתן וצריך לפנות לחדר מיון של כל בית חולים – 24/7. 

במקרים בהם אין מסוכנות מידית, עצם הקריאה של המאמר הזה היא צעד חשוב בדרך לקבלת עזרה מקצועית. במכון מנטליקס פועל צוות של 12 פסיכיאטרים מומחים למבוגרים ולילדים ונוער בליווי צוות טיפולי של פסיכולוגים ועובדים סוציאליים קליניים. המטפלים יוכלו לסייע לכם בהתמודדות וכן בבניית תוכנית טיפולית מתאימה עד להקלה בכאב ואף לריפוי. אנו מאמינים שסביבה בטוחה, דיסקרטית ושקטה יכולה לסייע רבות להתמודדות ולהקלה. אל תישארו עם ההספק או החשש – פנו אלינו לקבלת עזרה.

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות