טיפול בהפרעת חרדה חברתית: פסיכיאטר פרטי מסביר
הפרעת חרדה חברתית (SAD), היא יותר מסתם ביישנות – היא עלולה להשפיע עמוקות על יכולתו של אדם לתקשר עם אחרים ולחיות חיים מספקים. כל ההסברים על האבחון והטיפול
הפרעת חרדה חברתית Social Anxiety Disoder – SAD), שכונתה פעם פוביה חברתית, (social phobia), היא יותר מסתם ביישנות. זהו מצב בריאותי נפשי שיכול להשפיע עמוקות על יכולתו של אדם לתקשר עם אחרים ולחיות חיים מספקים. למעשה, זוהי אחת מהפרעות החרדה הנפוצות ביותר, אך לעתים קרובות היא אינה מאובחנת כראוי, וחבל – כי קיימות אפשרויות טיפול זמינות למי שמתמודד עם מצב זה, כולל טיפול פסיכיאטרי.
מהי הפרעת חרדה חברתית?
הפרעת חרדה חברתית מאופיינת בפחד עז ומתמשך משיפוט, קבלת ביקורת או חשש מדחייה במצבים חברתיים או מצבי ביצוע (performance). בעוד שאנשים רבים חשים עצבנות או ביישנות במסגרות חברתיות מסוימות, או במשימות כמו דיבור בפני קהל או מפגש עם אנשים חדשים, אנשים עם הפרעת חרדה חברתית חווים את הפחד הזה בעוצמה כה גדולה, שהוא מציף אותם חרדה ומפריע להם בחיי היום יום.
החרדה מתרכזת לעתים קרובות סביב הפחד מהערכה שלילית או מ"חשיפה" באופן שעלול להיחוות כמשפיל. לדוגמה, מישהו עם חרדה חברתית עלול להימנע מאכילה בפומבי כי הוא חושש שאחרים צופים ושופטים אותם. לחלופין, אדם עם חרדה חברתית עשוי לדחות קידום בעבודה שהוא מאוד רוצה בו, אם הקידום דורש דיבור בפני קהל.
כיצד לאבחן הפרעת חרדה חברתית
אבחון הפרעת חרדה חברתית דורש הערכה מדוקדקת של הסימפטומים של האדם וכיצד הם משפיעים על התפקוד היומיומי. חלק מהתסמינים העיקריים כוללים:
- פחד עז במצבים חברתיים: אנשים עם חרדה חברתית חווים פחד מכריע במצבים חברתיים או ביצועיים ספציפיים, כגון דיבור מול אחרים, מפגש עם אנשים חדשים, או אפילו סתם השתתפות בשיחות מזדמנות.
- הימנעות מאינטראקציות חברתיות: כדי להימנע מתחושת חרדה, אנשים עלולים להימנע ממצבים המעוררים את הפחד שלהם. זה יכול לנוע בין הימנעות ממסיבות ועד לסירוב להצעות עבודה או היעדרות מלימודים או עבודה.
- תסמינים גופניים: כאשר הם מתמודדים עם מצבים מעוררי חרדה, אנשים עלולים לחוות תסמינים גופניים כגון הזעה, רעד, דופק מהיר או אפילו בחילה. תסמינים אלו עלולים לחזק עוד יותר את רצונם להימנע ממצבים אלה.
- מצוקה המפריעה לחיי היומיום: במצבי הפרעת חרדה חברתית, החרדה לא גורמת סתם לחוסר נוחות – היא משפיעה משמעותית על איכות חייו של האדם, ו/או על היכולת שלו לשמור על מערכות יחסים, להצליח בעבודה או בבית הספר, או ליהנות מפעילויות יומיומיות.
הפרעת חרדה חברתית מאובחנת כאשר התסמינים המוזכרים נמשכים לפחות שישה חודשים.
כיצד לטפל בהפרעת חרדה חברתית
החדשות הטובות הן שהפרעת חרדה חברתית ניתנת לטיפול, ואנשים רבים יכולים להתקדם משמעותית בחייהם, אם יאובחנו כראוי ויטופלו באורח מתאים. להלן כמה דרכים יעילות לטיפול בחרדה:
- טיפול שיחתי בעקרונות קוגניטיביים התנהגותיים CBT: נחשב לרוב לטיפול מאוד יעיל בהפרעת חרדה חברתית. הטיפול עוזר לאנשים לזהות ולאתגר את המחשבות והאמונות השליליות שמעוררות את החרדה שלהם. לדוגמה, מישהו עם חרדה חברתית עשוי להיות משוכנע שהוא בהכרח יביך את עצמו בפומבי. באמצעות CBT, האדם לומד להטיל ספק במחשבות הללו ולהחליף אותן בכאלה שיותר מציאותיות.
- טיפול בחשיפה, עשוי להועיל מאוד. הוא כרוך בחשיפה הדרגתית של אנשים למצבים מהם הם חוששים בצורה בטוחה ומבוקרת, מה שמאפשר להם לבנות ביטחון ולהפחית את החרדה שלהם לאורך זמן.
- תרופות: במקרים מסוימים, טיפול תרופתי יכול להועיל בניהול הסימפטומים של הפרעת חרדה חברתית. תרופות פסיכיאטריות נוגדות דיכאון, במיוחד מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI's), יכולים להיות יעילים בהפחתת חרדה. חוסמי בטא משמשים לפעמים לחרדה ספציפית הקשורה לביצועים, כגון דיבור בפני קהל, על ידי הפחתת הסימפטומים הגופניים של חרדה כמו לב דופק או רעד.
- טכניקות מיינדפולנס והרפיה: טיפולים המבוססים על מיינדפולנס עוזרים לאנשים להישאר מבוססים ברגע הנוכחי ולהפחית חרדה על ידי התמקדות בנשימה והרפיה. טכניקות אלו יכולות לעזור לאנשים לפתח מיומנויות התמודדות כדי לנהל חרדה כשהיא מתעוררת.
- אימון במיומנויות חברתיות: עבור אנשים מסוימים, אימון מיומנויות חברתיות מובנה יכול לעזור לבנות ביטחון באינטראקציות חברתיות. סוג זה של טיפול מתמקד בהוראת מיומנויות תקשורת ואינטראקציה מעשיות, ומסייע להפחית את הפחד ממצבים חברתיים לאורך זמן.
- קבוצות תמיכה: אנשים רבים מוצאים נחמה והקלה על ידי הצטרפות לקבוצות תמיכה בהן הם יכולים להתחבר לאחרים החולקים חוויות דומות. קבוצות אלו מספקות סביבה בטוחה לתרגול אינטראקציות חברתיות ולקבל עידוד מאחרים המתמודדים עם אתגרים דומים.
סיכום
הפרעת חרדה חברתית היא מצב שכיח אך ניתן לטיפול המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. אם ההפרעה אינה מטופלת, היא עלולה להוביל לבידוד, דיכאון וירידה באיכות החיים. עם זאת, עם השילוב הנכון של טיפול שיחתי ותרופתי בעת הצורך בליווי פסיכיאטר פרטי, אנשים עם הפרעת חרדה חברתית יכולים ללמוד לשלוט בחרדה ולא לתת לה לנהל אותם.
במנטליקס מחכה לכם צוות פסיכיאטרים ומטפלים שיעזור לכם להתגבר על ההשפעות המשתקות של חרדה חברתית. אבחון נכון, התערבות מוקדמת ותוכנית טיפול מותאמת אישית תסייע גם לכם להתמודד עם הפחד, לבנות ביטחון עצמי ולהשתחרר מהאחיזה של החרדה על חייכם. זכרו: פנייה לעזרה מקצועית היא הצעד הראשון לקראת החלמה.