במאמרים אלה קיים תקציר מידע על תרופות פסיכיאטריות פופולריות. תרופות לטיפול בדיכאון, טיפול בחרדה ועוד. אין הכתוב מחליף את הצורך לעיין בעלון לצרכן המצורף לכל תרופת מרשם.
קווטיאפין
קטגוריה פרמקולוגית- נוגד פסיכוזה. Second generation anti-psychotic.
התוויות:
Schizophrenia
Agitation/Aggression and psychosis associated with dementia. Agitation and/or delirium, Bipolar disorder, Delusional infestation (delusional parasitosis) (alternative agent) (off-label use), Generalized anxiety disorder,
Insomnia ,Major depressive disorder (unipolar), Obsessive-compulsive disorder, treatment resistant (augmentation to antidepressants),
Posttraumatic stress disorder (adjunct to antidepressants or monotherapy),Psychosis in Parkinson disease (off-label use).
מנגנון פעולה- נוגד פסיכוזה אטיפי. פעילותה האנטיפסיכוטית של התרופה מתווכת על ידי תפקודה כאנטגוניסטית של קולטני דופמין סוג 2 (D2), וסרוטונין סוג 2 (5HT2) במוח.
תחילת פעילות- תחילת פעילות התרופה נעה בין מספר ימים לשבוע עד שבועיים, בהתאם להתווייתה.
התרופה ניתנת בטבליות לאחר הצגת מרשם.
מינון- טווח טיפולי רחב הנע בין 25 מ״ג ל- 800 מ״ג בהתאם להתוויה.
הוראות שימוש- ניתן ליטול את הטבלייה עם האוכל או בין הארוחות (שחרור רגיל) או שעה לפני האוכל/לפני השינה (שחרור מושהה). יש להימנע מצריכת משקאות אלכוהוליים או מיץ אשכוליות בעת הטיפול בתרופה.
תופעות לוואי עיקריות- פעילות אנטיכולינרגית (שינויים במערכת העיכול ודרכי השתן כמו עצירות או אצירת שתן, יובש, טשטוש ראיה, דליריום, ירידה קוגניטיבית, בלבול, נטייה לנפילות ועוד). נטייה להתפתחות מחלות מטבוליות (סכרת), קטרקט, דיסליפידמיה, הפרעות תנועה (EPS), שינויים המטולוגיים, תת תפקוד של בלוטת התריס, הגברת תמותה בקשישים, תסמונת נוירולפטית ממארת, תת לחץ דם תנוחתי, סדציה, פגיעה בתפקוד המיני.