צמיחה פוסט טראומטית

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
רונית קמחזי הלפרין
רונית קמחזי הלפרין
פסיכולוגית ראשית
מהי צמיחה פוסט טראומטית והאם אכן ניתן לצמוח מטראומה? ואיזו שיטת טיפול מומלצת?
טיפול בחרדה, איך מטפלים בחרדה?

טראומה היא דבר נורא. לאיש בישראל שאחרי השבעה באוקטובר לא צריך להסביר זאת. אבל, וזו שאלה אמיצה:

האם ייתכן שמשהו טוב ינבע מאסון? אפילו אחד כזה נורא, שמפלח את הלב והקרביים?

אז מהי צמיחה מטראומה ואיך טיפול בטראומה יכול להפוך קושי לכוח וגדילה

חמישה דברים שאולי לא ידעתם על המושג צמיחה פוסט טראומטית

  1.  הרעיון שמשהו רע צומח מטראומה ישן. הרעיון שמשהו טוב יכול לצאת מטראומה, חדש. מדובר במושג שנולד רק בסוף שנות התשעים של האלף הקודם בידי הפסיכולוגים ריצ'ארד טדשי ולורנס קלהון.
  2. קיומה של צמיחה פוסט טראומתית לא אומרת שהטראומה נשכחה. היא אפילו לא אומרת שאין כאב עמוק ושאר תסמינים שליליים של פוסט טראומה. היא רק אומרת שמטראומה אפשר גם לצמוח, במקביל לכאב.
  3.  צמיחה פוסט טראומתית אינה זהה למונח חוסן. חוסן לרוב מתייחס ליכולת של האדם לחזור לתפקודו הקודם שלפני טראומה. צמיחה מדברת על הגעה לאזור חדש.
  4. המונח אמנם מתייחס לצמיחה לאחר אסון, אבל הוא לא מוגבל לכך. צמיחה אישית יכולה להתרחש גם לאחר משבר אישי דוגמת פיטורים, גירושים או מחלה.   
  5.  טיפול בהחלט יכול להניע תהליכים של צמיחה ומציאה מחודשת של משמעות בחיים.

האם אכן ניתן לראות צמיחה מטראומה ?

מחקרים הראו כי לצד הסבל והמצוקה, חלק מן האנשים הצליחו להשתמש בטראומה שעברו כמנוף להתפתחות חיובית. ישנה הערכה כי בין %30 ל-70% מהאנשים שחווה טראומה יחוו צמיחה פוסט טראומטית. לצד זאת, יש לציין כי צמיחה פוסט-טראומטית אינה מתרחשת אצל כל מי שנחשף לטראומה וכי אנשים שלאחר כחודשיים מהטראומה הפגינו מעט תסמינים פוסט טראומטיים, או לחליפין תסמינים חריפים מאוד, לא יחוו צמיחה פוסט טראומטית. זאת משום שאלו עם התסמינים המועטים או בעוצמה נמוכה, ככל הנראה שימרו את הנחות היסוד שלהם ואת אמונות הליבה כך שלא היו זקוקים לשינוי במובנים אלו, ואילו אלו אשר סובלים תסמינים חריפים, נמצאים עדיין במצב ״הישרדות״. בנוסף, ישנה שונות בין אנשים המשפיעה גם היא על האפשרות לצמיחה פוסט טראומטית, וזו באה לידי ביטוי בגורמים אישיותיים, בנסיבות האירוע הטראומטי ובמערכת התמיכה של האדם.

אם כך, מהי צמיחה פוסט טראומטית ?

צמיחה פוסט-טראומטית מתייחסת לשינויים פסיכולוגיים חיוביים אשר קורים כתוצאה מטראומה, וקשורים בשיקום ובנייה מחדש של הנחות יסוד ואמונות ליבה אשר זועזעו. הצמיחה באה לידי ביטוי בכמה תחומים עיקריים:

  • כוח אישי והזדמנויות חדשות – אנשים מדווחים על תחושות של הכרה גדולה יותר בכוח הפנימי שלהם, תחושה ששרדו את הגרוע מכל, ולעתים מתוך תחושה זו, עולות הזדמנויות חדשות ואנשים לוקחים על עצמם אתגרים או מציבים לפניהם מטרות שלא היו עושים לפני האירוע.
  • מערכות יחסים משופרות – אנשים מספרים שמערכות היחסים שלהם הופכות לעתים לקרובות יותר, בעלות חיבור רגשי עמוק יותר, עם יותר חמלה ותחושות של אמפתיה.
  • צמיחה רוחנית – כאשר אמונות הליבה של האדם מתערערות, יש לעתים קרובות עיסוק בשאלות קיומיות ובמשמעות החיים. העיסוק ברוחניות עשוי להביא עמו תחושה של משמעות ולעתים מזור.
  • הערכה לחיים – אנשים שחוו טראומה, או היו עדים לה, כמו גם אנשים שחוו אובדן, נמצאים במודעת מוגברת לאפשרות של מוות. מתוך כך, הם יכולים לפתח תחושה של הכרת תודה על דברים יומיומיים ולהנות מדברים אליהם לא הקדישו תשומת ליבם טרם האירוע, כמו שהות בטבע, טיולים, או בילוי עם אהוביהם.

חשוב לזכור – מדובר בתהליך טבעי אשר יכול להתרחש בעקבות טראומה, בדרך כלל ללא צורך בהתערבות חיצונית. לצד זאת, טיפול יכול להקל ולסייע בקידום הצמיחה באופן רבים, בין היתר, על ידי הרחבת מעגלי תמיכה, פסיכואדוקציה בנוגע לטראומה, תסמיניה וצמיחה פוסט טראומטית, וכן על ידי הפחתת מחשבות חודרניות, הפחתת חרדה באמצעות לימוד טכניקות להרגעה כגון הרפיית שרירים, נשימות, ועוד.

באיזו שיטת טיפול בטראומה מדובר ?

מדובר בעצם בגישה אינטגרטיבית המורכבת ממרכיבים מארבע גישות טיפול שונות (התנהגותי-קוגניטיבי, בין-אישי, נרטיבי, ואקזיסטנציאליסטי). שילוב הגישות מסייע בהפחתת תסמיני פוסט טראומה לצד עידוד חוויה של צמיחה. התערבות מסוג זה מבוססת על תפיסה כי תהליך הצמיחה הוא טבעי, ובה המטפל מתאים את עצמו למקום בו נמצא האדם, ובהתייחס לזמן שחלף מהאירוע, לכוחותיו של האדם, לרצונותיו, נקודת מבטו, האופן בו הוא תופס את האירוע ועוד.

האם צמיחה פוסט טראומטית יכולה להתקיים במקביל לכאב הפוסט טראומטי?

בהגדרתה, צמיחה פוסט טראומתית מבוססת על ההנחה כי שינויים חיוביים בעקבות טראומה יכולים לדור בכפיפה אחת עם תסמינים שליליים המתעוררים כתוצאה ממנה. במילים אחרות, התחושה של אדם כי חייו לאחר הטראומה הם משמעותיים יותר, מלאים יותר או טובים יותר מכפי שהיו קודם לכן, יכולה להתפתח יחד עם המשכה של מצוקה נפשית ולצד הכאב הנפשי.

רוצים לדעת אם אתם חווים צמיחה פוסט טראומטית ?

הנה שאלון שיעזור לכם לדעת זאת. הוא מבוסס על שאלון רחב יותר שפיתחו הפסיכולוגים ריצ'ארד טדשי ולורנס קלהון. כאן נערוך טעימה ממנו, שתתן לכם אינדיקציה אם אתם בכיוון. נסו לבדוק אם אתם עונים בחיוב לשאלות הבאות:

האם מאז האירוע הקשה שחוויתי:

  • שיניתי את סדרי העדיפויות שלי לגבי מה שחשוב בחיים.
  • פיתחתי הערכה גדולה יותר לערך החיים שלי עצמי.
  • פיתחתי תחומי עניין חדשים.
  • אני סומך על עצמי יותר.
  • יש לי הבנה טובה יותר של עניינים רוחניים.
  • סללתי דרך חדשה לחיי.
  • יש לי תחושה גדולה יותר של קרבה לאחרים.
  • אני מוכן יותר להביע את הרגשות שלי.
  • אני יודע טוב יותר שאני מסוגל להתמודד עם קשיים.
  • אני יכול לעשות דברים טובים יותר עם חיי.
  • אני יכול להעריך טוב יותר כל יום.
  • יש בי יותר חמלה כלפי אחרים.
  • גיליתי שאני חזק יותר ממה שחשבתי שאני.
  • אני מקבל טוב יותר את הצורך שלי באחרים.

אם עניתם בחיוב לרוב השאלות הללו, ייתכן בהחלט שאתם במסלול של צמיחה פוסט טראומתית. אם לא, דעו כי צמיחה בעקבות אירוע קשה יכולה להגיע גם בהמשך.

ישראל של אחרי השבעה באוקטובר היא מדינה חבולה. ורבים, יותר מדי מאזרחיה, פצועים בגוף ובנפש. לכן דווקא בימים אלה חשוב לדעת שטראומה ומשבר הם גם לעתים, מנוע לשינוי חיובי ולצמיחה. האם נדע לאחוז בהזדמנות שלצד הטרגדיה, ימים יגידו. אבל מה שברור הוא שכמעט תמיד הדרך לשינוי חיובי מתחילה בצעד אחד. פנייה לעזרה. זכרו שלא משנה באיזה בור אתם, וכמה הכול נראה שחור תמיד יש תקווה ותמיד אפשר לקבל עזרה.

פנו אלינו בכל עת ונשמח לסייע!

מאמרים נוספים

הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה

תפריט נגישות