צמיחה פוסט טראומטית
טראומה היא דבר נורא. לאיש בישראל שאחרי השבעה באוקטובר לא צריך להסביר זאת. אבל, וזו שאלה אמיצה:
האם ייתכן שמשהו טוב ינבע מאסון? אפילו אחד כזה נורא, שמפלח את הלב והקרביים?
אז מהי צמיחה מטראומה ואיך טיפול בטראומה יכול להפוך קושי לכוח וגדילה
חמישה דברים שאולי לא ידעתם על המושג צמיחה פוסט טראומטית
- הרעיון שמשהו רע צומח מטראומה ישן. הרעיון שמשהו טוב יכול לצאת מטראומה, חדש. מדובר במושג שנולד רק בסוף שנות התשעים של האלף הקודם בידי הפסיכולוגים ריצ'ארד טדשי ולורנס קלהון.
- קיומה של צמיחה פוסט טראומתית לא אומרת שהטראומה נשכחה. היא אפילו לא אומרת שאין כאב עמוק ושאר תסמינים שליליים של פוסט טראומה. היא רק אומרת שמטראומה אפשר גם לצמוח, במקביל לכאב.
- צמיחה פוסט טראומתית אינה זהה למונח חוסן. חוסן לרוב מתייחס ליכולת של האדם לחזור לתפקודו הקודם שלפני טראומה. צמיחה מדברת על הגעה לאזור חדש.
- המונח אמנם מתייחס לצמיחה לאחר אסון, אבל הוא לא מוגבל לכך. צמיחה אישית יכולה להתרחש גם לאחר משבר אישי דוגמת פיטורים, גירושים או מחלה.
- טיפול בהחלט יכול להניע תהליכים של צמיחה ומציאה מחודשת של משמעות בחיים.
האם אכן ניתן לראות צמיחה מטראומה ?
מחקרים הראו כי לצד הסבל והמצוקה, חלק מן האנשים הצליחו להשתמש בטראומה שעברו כמנוף להתפתחות חיובית. ישנה הערכה כי בין %30 ל-70% מהאנשים שחווה טראומה יחוו צמיחה פוסט טראומטית. לצד זאת, יש לציין כי צמיחה פוסט-טראומטית אינה מתרחשת אצל כל מי שנחשף לטראומה וכי אנשים שלאחר כחודשיים מהטראומה הפגינו מעט תסמינים פוסט טראומטיים, או לחליפין תסמינים חריפים מאוד, לא יחוו צמיחה פוסט טראומטית. זאת משום שאלו עם התסמינים המועטים או בעוצמה נמוכה, ככל הנראה שימרו את הנחות היסוד שלהם ואת אמונות הליבה כך שלא היו זקוקים לשינוי במובנים אלו, ואילו אלו אשר סובלים תסמינים חריפים, נמצאים עדיין במצב ״הישרדות״. בנוסף, ישנה שונות בין אנשים המשפיעה גם היא על האפשרות לצמיחה פוסט טראומטית, וזו באה לידי ביטוי בגורמים אישיותיים, בנסיבות האירוע הטראומטי ובמערכת התמיכה של האדם.
אם כך, מהי צמיחה פוסט טראומטית ?
צמיחה פוסט-טראומטית מתייחסת לשינויים פסיכולוגיים חיוביים אשר קורים כתוצאה מטראומה, וקשורים בשיקום ובנייה מחדש של הנחות יסוד ואמונות ליבה אשר זועזעו. הצמיחה באה לידי ביטוי בכמה תחומים עיקריים:
- כוח אישי והזדמנויות חדשות – אנשים מדווחים על תחושות של הכרה גדולה יותר בכוח הפנימי שלהם, תחושה ששרדו את הגרוע מכל, ולעתים מתוך תחושה זו, עולות הזדמנויות חדשות ואנשים לוקחים על עצמם אתגרים או מציבים לפניהם מטרות שלא היו עושים לפני האירוע.
- מערכות יחסים משופרות – אנשים מספרים שמערכות היחסים שלהם הופכות לעתים לקרובות יותר, בעלות חיבור רגשי עמוק יותר, עם יותר חמלה ותחושות של אמפתיה.
- צמיחה רוחנית – כאשר אמונות הליבה של האדם מתערערות, יש לעתים קרובות עיסוק בשאלות קיומיות ובמשמעות החיים. העיסוק ברוחניות עשוי להביא עמו תחושה של משמעות ולעתים מזור.
- הערכה לחיים – אנשים שחוו טראומה, או היו עדים לה, כמו גם אנשים שחוו אובדן, נמצאים במודעת מוגברת לאפשרות של מוות. מתוך כך, הם יכולים לפתח תחושה של הכרת תודה על דברים יומיומיים ולהנות מדברים אליהם לא הקדישו תשומת ליבם טרם האירוע, כמו שהות בטבע, טיולים, או בילוי עם אהוביהם.
חשוב לזכור – מדובר בתהליך טבעי אשר יכול להתרחש בעקבות טראומה, בדרך כלל ללא צורך בהתערבות חיצונית. לצד זאת, טיפול יכול להקל ולסייע בקידום הצמיחה באופן רבים, בין היתר, על ידי הרחבת מעגלי תמיכה, פסיכואדוקציה בנוגע לטראומה, תסמיניה וצמיחה פוסט טראומטית, וכן על ידי הפחתת מחשבות חודרניות, הפחתת חרדה באמצעות לימוד טכניקות להרגעה כגון הרפיית שרירים, נשימות, ועוד.
באיזו שיטת טיפול בטראומה מדובר ?
מדובר בעצם בגישה אינטגרטיבית המורכבת ממרכיבים מארבע גישות טיפול שונות (התנהגותי-קוגניטיבי, בין-אישי, נרטיבי, ואקזיסטנציאליסטי). שילוב הגישות מסייע בהפחתת תסמיני פוסט טראומה לצד עידוד חוויה של צמיחה. התערבות מסוג זה מבוססת על תפיסה כי תהליך הצמיחה הוא טבעי, ובה המטפל מתאים את עצמו למקום בו נמצא האדם, ובהתייחס לזמן שחלף מהאירוע, לכוחותיו של האדם, לרצונותיו, נקודת מבטו, האופן בו הוא תופס את האירוע ועוד.
האם צמיחה פוסט טראומטית יכולה להתקיים במקביל לכאב הפוסט טראומטי?
בהגדרתה, צמיחה פוסט טראומתית מבוססת על ההנחה כי שינויים חיוביים בעקבות טראומה יכולים לדור בכפיפה אחת עם תסמינים שליליים המתעוררים כתוצאה ממנה. במילים אחרות, התחושה של אדם כי חייו לאחר הטראומה הם משמעותיים יותר, מלאים יותר או טובים יותר מכפי שהיו קודם לכן, יכולה להתפתח יחד עם המשכה של מצוקה נפשית ולצד הכאב הנפשי.
רוצים לדעת אם אתם חווים צמיחה פוסט טראומטית ?
הנה שאלון שיעזור לכם לדעת זאת. הוא מבוסס על שאלון רחב יותר שפיתחו הפסיכולוגים ריצ'ארד טדשי ולורנס קלהון. כאן נערוך טעימה ממנו, שתתן לכם אינדיקציה אם אתם בכיוון. נסו לבדוק אם אתם עונים בחיוב לשאלות הבאות:
האם מאז האירוע הקשה שחוויתי:
- שיניתי את סדרי העדיפויות שלי לגבי מה שחשוב בחיים.
- פיתחתי הערכה גדולה יותר לערך החיים שלי עצמי.
- פיתחתי תחומי עניין חדשים.
- אני סומך על עצמי יותר.
- יש לי הבנה טובה יותר של עניינים רוחניים.
- סללתי דרך חדשה לחיי.
- יש לי תחושה גדולה יותר של קרבה לאחרים.
- אני מוכן יותר להביע את הרגשות שלי.
- אני יודע טוב יותר שאני מסוגל להתמודד עם קשיים.
- אני יכול לעשות דברים טובים יותר עם חיי.
- אני יכול להעריך טוב יותר כל יום.
- יש בי יותר חמלה כלפי אחרים.
- גיליתי שאני חזק יותר ממה שחשבתי שאני.
- אני מקבל טוב יותר את הצורך שלי באחרים.
אם עניתם בחיוב לרוב השאלות הללו, ייתכן בהחלט שאתם במסלול של צמיחה פוסט טראומתית. אם לא, דעו כי צמיחה בעקבות אירוע קשה יכולה להגיע גם בהמשך.
ישראל של אחרי השבעה באוקטובר היא מדינה חבולה. ורבים, יותר מדי מאזרחיה, פצועים בגוף ובנפש. לכן דווקא בימים אלה חשוב לדעת שטראומה ומשבר הם גם לעתים, מנוע לשינוי חיובי ולצמיחה. האם נדע לאחוז בהזדמנות שלצד הטרגדיה, ימים יגידו. אבל מה שברור הוא שכמעט תמיד הדרך לשינוי חיובי מתחילה בצעד אחד. פנייה לעזרה. זכרו שלא משנה באיזה בור אתם, וכמה הכול נראה שחור תמיד יש תקווה ותמיד אפשר לקבל עזרה.
פנו אלינו בכל עת ונשמח לסייע!