פגיעה עצמית בקרב ילדים ובני נוער

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר אורן טנא
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי
מה גורם לבני נוער רבים כל כך לפגוע בעצמם? מה הקשר בין פגיעות עצמיות לבין אובדנות? איך ומתי צריך להתערב?  פסיכיאטר פרטי מסביר

מה גורם לבני נוער רבים כל כך לפגוע בעצמם? מה הקשר בין פגיעות עצמיות לבין אובדנות? איך ומתי צריך להתערב?

 

בשפה המקצועית תופעת הפגיעה העצמית נקראת NSSI – non suicidal self-injury שמשמעותה – פגיעה עצמית שלא נועדה להתאבדות. יש מגוון שיטות בהן אנשים פוגעים בעצמם – חיתוך עצמי בעזרת חפצים חדים כמו סכין, עפרון, מספריים, עפרונות ועוד, הכאה עצמית או הכאת משטחים קשים עד זוב דם, ועוד שיטות מגוונות.

קיימות אמונות שגויות ומיתוסים רבים לגבי פגיעה עצמית בקרב ילדים ובני נוער – הנה חמישה מהם:

  • זה מופיע רק במתבגרים. לא נכון. אמנם לרוב פגיעות עצמיות מופיעות בהתבגרות, אך לעתים התנהגויות אלה מופיעות כבר בגילאי 7-8.
  • רק בנות פוגעות בעצמן. לא נכון. גם בנים. אבל בנים ובנות פוגעים בעצמם לרוב אחרת. בנים יותר במכות ובכוויות, בנות יותר בחתכים.
  • ילדים הפוגעים בעצמם רוצים להתאבד. לא נכון. רובם המכריע אינם רוצים למות. אבל חיוני להתייחס ברצינות לפגיעה עצמית, שכן היא לרוב מבשרת על מצוקה נפשית משמעותית.
  • זה לא מדבק. זה דווקא כן. לחץ חברתי יכול לשחק תפקיד גם בפגיעה עצמית. והתנהגויות אלה עלולות להיות מדבקות.
  • זו סתם פאזה שחולפת. לא נכון. אין לנו תשובה אחת מה גורם לילד או ילדה לפגוע  בעצמם, אבל ההערכה המקובלת היא שבבסיס עומד רצון להמיר כאב נפשי בלתי נסבל, בכאב גופני נשלט. זו אינה סתם פאזה, זה כאב גדול.

למה נועדה הפגיעה עצמית?

לרוב בני נוער פוגעים בעצמם שלא על מנת להתאבד או למות וגם לא על מנת לגרום לעצמם נזק גופני. הסיבות לפגיעה עצמית עשויות להיות שונות מאוד בין אדם לאדם, ולא תמיד ברורות לחלוטין אפילו לאדם עצמו. ההערכות הן שהפעולה הפיזית מסייעת לתת ביטוי לצער ולכאב, ולאותת על מצוקה. הפגיעה העצמית גם נותנת לעתים חוויה של שליטה על הסבל הנפשי, ותחושה ש"אפשר לעשות משהו כדי להקל על הכאב", גם אם ההקלה זמנית בלבד.

לעתים הורים מתקשים להבחין בכך שילדיהם פוגעים בעצמם, כי הם שומרים על כך בסוד.

הנה מספר סימנים שיעזרו לכם לזהות אם ילדכם חלילה פוגע בעצמו:

  • הופעה תכופה של פציעות בלתי מוסברות, במיוחד באזורי גוף חבויים כמו בטן, ירכיים או החלק הפנימי של היד.
  • שימוש בלבוש ארוך ומסתיר, שאינו תואם את מזג האוויר, וחוסר רצון להשתתף בפעילויות הדורשות פחות ביגוד, למשל שחייה.
  • אחזקה של חפצים חדים, דוגמת סכיני גילוח, ללא סיבה מוצדקת.
  • שימוש מרובה בפלסטרים.
  • ענידת צמידים מרובים, או צמידים רחבים שנועדו להסתיר חתכים.
  • שימוש תכוף בביטויים של תיעוב עצמי וחוסר ערך.
  • נסיגה ממשפחה וחברים והתבודדות.

אם זיהיתם סימנים אלה בקרב ילדיכם, זה לא אומר בהכרח שהם פוגעים בעצמם, אבל כדאי לדבר על זה ולבדוק. לפעמים אנחנו חוששים שדיבור על נושא כמו פגיעה עצמית יכניס לילד רעיונות לראש, אבל זו אמונה שגויה. לפתוח מרחב שיח מול הילד יכול רק לעזור, ולאפשר לו או לה לשתף אתכם, ולא להרגיש כל כך לבד.

האם פגיעה עצמית מדבקת?

מוזר לחשוב שתופעה כמו פגיעה עצמית עלולה להיות מדבקת, אבל זו בדיוק המציאות – ואחד המאפיינים של פגיעה עצמית היא "ההדבקה" שלה דרך לחץ חברתי ורשתות חברתיות. בני נוער רבים מספרים כי החלו לפגוע בעצמם בעקבות צפייה של אחרים שעושים זאת בסרטונים ברשתות, או לאחר שראו התנהגות זו אצל חברים.

האם פגיעות עצמיות ממכרות?

כמו פעולות רבות הכרוכות בריגוש, או בהשגת רגיעה זמנית, כך גם הפגיעה העצמית עלולה להפוך להתנהגות תבניתית וממכרת. אם לא נוצרים אפיקים חלופיים להבעת כאב נפשי או לימוד של דרכי הרגעה וויסות, ההתנהגות בהחלט עלולה להפוך לממכרת.

איך מטפלים במקרי פגיעה עצמית?

ראשית, לא מתעלמים. אם גיליתם שילדיכם פוגע בעצמו, אל תחששו לדבר על זה, לפתוח מרחב שיח, להסביר שאתם רואים את המצוקה, ולהבטיח שתספקו סיוע ועזרה. שנית, אל תיבהלו – זו אמנם תופעה רצינית שמצביעה על קושי גדול, אך היא ברת טיפול. ניתן וצריך לפנות לטיפול רגשי לבן הנוער אצל פסיכותרפיסט. במסגרת הטיפול בנער או בנערה ניתן דגש על היכולת לווסת ולהביע רגשות בדרך חלופית שאינה מזיקה, ולהחזיר את תחושת השליטה העצמית. לרוב רצוי כי הטיפול ילווה בהדרכה הורית מתאימה שתיתן גם להורים כלים מתאימים לסייע לילדם. במקרה הצורך, ניתן גם להתייעץ עם פסיכיאטר, אם נזקקת התערבות תרופתית לטיפול ברמות חרדה גבוהות או בדיכאון. כדאי גם להיוועץ בפסיכיאטר בכל מקרה בו יש חשש שהפגיעה העצמית גולשת למחוזות של אובדנות.  

סיכום

למרבה הצער, התנהגויות של פגיעה עצמית בקרב ילדים ונוער הן מגוונות, נפוצות למדי, ובעלות פוטנציאל מדבק. מה שמשותף לכולן הוא שמעשים תופסים את מקומן של מלים. לכן המטרה העליונה שלנו היא להחזיר את המלים למשחק – כי בסופו של תקשורת פתוחה וכנה יכולה להפיג כאב נפשי הרבה יותר מכל חתך. דברו עם ילדיכם, ובמקרה הצורך – אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית. אנחנו כאן, בשבילם ובשבילכם.

מאמרים נוספים

הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה

תפריט נגישות