מהי היפוכונדריה ואיך מטפלים – פסיכיאטר פרטי מסביר

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר עודד טלמור
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
פסיכאטר פרטי מסביר על תרופות פסיכיאטריות

 

הפרעת חרדת ממחלות (Illness Anxiety Disorder), הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, היא מצב נפשי המאופיין בדאגה מוגזמת לגבי מחלה רפואית חמורה או חשש מהתפתחותה. אנשים עם הפרעה זו עסוקים בדאגות בריאותיות, ולעתים קרובות מפרשים תחושות גופניות קלות או תפקודי גוף תקינים כהוכחות לקיומה של מחלה קשה. למרות הרגעה מצד אנשי מקצוע רפואיים, חרדה זו נמשכת, ומשפיעה על חיי היומיום ואיכות החיים של הסובלים מההפרעה. 

תסמינים ואבחון

סימן ההיכר של היפוכונדריה הוא פחד מתמשך ממחלה. הפחד יכול להשתלט על מחשבותיו והתנהגויותיו של האדם ולדחוק כל מחשבה אחרת. תסמינים מרכזיים כוללים:

  1. דאגה מוגזמת הקשורה לבריאות: דאגה מתמדת שיש לי או שאני עלול לפתח מחלה קשה, כגון סרטן, איידס, מחלות לב או מצבים נוירולוגיים.
  2. פרשנות שגויה של תחושות הגוף: תסמינים קלים כמו כאבי ראש, עייפות או עוויתות שרירים נתפסים כעדות והוכחה לקיומה של מחלה איומה. 
  3. בדיקות רפואיות חוזרות או הימנעות כוללת מרופאים: חלק מהסובלים מהיפוכונדריה פונים שוב ושוב לבדיקות והתייעצות רפואית כדי לקבל הרגעה (שמחזיקה מעמד זמן קצר), בעוד אחרים נמנעים לחלוטין מרופאים ובדיקות בשל פחד נורא "שיגלו משהו". 
  4. חיפוש מתמיד של הרגעה: לעתים מעבר לפנייה לרופאים, הלוקים בהיפוכונדריה פונים לבני משפחה וחברים ומבקשים שוב ושוב שירגיעו אותם. 
  5. חרדה ומצוקה משמעותיים: העיסוק בבריאות גורם למצוקה, ומשפיע לרעה על התפקוד האישי, החברתי והתעסוקתי.

המדריך האבחוני והסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM-5) מתאר קריטריונים ספציפיים לאבחון הפרעת חרדה ממחלות. לפי הקריטריונים, החשש ממחלות אינו אירוע זמני, אלא אמור להימשך לפחות שישה חודשים, ואינו חלק מהפרעה נפשית אחרת, דוגמת הפרעת חרדה מוכללת (GAD). בניגוד להפרעות סומטיות, בהן בולטים תסמינים גופניים, בהיפוכונדריה ההתמקדות היא יותר בפחד ממחלה מאשר בתסמינים פיזיים ממשיים.

סיבות וגורמי סיכון להיפוכונדריה

בדומה להפרעות נשפיות אחרות, גם במקרה של היפוכונדריה אלמנטים פסיכולוגיים, ביולוגיים וסביבתיים משחקים כולם תפקיד:

  1. חוויות חיים מוקדמות: היסטוריה של מחלות קשות בילדות או עדות למחלה של בן משפחה יכולה לתרום להגברת החרדה הבריאותית בבגרות.
  2. תכונות אישיות: אנשים עם היסטוריה של חרדה, עלולים להיות מועדים יותר לפתח היפוכונדריה.
  3. אירועים מלחיצים: חוויות טראומטיות, שינויים בחיים או מתח כרוני עלולים לעורר או להחמיר חרדה הקשורה לבריאות.
  4. עומס מידע: בעידן הדיגיטלי, גישה קלה למידע רפואי מקוון (המכונה לעתים קרובות "סייברכונדריה") עלולה להגביר את הפחדים הבריאותיים, שכן אנשים עשויים לאבחן את עצמם על סמך מקורות לא אמינים.

השפעה של היפוכונדריה על חיי היומיום

היפוכונדריה עלולה לשבש קשות את התפקוד היומיומי. חרדה מתמדת ממחלות עלולה לפגוע בריכוז בעבודה, ללחוץ על מערכות יחסים ולהוביל לבידוד חברתי. אנשים עשויים לחוות שינויים תכופים במצב הרוח, עצבנות ודיכאון. בנוסף, בדיקות רפואיות והתייעצויות חוזרות ונשנות עלולות להוביל ללחץ כלכלי ולתסכול הן עבור המטופל והן עבור רופאיו. 

טיפול וניהול של היפוכונדריה

טיפול יעיל בהיפוכונדריה כולל בדרך כלל טיפול פסיכולוגי ובמקרים מסוימים, טיפול תרופתי. גישות נפוצות כוללות:

  1. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): טיפול זה עשוי להיות יעיל עבור היפוכונדריה. הוא עוזר לאנשים לזהות ולאתגר פחדים בריאותיים לא רציונליים, לפתח דפוסי חשיבה בריאים יותר ולהפחית התנהגויות מחפשות הרגעה.
  2. טיפול בחשיפה: חשיפה הדרגתית לפחדים הקשורים לבריאות יכולה להפחית חרדה לאורך זמן. גישה זו עוזרת לאנשים להתמודד עם הפחדים שלהם במקום להימנע מהם.
  3. תרופות: במקרים מסוימים, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה כמו מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) עשויים לסייע להפחתת החשיבה המעגלית והחרדה. 
  4. טכניקות מיינדפולנס והרפיה: תרגולים כגון מדיטציה, נשימות והרפיית שרירים מתקדמת יכולים לעזור להפחית את רמות החרדה הכלליות.
  5. חינוך ותמיכה: חינוך (פסיכואדוקציה) על היפוכונדריה יכול להעצים אנשים ולעודדם לנהל את מצבם. קבוצות תמיכה יכולות לספק תחושת קהילה ולהפחית את הבידוד.

מניעה וטיפול עצמי

למרות שאין דרך מובטחת למנוע התפתחות היפוכונדריה, אסטרטגיות טיפול עצמי יכולות לסייע בניהול חרדת בריאות. שמירה על אורח חיים מאוזן, כולל פעילות גופנית סדירה, תזונה נכונה, שינה מספקת וניהול מתחים, היא חיונית. הגבלת הזמן המושקע במחקר מידע רפואי באינטרנט וביסוס יחסי אמון עם רופא משפחה, יכולים גם לעזור להפחית דאגות בריאותיות מוגזמות.

סיכום 

היפוכונדריה היא מצב מאתגר המשפיע על הבריאות הנפשית של אנשים רבים. אבחון מוקדם, טיפול יעיל ותמיכה מלאת חמלה יכולים לעזור לאנשים עם היפוכונדריה לנהל חיים נטולי חרדה ומספקים. הכרה בהבדל בין דאגות בריאותיות סבירות לבין חרדה בריאותית מתמשכת היא המפתח להבנה ולטפל בהפרעה זו, שלעתים קרובות אינה מובנת כהלכה. במנטליקס קיים צוות של פסיכיאטרים ומטפלים שיסייעו לכם באבחון והטיפול. פנו אלינו ונשמח לסייע. 

שאלות נפוצות

טיפול יעיל בהיפוכונדריה כולל בדרך כלל טיפול פסיכולוגי ובמקרים מסוימים, טיפול תרופתי. גישות נפוצות כוללות:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): טיפול זה עשוי להיות יעיל עבור היפוכונדריה. הוא עוזר לאנשים לזהות ולאתגר פחדים בריאותיים לא רציונליים, לפתח דפוסי חשיבה בריאים יותר ולהפחית התנהגויות מחפשות הרגעה.
טיפול בחשיפה: חשיפה הדרגתית לפחדים הקשורים לבריאות יכולה להפחית חרדה לאורך זמן. גישה זו עוזרת לאנשים להתמודד עם הפחדים שלהם במקום להימנע מהם.
תרופות: במקרים מסוימים, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה כמו מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) עשויים לסייע להפחתת החשיבה המעגלית והחרדה.
טכניקות מיינדפולנס והרפיה: תרגולים כגון מדיטציה, נשימות והרפיית שרירים מתקדמת יכולים לעזור להפחית את רמות החרדה הכלליות.
חינוך ותמיכה: חינוך (פסיכואדוקציה) על היפוכונדריה יכול להעצים אנשים ולעודדם לנהל את מצבם. קבוצות תמיכה יכולות לספק תחושת קהילה ולהפחית את הבידוד.

טיפול יעיל בהיפוכונדריה כולל בדרך כלל טיפול פסיכולוגי ובמקרים מסוימים, טיפול תרופתי. גישות נפוצות כוללות: טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): טיפול זה עשוי להיות יעיל עבור היפוכונדריה. הוא עוזר לאנשים לזהות ולאתגר פחדים בריאותיים לא רציונליים, לפתח דפוסי חשיבה בריאים יותר ולהפחית התנהגויות מחפשות הרגעה. טיפול בחשיפה: חשיפה הדרגתית לפחדים הקשורים לבריאות יכולה להפחית חרדה לאורך זמן. גישה זו עוזרת לאנשים להתמודד עם הפחדים שלהם במקום להימנע מהם. תרופות: במקרים מסוימים, תרופות נוגדות דיכאון וחרדה כמו מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) עשויים לסייע להפחתת החשיבה המעגלית והחרדה.  טכניקות מיינדפולנס והרפיה: תרגולים כגון מדיטציה, נשימות והרפיית שרירים מתקדמת יכולים לעזור להפחית את רמות החרדה הכלליות. חינוך ותמיכה: חינוך (פסיכואדוקציה) על היפוכונדריה יכול להעצים אנשים ולעודדם לנהל את מצבם. קבוצות תמיכה יכולות לספק תחושת קהילה ולהפחית את הבידוד.

מאמרים נוספים

הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה

תפריט נגישות