דיסתמיה – כשהמצב רוח נשאר כבוי
בניגוד לדיכאון מג'ורי, דיסתימיה מאופיינת במצב רוח עצוב כרוני, שנמשך שנים. מה אפשר לעשות? פסיכיאטר פרטי מומחה עם כל ההסברים
דיסתמיה: הדיכאון המתמשך שחומק מהעין
דיסתימיה, הידועה גם בשם הפרעת דיכאון מתמשכת (Persistent Depressive Disorder), היא צורה ארוכת טווח של דיכאון, שלרוב פחות אינטנסיבי בעוצמתו, אך ממושך יותר ובעל השפעה משמעותית על חיי היומיום.
בעוד שדיסתימיה לא תמיד נראית כמו "דיכאון קלאסי", ההשפעות שלה על איכות חייו של האדם יכולות להיות עמוקות. אנשים החיים עם דיסתימיה עלולים להרגיש כאילו הם תקועים בחשיכה או "כבויים". לעתים הם מתארים תחושה כאילו השמחה היא פשוט מחוץ להישג יד.
איך מרגישה דיסתימיה?
דיסתימיה היא יותר מסתם תחושה של עצב מדי פעם. היא מתבטאת לרוב בשילוב של אנרגיה נמוכה, הערכה עצמית ירודה וקושי למצוא הנאה בפעילויות שפעם גרמו לשמחה. תסמינים נפוצים כוללים:
- תחושה מתמדת של עצב, רוב הזמן.
- עייפות או אנרגיה נמוכה, גם לאחר מנוחה.
- קשיי ריכוז או קושי בקבלת החלטות.
- תחושות של חוסר תקווה או חוסר ערך.
- שינויים בתיאבון (יותר מדי או פחות מדי אכילה).
- שינויים בשינה – כגון נדודי שינה או יתר-שינה.
אנשים עם דיסתימיה לרוב מתפקדים מספיק טוב כדי לנהל את תחומי האחריות שלהם ולהסתיר את הפרעתם מהסובבים, אך הם עשויים להיאבק בהיעדר מוטיבציה וביטחון עצמי ירוד. זה גובה מחיר ממערכות יחסים, ביצועים בעבודה ואיכות החיים הכללית.
מה גורם לדיסתמיה ?
הסיבה המדויקת לדיסתימיה אינה יודעה, וההערכה היא ששילוב של גורמים תורמים להתפתחות ההפרעה:
גורמים ביולוגיים: שינויים ברמות או תפקוד של שליחים כימיקלים במוח (דוגמת סרוטונין) עשוי לשחק תפקיד.
גנטיקה: היסטוריה משפחתית של דיכאון יכולה להגביר את הסבירות לפתח דיסתימיה.
טריגרים סביבתיים: אירועי חיים מלחיצים, טראומה או קשיים מתמשכים כמו בעיות כלכליות או בעיות בזוגיות יכולים לתרום למצב.
תכונות אישיות: תכונות אישיות מסוימות, כמו נטייה לביקורת עצמית יתרה או פסימיות מושרשת, עלולות לגרום למישהו להיות יותר רגיש לפיתוח דיסתימיה.
כיצד מאבחנים דיסתימיה?
מכיוון שתסמיניה קלים יותר מאלה של דיכאון מאז'ורי, קל "לפספס" אבחנה של דיסתימיה, ויש מצבים רבים בהם אינה מאובחנת במשך שנים. אנשים רבים מניחים שהם פשוט "דלי אנרגיה" או "לא מאושרים כמו אחרים". אין בדיקת דם או צילום שמאשר קיומה של דיסתימיה. אבחנה נעשית בעזרת הערכה יסודית על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש, אשר ישקול את משך התסמינים והשפעתם על חיי היומיום.
אפשרויות טיפול במצבי דיסיתמיה
החדשות הטובות הן שדיסתימיה ניתנת לטיפול. שילוב של גישות מניב לרוב את התוצאות הטובות ביותר:
1. שיחות (טיפול פסיכותרפיה): שיחה עם מטפל יכולה לעזור לאנשים לזהות דפוסי חשיבה שליליים, לבנות מיומנויות התמודדות ולחקור בעיות בסיסיות בחייהם. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא הנחקר ביותר, אך כל סוגי הטיפול כנראה יעילים כנגד דיסתימיה.
2. תרופות: תרופות נוגדות דיכאון, דוגמת מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI), עשויים לסייע משמעותית בהקלה על הסימפטומים.
3. שינויים באורח החיים: התערבויות פשוטות כגון פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת, תשומת לב ושמירה על קשרים חברתיים חזקים ועוד – יכולים לשפר את מצב הרוח לאורך זמן.
4. קבוצות תמיכה: חיבור עם אחרים שמבינים את האתגרים של חיים עם דיסתימיה יכול לספק עידוד ולהפחית את תחושות הבידוד.
לחיות מעבר לדיסתימיה
אחד ההיבטים המאתגרים ביותר של דיסתימיה הוא, שדיסתימיה יכולה להתחזות ל"תכונת אישיות" ולהרגיש כאילו "היא פשוט החיים". אנשים רבים אינם פונים לעזרה כי הם חושבים שמצב הרוח הירוד שלהם הוא פשוט חלק טבעי מחייהם. עם זאת, עם התמיכה הנכונה, אנשים יכולים לחוות שיפור משמעותי באיכות חייהם ובתפוקדם. חיפוש עזרה הוא הצעד הראשון לקראת גילוי מחדש של שמחה, אנרגיה ותקווה. אם אתם או מישהו שאתם מכירים חווה דיסתימיה, פנייה אל מטפל בתחום בריאות הנפש היא חיונית. אין בושה בחיפוש עזרה – זה דווקא סימן לכוח. אנו במנטליקס ערוכים לספק לכם שירות של אבחון וטיפול בדיכאון או בכל מצב מאתגר. פנו אלינו ונשמח לסייע.