דיכאון בקשישים, או דיכאון בגיל השלישי, הוא מצב נפוץ שלעתים לא מאובחן בזמן, המשפיע על אנשים מעל גיל 65. ככל שאנשים מזדקנים, הם נתקלים באתגרים ייחודיים שיכולים לתרום לתסמיני דיכאון, כולל ירידה בבריאות, בידוד חברתי, אובדן של יקיריהם, ועצמאות מופחתת. עם זאת, דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, וזו טעות לחשוב שהוא "תוצאה טבעית" של הגיל השלישי. לכן, חשוב במיוחד לזהות ולטפל בדיכאון בגיל קריטי זה.
סיבות וגורמי סיכון לדיכאון בגיל השלישי
מגוון גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים תורמים לדיכאון בקרב מבוגרים. לפי הערכות, שינויים במוח – לעתים כתוצאה ממחלות המשפיעות על זרימת הדם למוח – דוגמת סוכרת, מחלות לב ושבץ, או מחלות המשפיעות על מבנה המוח ותפקודו דוגמת סרטן או מחלות ניווניות כמו פרקינסון ואלצהיימר – כל אלה יכולים להגביר את הסיכון לדיכאון.
גם גורמים פסיכולוגיים משחקים תפקיד. אובדן משמעות לאחר פרישה מעבודה, אבל בעקבות מות בן/בת זוג או חברים קרובים, וירידה ביכולת לעסוק בפעילויות מהנות מהעבר, יכולים ליצור תחושה של חוסר תקווה. שינויים קוגניטיביים, כולל ירידה בזיכרון או הופעת דמנציה, יכולים גם הם להוביל לתסמיני דיכאון.
בידוד חברתי הוא גורם סיכון מרכזי נוסף. מבוגרים רבים חווים ירידה באינטראקציות חברתיות עקב מגבלות ניידות פיזית, מעבר לצמצום חברתי הנובע ממחלות או אף מוות של חברים בני גילם. ללא קשר קבוע עם אחרים, הבדידות יכולה להעמיק, ולהגביר את הסבירות לדיכאון. יתר על כן, עמדות חברתיות כלפי ההזדקנות יכולות לגרום למבוגרים להרגיש לא מוערכים ואף בלתי נראים, ולהחריף את תחושות העצב וחוסר הערך.
תסמינים של דיכאון בגיל השלישי
דיכאון אצל קשישים עשוי להופיע בצורה שונה מאשר באוכלוסיות צעירות יותר. בדרך כלל תסמיני דיכאון בכל גיל יכולים לכלול עצב מתמשך, עייפות, הפרעות שינה (נדודי שינה או שינה מוגזמת), אובדן עניין בתחביבים או בפעילויות חברתיות, שינויים בתיאבון, פגיעה בריכוז ורגשות אשמה או חוסר תקווה. עם זאת, במקרים רבים, מטופלים בני הגיל השלישי עשויים שלא להתלונן על עצבות, אלא לשתף בעיקר באנהדוניה – היינו ירידה ביכולת ליהנות מפעילויות שגרמו בעבר להנאה (כמו בילוי עם הנכדים). לעתים התסמינים כוללים בעיקר תלונות סומטיות כמו כאבים בלתי מוסברים, כאבי ראש או בעיות במערכת העיכול.
בכל מקרה, דיכאון יכול להוביל גם למחשבות על מוות ואף לרצון, כוונה או תוכנית להתאבד. דווקא באוכלוסייה קשישה אנו יודעים, שניסיונות התאבדות מסתיימים הרבה יותר פעמים במוות, בהשוואה לאוכלוסייה צעירה. חשוב להכיר בכך שאפילו סימפטומים "עדינים" של דיכאון יכולים לגרום למצוקה ניכרת, ולכן חשוב לברר כוונות אובדן בכל חשש לדיכאון, ולא להניח שמדובר ב"מצב טיפוסי של הזדקנות".
אתגרים באבחון וטיפול של דיכאון בגיל השלישי
אבחון דיכאון אצל קשישים יכול להיות מאתגר עקב חפיפה למצבים רפואיים אחרים, כגון מחלות לב או מוח, או לשינויים קוגניטיביים. לעתים, מבוגרים חשים שהם משויכים לדור שפחות "מפגין רגשות", ואף לזהות ביטוי מצוקה כסימן לחולשה. בנוסף, רופאים לעתים נוטים להתמקד בדאגות בריאותיות גופניות ולהתעלם מתסמיני בריאות הנפש בחולים קשישים.
אפשרויות הטיפול בדיכאון בגיל השלישי יעילות, ויכולות לשפר משמעותית את איכות החיים. אלה כוללות:
שינויים באורח החיים שיכללו:
- הגברת מעורבות חברתית, עידוד השתתפות בפעילויות קהילתיות, קבוצות תמיכה ועבודה התנדבותית.
- פעילות גופנית: התעמלות הוכחה כבעלת השפעות משפרות את מצב הרוח ויכולה לשפר את הבריאות הגופנית הכללית.
- הקפדה על היגיינת שינה.
פסיכותרפיה: בעבר חשבו שהמוח הזקן, כבר אינו גמיש דיו כדי לבצע שינוי פסיכולוגי. היום יודעים שהנחה זו שגויה לחלוטין. טיפול דינאמי או קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לעזור גם לקשישים למצוא משמעות ודרך, להתמודד עם דפוסי חשיבה שליליים ולשפר אסטרטגיות התמודדות.
תרופות: תרופות נוגדות דיכאון, דוגמת מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI), יכולות להיות יעילים, אם כי יש לרשום אותם בזהירות עקב אינטראקציות אפשריות עם תרופות אחרות.
מניעה של דיכאון בגיל השלישי
מניעת דיכאון בגיל השלישי כרוכה בקידום בריאות נפשית ופיזית. שמירה על קשר חברתי קבוע, עיסוק בתחביבים, שמירה על פעילות גופנית ועיסוק בלמידה לאורך כל החיים יכולים כולם לתרום לחוסן לבריאות הנפש. מומלץ לשלב בדיקות רפואיות שגרתיות שיכללו גם תשאול לגבי בריאות הנפש בטיפול בקשישים.
בני משפחה ומטפלים ממלאים תפקיד קריטי בזיהוי סימני הדיכאון ועידוד הפנייה עזרה מקצועית. שיחה פתוחה על רגש יכולה להפחית סטיגמה ולהקל על התערבות בזמן.
סיכום דיכאון בקרב קשישים עלול להיות מסוכן מאוד, ומייסר מאוד – אך הוא ניתן לטיפול. על ידי הבנת הגורמים הייחודיים התורמים לדיכאון בגיל השלישי ושיפור הגישה לטיפול נפשי, נוכל לעזור לקשישים לשמור על בריאות נפשית, בצד שמירה על כבודם, ועזרה במתן משמעות לחייהם גם בשנותיהם המאוחרות. העלאת המודעות וטיפוח גישה חומלת לבריאות הנפש בגיל השלישי יכולים להבטיח שאף אחד לא יסבול בשתיקה. במנטליקס תמצאו פסיכיאטרים מומחים גם לטיפול בדיכאון בגיל השלישי, בצד צוות מטפלים רגשיים מיומן שיוכל להשלים את מעגל התמיכה. פנו אלינו ונשמח לסייע!