עבור לתוכן
כל המאמרים

פוסט טראומה מהצבא 

פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי

במיוחד בימים אלה – חשוב להכיר איך נראית הפרעה פוסט טראומתית הנובעת מחוויות בשירות הצבאי. פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול 

פוסט טראומה ב2024

מאות אלפי חיילי סדיר ומילואים שירתו ועודם משרתים במסגרת חרבות ברזל. חלקם נחשפים לאירועים קשים ומצלקים. חלקם נפצעים פיזית. הרוב הגדול של החיילים לא יפתח בהכרח תסמינים נפשיים עם שובו מהשירות, אבל רבים אחרים יפתחו תסמינים, חלקם אפילו תסמינים מתמשכים הפוגמים באיכות החיים ובתפקוד. עבור חלק מהחיילים התסמינים הללו יתגבשו לכדי אבחנה של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). מאמר זה בוחן PTSD הקשור לשירות הצבאי, הסימפטומים שלו והגישות השונות לטיפול.

מהי הפרעת דחק פוסט טראומטית?

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב בריאותי נפשי, הנגרם מהתנסות או עדות לאירוע טראומטי משמעותי. היא עלולה לגרום למצוקה קשה ולפגוע בתפקוד היומיומי. ההפרעה מאופיינת בסימפטומים כמו זיכרונות חודרניים מהאירוע, התפתחות של הימנעויות מרובות, שינויים שליליים במצב הרוח ובתפיסה כלפי החיים, ותגובות של עוררות מוגברת כמו חרדה ודריכות. PTSD אינו מוגבל לאנשי צבא; הוא יכול להופיע אצל כל מי שחווה טראומה קשה, אבל השכיחות שלו גבוהה בקרב חיילים משוחררים בשל אופי החוויות הצבאיות.

פוסט טראומה מהצבא – תסמינים

שירות צבאי – במיוחד במלחמת חרבות ברזל – יכול לחשוף אנשים למגוון חוויות טראומטיות הקשורות למצבי הלחימה המורכבים. תסמינים של PTSD אצל אנשי צבא עלולים לכלול:

  • זיכרונות חודרניים: זיכרונות חוזרים, בלתי רצוניים או פלאשבקים של אירועים טראומטיים. בלילות ייתכנו חלומות וסיוטים על האירועים.
  • הימנעות: התרחקות ממקומות, אנשים או פעילויות שמזכירות לאדם את הטראומה. הימנעות משיחה על הטראומה. 
  • שינויים שליליים במצב הרוח: רגשות שליליים מתמשכים כגון אשמה, בושה או כעס; קושי לחוות רגשות חיוביים. תחושות ניתוק וריחוק. התבודדות חברתית. 
  • עוררות יתר: תסמינים כמו תגובת בהלה מוגברת, דריכות מתמדת, עצבנות, קשיי שינה ובעיות ריכוז.

תסמינים אלו יכולים להפריע באופן משמעותי לחיים האישיים והמקצועיים, והם דורשים התערבות ותמיכה ממוקדים.

כיצד מאבחנים פוסט טראומה (PTSD)?

אבחון PTSD כרוך בהערכה יסודית על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. תהליך האבחון כולל בדרך כלל: 

  • ראיון קליני: דיון בחוויות, בסימפטומים של הפרט ובהשפעה על חיי היומיום שלו.
  • בדיקה אם המטופל.ת עומד.ת בקריטריונים לאבחון: הערכה אם התסמינים עומדים בקריטריונים המפורטים במדריך האבחון הסטטיסטי של הפרעות נפשיות (DSM-5).
  • שאלונים: לעתים נעזר המומחה בשאלונים שהוא או המטופל ממלאים, כדי לאמוד את חומרת הסימפטומים.

טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית

טיפול יעיל ב-PTSD כרוך בדרך כלל בשילוב של טיפול שיחתי עם טיפול תרופתי. המטרה היא להקל על הסימפטומים, לשפר את איכות החיים ולעזור לאנשים להחזיר את תחושת השליטה על חייהם.

שיטות הטיפול בטראומה:

  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד טראומה  TfCBT: צורת טיפול המסייעת לאנשים לזהות ולאתגר דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות הקשורות לטראומה שלהם. הטיפול כולל גם חשיפה הדרגתית ובטוחה של אנשים לזיכרונות ולמצבים הקשורים לטראומה כדי להפחית את המצוקה שלהם לאורך זמן.
  • חשיפה ממושכת PE: סוג של טיפול קוגניטיבי התנהגותי המבוסס על חשיפה ממושכת לגורם הטראומתי, באורח המפחית בהדרגה את חומרת התסמינים. 
  • טיפול דינאמי: טיפול פתוח שפחות ממוקד בתסמינים, אלא בקשרים של המטופל ובעולמו הפנימי. 
  • עיבוד מחדש באמצעות תנועת עיניים  EMDR: שיטת טיפול בה עיבוד זיכרונות טראומתיים נעשה תוך תנועות עיניים מונחות, או גירוי דו-צידי אחר של המוח.
  • גישות הוליסטיות כגון: מיינדפולנס ומדיטציה: תרגולים אלו יכולים לסייע בניהול מתח ולשפר ויסות רגשי.
  • קבוצות תמיכה: חיבור עם אחרים שחוו טראומה דומה יכולה לספק תמיכה רגשית ולהפחית את תחושות הבידוד.

טיפול תרופתי בפוסט טראומה:

אין טיפול תרופתי המיועד לתסמינים הפוסט טראומתיים אלא לאלה הנלווים. היינו לרוב הטיפול מכוון כנגד דיכאון וחרדה המתלווים להפרעה, או טיפול לקשיי השינה וכו'. תמיד יש ליטול תרופות בפיקוח רפואי כדי לנהל תופעות לוואי ואינטראקציות אפשריות.

איך להתמודד עם טראומה

  • התמודדות עם טראומה כרוכה הן בהשגת טיפול בפוסט טראומה מקצועי והן באסטרטגיות אישיות. אלה העקרונות החשובים:
  • חפשו עזרה מקצועית: התקשרות עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש לצורך טיפול יכולה לספק תמיכה מובנית.
  • אל תזניחו את עצמכם: פעילות גופנית סדירה, תזונה בריאה ושינה מספקת יכולים לשפר את הרווחה הכללית.
  • בנו רשת תמיכה: הקיפו את עצמכם בחברים ובני משפחה שיכולים לספק תמיכה רגשית ולהפחית את תחושות הבידוד.

אבחון עצמי של PTSD

אבחון עצמי של PTSD אינו מומלץ בשל מורכבות ההפרעה והפוטנציאל לזיהוי שגוי של סימפטומים. אם אתם חושדים שיש לכם PTSD, פנייה להערכה רשמית של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש חיונית לאבחון מדויק וטיפול מתאים.

תסמיני הלם קרב

הלם קרב, או תגובת דחק חריפה, יכולה להתרחש מיד לאחר אירוע טראומטי ומאופיינת בתסמינים הדומים לאלו של PTSD אך מתרחשים בטווח הקצר. התסמינים עשויים לכלול בלבול, חוסר התמצאות ותגובות רגשיות מוגברות. בעוד שהלם קרב יכול להיפתר מעצמו, סימפטומים מתמשכים עשויים לדרוש התערבות מקצועית.
לסיכום, פוסט טראומה מהשירות הצבאי היא נושא משמעותי הדורש התייחסות וטיפול מותאם. הבנת PTSD, הסימפטומים והטיפולים הזמינים חיונית ככלי התמודדות עם ההפרעה. על ידי פנייה לעזרה מקצועית ושימוש בשילוב של גישות טיפוליות, אנשים יכולים לפעול לריפוי והשבת חייהם מצללי הטראומה. אנו במנטליקס, נמצאים כאן על-מנת לסייע – פנו אלינו. 

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות