אחת הסיבות הנפוצות לפנייה לטיפול רגשי או טיפול פסיכיאטרי לילדים ומתבגרים היא חרדה. קיימים כמה סוגים של הפרעות חרדה, אך יזש להפרעות חרדה השונות מאפיינים רבים משותפים, ופעמים רבות ילד שפיתח הפרעת חרדה אחת יפתח בהמשך חייו או במקביל הפרעת חרדה נוספת. ד"ר דקל- פסיכיאטרית ילדים מסבירה
מפחד טבעי להפרעה מתפתחת- הפרעת חרדה והתקפי חרדה אצל ילדים
פחד הוא רגש טבעי וחשוב כדי להזהיר אותנו ממצבי סכנה. כשאנחנו מפחדים, מופעלות בגופנו מערכות שונות שנועדו לאפשר לנו להגיב במהירות לסכנה, לברוח ולכך לשמור עלינו. עלינו לזכור שבעוד שפחד מתעורר בנו מול איום ממשי, כשאנחנו מדברים על חרדה אנחנו מתכוונים לרגש דומה מאוד לפחד, המפעיל בגוף תגובות דומות מאוד, אולם מגורם או סיטואציה שאין בהם סכנה ממשית או שהתחושה היא מוגזמת ביחס לסכנה שאינה גדולה.
הפרעות חרדה יופיעו בדרך כלל בגילאים צעירים, ובחלק מהילדים הסובלים מחרדה, ניתן לזהות טמפרמנט, כלומר מאפיינים באופי ובאישיות, שהם מעוכבים, מופנמים או ביישניים כבר בגילאי הגן (למשל ילד שנמנע להשתתף במסיבות בגן, מתקשה בפרידה מההורים בתחילת שנה למשך הרבה זמן) , ובהמשך בשנות בית הספר היסודי או בגיל ההתבגרות מאפיינים אלה יתפתחו להפרעת חרדה.
הימנעות ותסמינים פיזיים כסימני אזהרה
ליבת המאפיינים של הפרעת חרדה הינה הימנעות. מהי הימנעות? הילד או הנער שחרדים מסיטואציה מסוימת, או מקום מסוים יסגלו דרכים מגוונות כדי לא להרגיש את החרדה הקשורה בחשיפה לאותה סיטואציה או מקום, כדי לא לחוש בחרדה שהיא תחושה לא נעימה ומאיימת. למשל, אם יש לי חרדת פרידה, אחת החרדות הנפוצות ביותר בילדים בשנות בית הספר הראשונות, חרדה שקשורה במחשבות שיקרה לי משהו רע או להורי אם אתרחק מהם, אני אעשה הכל כדי לא להפרד מהם- בין אם בקושי בלילה בהליכה לישון, או קושי בבוקר ללכת לגן או לבית הספר. בילדים ומתבגרים עם הפרעות חרדה נפוצות תלונות על מצוקה פיזית. למשל: כאבי ראש, כאבי בטן, סחרחורת, בחילה, הקאות, שלשולים ומתח שרירים. גם הפרעות בשינה נפוצות ביותר. פעמים רבות, הגורם הראשון שיחשוד שהילד סובל מהפרעת חרדה יהיה רופא הילדים, אליו מגיע ילד לביקורים חוזרים בגלל כאבי בטן או ראש, ובבדיקות השונות לא נמצא לכך הסבר גופני.
טיפול בחרדות אצל ילדים: כיצד לזהות ולהתמודד בשיחה פתוחה?
אז מה עושים? ראשית, כדאי לנסות ולברר עם הילד האם הוא חרד. שאלות כלליות כמו למשל האם הוא מודאג ממשהו, האם יש לו מחשבות לא נעימות בזמן האחרון, יכולות להיות פתח לשיחת גישוש ראשונית. כיון שלהפרעות חרדה יש מרכיב תורשתי בולט, וגם מכיון שהורים חרדים מבלי לשים לב ״מלמדים״ את הילדים לפעמים לחשוש מדברים שונים, ההורים לילדים חרדים פעמים רבות מכירים תחושות של חרדה מקרוב, ובשיחה מסוג זה יכולים לשתף ממה הם סבלו מחרדה, ומה עוזר להם להתמודד. בשיחה כזאת אפשר גם להסביר לילד על ההבדל בין פחד ובין חרדה.
משיחה פתוחה ועד התערבות מקצועית כיצד מטפלים בחרדות אצל ילדים?
עיקרון חשוב מאוד, ואולי העיקרון המרכזי בטיפול בכל הפרעות החרדה הוא עיקרון החשיפה. חשיפה היא ההיפך של ההמנעות שמאפיינת כל הפרעת חרדה ובעצם גורמת לה להשאר ולא לחלוף. למשל, אם יש לי פחד (פוביה) ממעליות, ההמנעות תגרום לכך שלא אשתמש במעלית ואולי אף לא אלך למקומות הדורשים עלייה במעלית לקומה גבוהה. מצד שני, אם אחשוף את עצמי בהדרגה למעליות- כלומר אשתמש כל פעם במעלית לזמן קצר, קומה אחת, שתיים וכן הלאה, החרדה בוודאות תשתפר ואף תחלוף בהמשך. אם כהורים נפנים את העיקרון הפשוט הזה, נוכל הרבה פעמים לעצור הפרעות חרדה ״כשהן קטנות״ או אף להוביל לריפוי שלהן. נזכור, שככל שההמנעות מתמשכת, כך יותר קשר לטפל בחרדה. לכן למשל, אם אנו מזהים שילדנו מסרב ללכת לחוגים או חברים בגלל חרדה, יש לעשות כל מאמץ בהדרגה להחזיר אותו למצבים כאלה בהם הוא נפרד מאיתנו לזמנים הולכים ועולים. נזכור, שיתכן מאוד שהילד יגלה לכך התנגדות, כי לא נעים להרגיש חרדה, וכאן המקום להשתמש בהומור, במשחק, ובדוגמה אישית.
אם אנחנו מזהים שהפרעת החרדה פוגעת באיכות החיים של הילד או בתפקוד שלו בצורה משמעותית, ולא הצלחנו לסייע לו, כדאי לפנות לפסיכולוג או פסיכותרפיסט לילדים המתמחה בטיפול בחרדה. ישנן שיטות יעילות מאוד לטיפול פסיכולוגי ממוקד בחרדה, המוכרת בהן נקראת טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT). ברוב המקרים טיפול מזוג זה יגרום להעלמות תסמיני חרדה או להפחת ניכרת של המצוקה. במקרים בהם לא יהיה שיפור מספק יש מקום להתיעץ עם פסיכיאטר ילדים ונוער, אשר יוכל להציע טיפול תרופתי בתרופות נוגדות חרדה שיעילות מאוד במצבים אלה.
פנו אלינו בכל עת ונשמח לסייע!