קנאביס, המכונה גם "גראס", "וויד" או "מריחואנה", נחשב לעתים כבלתי מזיק ולא ממכר. אבל מדובר בחומר שעלול להוביל להתמכרות ולהשלכות חמורות על בריאות הנפש. חשוב להבין את הסיכונים, לזהות את הסימנים ודעת מתי לפנות לפסיכיאטר מומחה להתמכרויות
קנאביס, המכונה גם "גראס", "וויד" או "מריחואנה", נמצא בשימוש נרחב מאוד בארץ ובעולם, ונהנה מתדמית של חומר בלתי מזיק ואף "רפואי", בעיקר בשל שינוי החוקים והגישה החברתית כלפיו. עם זאת, מנקודת מבט פסיכיאטרית, קנאביס יכול להוביל להתמכרות, הידועה בשם הפרעת שימוש בקנאביס (CUD), עם השלכות חמורות על בריאות הנפש. הבנת הסיכונים וזיהוי הסימנים של התמכרות לקנאביס חיוניים כדי למנוע את נזקיו, ולדעת מתי לפנות לטיפול בהתמכרויות.
האם קנאביס ממכר?
אנשים רבים מאמינים שקנאביס אינו ממכר מכיוון שאינו גורם לתסמיני גמילה האופייניים להרואין או אמפטמינים. עם זאת, הפרעת השימוש בקנאביס היא מצב קליני מוכר, המשפיע על כ-1 מכל 10 משתמשים בגראס – ועד 1 מכל 3 עבור אלה שמשתמשים בחומר מדי יום. כמו חומרים ממכרים אחרים, קנאביס עלול לגרום לשינויים במערכת התגמול של המוח, דבר המקשה על המשתמשים להפסיק את השימוש בו, למרות השפעה שלילית על חייהם.
כיצד מתפתחת התמכרות?
קנאביס משפיע על המוח בעיקר באמצעות תרכובת כימית הנקראת THC (טטרהידרוקנבינול). THC נקשר לקולטנים במרכזי התגמול של המוח, ומייצר "היי" – תחושות של רגיעה ולעתים אופוריה. לאורך זמן, שימוש תכוף מוביל את המוח להסתגל להשפעת החומר, ומפחית את יכולתו הטבעית לווסת תחושות כמו הנאה או סטרס. זה יכול להוביל למצב של תלות, בו האדם זקוק לקנאביס כדי להרגיש "רגיל", חווה תשוקה לחומר כל הזמן, או חווה תסמיני גמילה כאשר הוא מנסה להפסיק.
השפעות פסיכיאטריות של התמכרות לקנאביס
- חרדה ודיכאון: בעוד שחלק מהאנשים משתמשים בקנאביס כדי להקל על מתח או חרדה, לשימוש תכוף יכולה להיות השפעה הפוכה. שימוש ארוך טווח מקושר להגברת החרדה והדיכאון, מכיוון שמערכות ויסות מצב הרוח הטבעיות של המוח נפגעות.
- פסיכוזה: מינונים גבוהים או זנים חזקים של קנאביס יכולים לעורר תסמינים פסיכוטיים, כגון פרנויה, הזיות ואשליות, במיוחד אצל אנשים בעלי נטייה למצבים נפשיים אלה. הסיכון עולה כאשר המשתמשים צעירים יותר וככל שריכוזי THC גבוהים יותר.
- ירידה קוגניטיבית: שימוש כרוני בקנאביס עלול להשפיע על הזיכרון, הקשב וקבלת ההחלטות. אצל מתבגרים, שמוחם עדיין מתפתח, שימוש קבוע עלול להוביל לליקויים קוגניטיביים ארוכי טווח.
- תסמונת של א-מוטיבציה: חלק מהמשתמשים באורח קבוע בקנאביס חווים אובדן מוטיבציה, ירידה ביכולת התכנון וירידה בעניין ובחשק הללי לחיים. תופעה זו, המכונה לעתים קרובות "תסמונת א-מוטיבציה", והיא עלולה להפריע להתפתחות אישית ומקצועית.
תסמיני התמכרות לגראס
זיהוי התמכרות יכול להיות מאתגר. הסימנים העיקריים של הפרעת שימוש בקנאביס כוללים:
- שימוש ביותר קנאביס מהמתוכנן
- ניסיונות לא מוצלחים להפחית או להיגמל
- השקעת זמן רב בהשגת או שימוש בקנאביס
- הזנחת אחריות בעבודה, בבית הספר או בבית
- המשך שימוש למרות בעיות שהשימוש יוצר במערכת יחסים או בבריאות
- פיתוח סובלנות (צריכים יותר חומר כדי להשיג את אותו האפקט)
- תסמיני גמילה כמו עצבנות, בעיות שינה ושינויים במצב הרוח כאשר לא משתמשים
מי נמצא בסיכון להתמכרות לגראס?
גורמים מסוימים מגבירים את הסיכון לפתח התמכרות לקנאביס:
- גיל: תחילת השימוש בגיל ההתבגרות מגבירה את הפגיעות להתמכרות ולבעיות נפשיות.
- תדירות ועוצמה: שימוש יומיומי ומוצרי עם ריכוז THC גבוה מגבירים את הסיכון להתמכרות.
- היסטוריה של בעיות נפשיות: אנשים עם חרדה, דיכאון או מצבים פסיכיאטריים אחרים רגישים יותר.
- גנטיקה: היסטוריה משפחתית של שימוש בסמים יכול להעלות את הסבירות להתמכרות.
טיפול והחלמה מהתמכרות לגראס – פנייה לפסיכיאטר מומחה להתמכרויות
החלמה מהתמכרות לקנאביס אפשרית עם התמיכה הנכונה. מטפל מומחה בהתמכרויות עשוי להמליץ על הגישות הבאות:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT): בעזרת פסיכעוזר למטופלים לזהות ולשנות דפוסי שימוש ואסטרטגיות התמודדות.
- טיפול עם גישה מוטיבציונית: מתמקד בבניית מוטיבציה לשינוי הרגלים.
- קבוצות תמיכה: תמיכת עמיתים באמצעות טיפול קבוצתי יכולה לספק עידוד ולחזק תהליכי גמילה.
- תרופות: אמנם אין תרופות המאושרות על ידי ה-FDA במיוחד להתמכרות לקנאביס, אבל תרופות מסוימות יכולות לסייע בניהול תסמיני גמילה או במצבים פסיכיאטריים בסיסיים.
חשוב לדעת: קנאביס עשוי להיתפס כחומר לא מזיק או אפילו טיפולי, אך אין להתעלם מהפוטנציאל שלו להתמכרות ולנזק פסיכיאטרי. זיהוי הסימנים של הפרעת שימוש בקנאביס והבנת ההשפעה על בריאות הנפש יכולה לעזור לאנשים לקבל החלטות מושכלות ולבקש עזרה בעת הצורך. בכל מקרה, אל תישארו עם התמכרות לבד! פנו אלינו, ותלוו על ידי פסיכיאטר פרטי. במנטליקס עובדים צוותים מומחים לטיפול בהתמכרויות. פנו אלינו – ונשמח לעזור.