טיפול תרופתי בהפרעות קשב וריכוז
כיצד פועלות תרופות ממריצות לטיפול ב-ADHD? איזה תרופות יש? מהן תופעות הלוואי? טיפול בהפרעות קשב וריכוז במבוגרים – פסיכיאטר פרטי מומלץ עושה לכם סדר
אנשים רבים מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD), ויכולים להיעזר בטיפול תרופתי כדי לשפר את יכולתם לתפקד בבית הספר, בבית ובעבודה. תרופות ממריצות נחשבות לטיפול היעיל ביותר להפרעות קשב וריכוז בכל קבוצות הגיל, כולל ילדים, מתבגרים ומבוגרים. חשוב להבין – תרופות אלו אינן מיועדות "לתקן" או לשנות אדם. מטרתן יותר צנועה: לשפר את יכולתו של אדם לנהל משימות ואתגרים ספציפיים, במיוחד באזורים שבהם הוא מתמודד עם קשיים עקב הפרעת הקשב והריכוז שלו או שלה. וכמובן, שתרופות אלה יש ליטול רק בליווי של רופא מומחה, שיסייע בהתאמת התרופה הנכונה, והגעה למינון אופטימלי שמחד מסייע מקסימלית לתפקוד, מאידך מלווה במינימום של תופעות לוואי. צוות הפסיכיאטרים במנטליקס ישמח לסייע לכם באבחון ובהתאמת טיפול תרופתי במקרה הצורך.
כיצד פועלות תרופות ממריצות בטיפול בהפרעות קשב וריכוז?
תרופות ממריצות פועלות על המוח – ועל אף שהן מרגיעות פעלתנות יתר המזוהה עם ADHD, הרי שהן למעשה מעוררות פעילות מוחית. תרופות אלו מעלות את הרמות של חלק מהשליחים הכימיים הפועלים במוח (נוירוטרנסמיטורים), בעיקר דופמין ונוראדרנלין. ההערכה גורסת, שעם הגברת הכימיקלים הללו, המוח יכול להשיג תקשורת תקינה יותר בין תאי עצב באזורים הקשורים לזיכרון, ריכוז, קשב ולמידה. זה מאפשר למטופלים שליטה עצמית משופרת ויכולת מוגברת לשמור על קשב לאורך זמן.
סוגי תרופות להפרעות קשב וריכוז
תרופות ממריצות להפרעות קשב וריכוז מבוססות בדרך כלל על אחד משני המרכיבים הפעילים: מתילפנידאט או אמפטמין. מטה מתוארות התרופות העיקיריות המשווקות בישראל.
ממריצים על בסיס מתילפנידאט
מתילפנידאט פותח בכלל לראשונה לטיפול בעייפות, דיכאון ונרקולפסיה, אבל מחקרים גילו שהוא יעיל מאוד לטיפול ב-ADHD. התרופה המוכרת ביותר המשפחה זו נקראת – ריטאלין.
- ריטאלין (או מתילפנידאט הידרוכלוריד): תרופה בעלתה השפעה מהירה, אך קצרה יחסית – עד ארבע שעות. תרופה זו מתאימה לימי עבודה או לימודים קצרים, או שניתן ליטול אותה מספר פעמים במהלך היום.
- :ריטאלין LA או קונצרטה (מתילפנידאט הידרוכלוריד בשחרור ארוך): תרופות אלו נלקחות פעם ביום, ואמורות להשפיע עד 8 (ריטאלין LA) או 12 שעות (קונצרטה).
- פוקאלין XR – היא נגזרת של ריטאלין, המציעה השפעה של 8 עד 9 שעות עם תופעות לוואי קלות יחסית.
ממריצים על בסיס אמפטמין
- אטנט או אדרל (Amphetamine Mix): אטנט היא תרופה יעילה לטיפול ב-ADHD, והיום משווקת גם בנגזרת של שחרור מושהה. משווקת בישראל במינונים של 10, 20 ו-30 מ"ג.
- ויואנס (Lisdexamfetamine) נגזרת אמפטמין ארוכת טווח עם השפעות שנמשכות 13 עד 14 שעות, בהתאם לגיל המטופל. Vyvanse משווקת בישראל במינונים של 30, 50 ו-70 מיליגרם, במינון יומי מקסימלי של 70 מיליגרם.
תרופות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז עם מנגנון פעולה שונה:
- סטרטרה – תרופה שמשמשת תחליף לריטלין ואינה שייכת למשפחת הממריצים. השפעתה ניכרת רק לאחר חודש ימים (בשונה מהריטאלין שהשפעתו מיידית) ויש ליטול אותה על בסיס יומי (כולל שבתות וחגים).
תופעות לוואי אפשריות במהלך טיפול תרופתי בהפרעת קשב
בגדול, התרופות הממריצות בטוחות מאוד לשימוש. אבל כל תרופה יכולה כמובן לגרום לתופעות לוואי אפשריות, והתגובות האישיות יכולות להשתנות באופן משמעותי בין אדם לאדם.
מתילפנידאט ואמפטמינים חולקים כמה תופעות לוואי נפוצות, אשר לעתים קרובות ניתן למזער על ידי הקפדה על מינון מתאים, ונטילה בלוח זמנים מותאם. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר כוללות:
- אובדן תיאבון וירידה במשקל: זו תופעה שעלולה להפריע במקרה של ילדים, בני נוער או כאלה שכבר סובלים מתת משקל. כדי להימנע מירידה במשקל, מומלץ להקפיד על ארוחת בוקר מזינה לפני נטילת התרופה.
- הפרעות שינה: כדי למנוע בעיות שינה, רצוי לא לקחת את התרופות בערב.
- דופק מהיר: חשוב לדעת, שהגברת הדופק אינה פוגמת בתפקוד הלב, אך ניתן לדווח על תופעה זו לרופא.ה לשקילת שינוי.
- עצבנות או שינויים במצב הרוח.
- כאבי בטן או ראש.
- מומלץ לדווח על תופעות לוואי לרופא, על-מנת שיתאים את הטיפול לפי הצורך.
תהליך אבחון הפרעת קשב וריכוז במכון
ניתן להגיע לאבחון קליני מסודר במנטליקס הנערך על ידי פסיכיאטר פרטי מומחה באווירה אישית ודיסקרטית, אצל מבוגרים (18+) אבחון הפרעות קשב וריכוז עצמו אורך עד שעה אחת ובסופו ניתן לקבל המלצות מדויקות לטיפול תרופתי אשר יכול לסייע לשפר את איכות החיים של המטופל. אנו מסייעים גם לסטודנטים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לקראת בחינות בכל הקשור להקלות לימודיות הנדרשות במקרים אלו.
אצל ילדים ונוער, אבחון נערך על ידי פסיכיאטר מומחה לילדים ונוער ומשכו ארוך יותר וכולל שיחה מקדימה עם ההורים ופגישה עם הילד, מילוי שאלונים ובהתאם לצורך גם שיחות עם הצוות החינוכי והפדגוגי בבית הספר. לאחר תהליך זה מותאם טיפול תרופתי וכן ניתנות המלצות על הקלות לימודיות בהתאם לצורך.
בכל מצב של התלבטות לגבי טיפול בהפרעת קשב וריכוז אצל ילדים או מבוגרים פנו אלינו ונשמח לסייע.