עבור לתוכן
כל המאמרים

טיפול בבעיות שינה 

פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי

כולנו חווים מדי פעם בעיות שינה, עקב מתח או לחצים בחיים. אבל קשיי שינה מתמשכים יכולים להשפיע באופן ניכר על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם. הערכה פסיכיאטרית יכולה לקבוע אם מצב נפשי או דפוס התנהגותי תורמים לבעיה, ויכולה לתרום לטיפול יעיל. פסיכיאטר פרטי מסביר 

בעיות שינה שכיחות ביותר ויכולות ללבוש צורות רבות, החל מאינסומניה (נדודי שינה או קושי להירדם או להישאר במצב של שינה) ועד היפרסומניה (ישנוניות מוגזמת) ופאראסומניה (התנהגויות חריגות במהלך השינה, כמו הליכת שינה). בעוד שאנשים רבים חווים מדי פעם בעיות שינה עקב מתח או לחצים בחיים, קשיי שינה מתמשכים יכולים להשפיע באופן משמעותי על הבריאות הפיזית והנפשית. במקרים מסוימים, כאשר הפרעות שינה מתמשכות או חמורות, מומלצת הערכה פסיכיאטרית כדי לקבוע אם מצב נפשי או דפוס התנהגותי תורמים לבעיה.

בעיות שינה יכולות לנבוע ממגוון סיבות, הן פסיכולוגיות והן פיזיולוגיות. לחץ וחרדה, למשל, יכולים להפריע לרגיעה בלילה, ומחשבות שלא מרפות משבשות את השינה. דיכאון עלול לגרום לנדודי שינה חמורים או לשינה מוגזמת. תרופות מסוימות ומצבים רפואיים, כגון כאב כרוני, יכולים גם להפריע לשינה. ההבנה אם קשיי שינה קשורים לאורח חיים או מצביעים על בעיה נפשית עמוקה יותר חשובה לקביעת תכנית הטיפול.

הנה כמה סימנים המצביעים על צורך לשקול הערכה פסיכיאטרית לבעיות שינה:

  • נדודי שינה מתמשכים או קושי להירדם

כאשר מישהו חווה קושי להירדם או להישאר במצב של שינה על בסיס קבוע – היינו יותר מכמה לילות בשבוע, במשך מספר שבועות – זה עלול להיות סימפטום של מצבים נפשיים כמו חרדה או דיכאון. אם אסטרטגיות כמו שיפור היגיינת השינה (שמירה על לוח זמנים קבוע של שינה, הפחתת זמן מסך, הימנעות מקפאין) לא עוזרות, הערכה פסיכיאטרית יכולה לספק תובנות לגבי בעיות בסיסיות שעשויות לדרוש טיפול. פסיכיאטר יכול להעריך אם חרדה, דיכאון או הפרעה נפשית אחרת עלולה לתרום לחוסר השינה ולהמליץ ​​על אפשרויות טיפול יעילות, כולל טיפול קוגניטיבי התנהגותי עבור נדודי שינה (CBT-I), תרופות או טכניקות טיפוליות אחרות.

  • ישנוניות מוגזמת למרות שינה מספקת

היפרסומניה, או ישנוניות מוגזמת, היא סימן נוסף לכך שייתכן שיש צורך בהערכה פסיכיאטרית. מצבים כמו דיכאון או הפרעות מצב רוח מסוימות גורמים לעתים קרובות לאנשים להרגיש עייפים או מותשים למרות שנת לילה מספקת או אפילו ממושכת. אם ישנוניות מוגזמת מפריעה לפעילויות היומיומיות ואינה משתפרת עם שינויים באורח החיים, הערכה של פסיכיאטר או מומחה שינה עשויה לגלות אם הפרעת מצב רוח, דום נשימה בשינה או בעיה בסיסית אחרת תורמות לתמונה הקלינית.

  • בעיות שינה מלוות בשינויים במצב הרוח או בחרדה

אם הפרעות שינה מלוות בשינויים ניכרים במצב הרוח – כגון עצבנות, עצבות או חרדה מוגברת – זה יכול לאותת על בעיה נפשית. דיכאון, הפרעה דו קוטבית והפרעת חרדה מוכללת (GAD) קשורים כולם לדפוסי שינה מופרעים. הערכה פסיכיאטרית יכולה לסייע בזיהוי הפרעות אלו ובהתאמת טיפול הן לתסמיני השינה והן למצב הרוח, ובכך לשפר את איכות החיים הכוללת. פסיכיאטר עשוי לרשום תרופות, להמליץ על פסיכותרפיה או על שילוב של טיפולים כדי לסייע בוויסות מצב הרוח והשינה.

  • התנהגויות חריגות במהלך השינה

התנהגויות מסוימות במהלך השינה, כמו הליכה, ביעותי לילה חריגים או הגשמת חלומות (היינו ביצוע בפועל של פעילויות עליהם חולמים), עשויות להצביע על פאראסומניה, קטגוריה של הפרעות שינה שקשורות לעיתים ל-PTSD, חרדה או מצבי בריאות נפשיים אחרים. לדוגמה, הפרעת התנהגות שינה REM, שבה אדם מממש את חלומותיו פיזית, יכולה להיות קשורה ללחץ, טראומה או מחלות ניווניות. כאשר התנהגויות שינה חריגות הופכות תכופות או מזיקות, מומלץ לפנות להערכה פסיכיאטרית. זו הערכה יכולה לעזור לשלול או להתייחס לגורמים פסיכולוגיים בסיסיים התורמים להתנהגויות אלו.

  • הפרעות שינה המשפיעות על התפקוד היומיומי

אחד המדדים המשמעותיים ביותר המצביעים על צורך בהערכה פסיכיאטרית הוא כאשר הפרעות בשינה מתחילות לפגוע בתפקוד היומיומי. עייפות מתמשכת, בעיות ריכוז, שינויים במצב הרוח או קשיים בשמירה על מערכות יחסים או על תפקוד בעבודה הם כולם סימנים רציניים לכך שגישה מקיפה יותר לאבחון הבעיה עשויה להיות נחוצה. לשינה לקויה יש קשר חזק להפרעות נפשיות, וקיים קשר דו-צדדי ברור בין הפרעת שינה לבין הפרעת מצב רוח או הפרעת חרדה. פסיכיאטר יכול לעזור לעשות סדר בין הגורמים, ולהכווין את מאמצי הטיפול.

למה לצפות בהערכה פסיכיאטרית פרטית לבעיות שינה

במהלך הערכה, הפסיכיאטר ישאל על הרגלי השינה שלכם, על אורח החיים, ההיסטוריה הרפואית ועל בריאותכם הנפשית. ייתכן שתופנו למעבדת שינה או למומחה שינה כדי לבחון אם יש הפרעה גופנית כמו דום נשימה. 

הטיפול המומלץ יכול לכלול תרופות נוגדות דיכאון או עזרי שינה, טיפול או טכניקות לניהול חרדה ומתח שעלולים להפריע לשינה, והסברים לגבי אסטרטגיות של היגיינת שינה.

סיכום

בעוד שקשיי שינה פה ושם הם שכיחים, בעיות שינה מתמשכות המפריעות לחיי היומיום או לבריאות הנפש עשויות לדרוש התערבות מקצועית. חשוב לפנות להערכה פסיכיאטרית במקרים אלו, שכן היא יכולה לעשות הבדל משמעותי בטיפול – ובאיכות הנפשית של האדם. במנטליקס עומד לרשותכם צוות פסיכיאטרים מומחה שישמח לסייע. אל תהססו לפנות אלינו. 

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות