מהי בעצם ההגדרה של התמכרות לקניות? מה הופך אדם מ״חובב קניות״ ל״מכור לקניות״? האם יש כזה דבר נטייה להתמכרות? פסיכיאטר פרטי עושה לכם סדר
בעולם בו שולטת תרבות הצריכה, הגבול בין הנאה מקניות להתמכרות לקניות מאוד מטושטש. קניות יכולות לספק התרגשות, פורקן לביטוי עצמי, ואפילו תחושת הישג (״מצאתי משהו במבצע!"), אבל כשהקניות הופכות למשהו כפייתי – שבו אדם מרגיש צורך דחוף לקנות עוד ועוד, גם אם זה בבירור גורם לו נזק – זו הופכת לבעיה רצינית שעלולה להשפיע על הבריאות הרגשית ועל היציבות הכלכלית. הנה מבט מקרוב על ההגדרה של התמכרות לקניות, על אופן הביטוי ועל דרכי ההתמודדות המומלצות.
מהי ההגדרה של התמכרות לקניות?
התמכרות לקניות, המכונה גם הפרעת קניות כפייתית, היא מצב שבו אדם חש רצון בלתי נשלט לרכוש עוד ועוד חפצים ופריטים, דבר שמוביל אותו לרוב לבעיות כלכליות, לתחושה מתמדת של אשמה ובושה ולמצוקה רגשית ניכרת. האדם לרוב לא רוכש דברים בשל הצורך בהם אלא בשל האופוריה הרגשית (הרגעית) שמגיעה עם ביצוע הרכישות. פעולת הרכישה קשורה להרגעת דחף, ויוצרת התרגשות לטווח קצר, אך במהירות נלוות לה תחושות של חרטה או בושה. כדי להקל על התחושות הלא נעימות פונה האדם לשיטה שמרגיעה אותו – קניות – וכך נוצר מעגל של התנהגות שלילית – התמכרות.
בדומה להתמכרויות התנהגותיות אחרות, דוגמת הימורים או משחקי מחשב, התמכרות לקניות עלולה להשפיע קשות על חייו של המכור, מערכות היחסים שלו ויציבותו הכלכלית. המכורים מסתירים לעתים קרובות רכישות, צוברים חפצים מיותרים וחשים לחוצים מהחובות הגוברים.
סימנים ותסמינים של התמכרות לקניות
זיהוי התמכרות לקניות יכול להיות קשה, במיוחד כאשר קניות הן חלק נפוץ מחיי היומיום של כולנו. עם זאת, התנהגויות מסוימות עלולות להצביע על בעיה עמוקה יותר:
1. התעסקות מתמדת בקניות: חשיבה מעגלית על קניות או תכנון הקנייה הבאה, גם כשאין בכך צורך.
2. הוצאה ״רגשית״: שימוש בקניות כדרך להתמודדות עם מתח, חרדה, דיכאון או שעמום.
3. חוסר יכולת לעמוד בפני דחפים: הרגשת צורך דחוף לעשות קניות, גם כאשר הדבר מוביל למצוקה כלכלית וברור גם למבצע הרכישה שהיא אינה נעשית בשיפוט תקין.
4. שקרים והסתרת רכישות: שמירה על הרגלי הקניות בסוד מפני חברים או בני משפחה, לעתים קרובות בשל בושה או אשמה או חשש מביקורת.
5. צבירת חובות: הוצאה קבועה של יותר כסף ממה שהאדם יכול להרשות לעצמו, נטילת הלוואות או צבירת חובות בכרטיסי אשראי.
6. תחושת חוסר שליטה: הרגשה שהדחף לקניות שולט באדם, במקום ההיפך.
אם התנהגויות אלו נראות לכם מוכרות, הן עלולות להצביע על התמכרות לקניות.
גורמים להתמכרות לקניות ונטייה להתמכרות
אין סיבה אחת ידועה שגורמת לאנשים להתמכר לקנית, אבל ישנם מספר גורמים שכנראה יכולים לתרום להתפתחות של התמכרות לקניות:
- ויסות רגשי: אנשים רבים משתמשים בקניות כדי לנהל רגשות כמו עצב, בדידות או חרדה. ההתרגשות הזמנית של קניית משהו חדש יכולה לספק הקלה, בדיוק באופן שבו פועלות התנהגויות ממכרות אחרות. גם בעיות פסיכולוגיות כרוניות כמו תחושת ריקנות או דימוי עצמי נמוך, עלולים לתרום להתפתחות של התמכרות לקניות. אנשים עשויים לעשות קניות כדי להסיח את דעתם מאתגרים רגשיים עמוקים יותר.
- לחץ חברתי: פרסום, מדיה חברתית ונורמות תרבותיות קושרות לעיתים קרובות אושר והצלחה לרכוש חומרי. זה יכול להוביל לרצון לעשות קניות מוגזמות כדי "לעמוד בקצב" או כדי להרגיש תיקוף מגורמים חיצוניים.
- גורמים נוירולוגיים: קניות יכולות לעורר את מערכת התגמול של המוח, ולשחרר דופמין, כימיקל התורם להרגשה טובה, באורח שמחזק את ההתנהגות השלילית. ההערכה היא שבבסיס נטייה להתמכרות, מעבר לגורמים פסיכולוגיים, קיימת רגישות יתר לשחרור הדופמין, באורח ההופך את ההתמכרות למשהו שלא ניתן לעמוד בפניו אצל אנשים מועדים.
טיפול בהתמכרות לקניות
אם את.ה או מישהו שאתם מכירים מתמודד עם התמכרות לקניות, חשוב לדעת שניתן לקבל עזרה. ישנן אסטרטגיות יעילות להחזרת השליטה לחיים של מכורים:
1. הודאה בבעיה: הצעד הראשון לקראת התגברות על כל התמכרות הוא להודות שיש בעיה. ההבנה שהקניות הפכו ליותר מסתם תחביב היא חיונית.
2. קבלת טיפול: טיפול בהתמ
כרויות הוא תמיד משולב – ומתייחס לכל ההיבטים בחיי המטופל. פסיכיאטר מומחה להתמכרויות עשוי לעזור באבחון הבעיה, ובטיפול בגורמי רקע שאולי מחמירים אותה (דוגמת דיכאון), פסיכולוג מומחה להתמכרויות יכול לסייע באיתור תבניות ההתנהגות השליליות, הבנתן – ושינוין; מדריכים התנהגותיים יכולים לסייע וללוות יצירת אסטרטגיות טיפוליות המפורטות מטה (שקשה פעמים רבות לעשות לבד). גם קבוצת תמיכה יכולות להיות יעילות.
3. ביצוע מעקב מדוקדק אחר הוצאות: רישום מפורט של מה שאת.ה קונה, למה את.ה קונה את זה ואיך הרגשת במהלך התהליך, יכול לעזור לזהות טריגרים ודפוסים.
4. הגדרת גבולות כלכליים: הגבלת גישה לכרטיסי אשראי או אמצעי תשלום קלים אחרים ויצירת תקציב קפדני. אלה יכולים לעזור להגביל הוצאות אימפולסיביות.
5. מציאת חלופות בריאות: במקום לפנות לקניות כדי להתמודד עם לחץ, ניתן לחפש פעילויות אדפטיביות ובריאות דוגמת פעילות גופנית, מדיטציה או תחביבים שאינם כרוכים בהוצאת כסף.
6. התרחקות מטריגרים: חשוב להתרחק ממצבים שעלולים לפתות אותך לעשות קניות, כגון הליכה לקניונים או גלישה באפליקציות קניות מקוונות. מומלץ לבטל את הסכמתך לאימיילים לקידום מכירות ולחסום מודעות המעודדות קנייה דחופה.
סיכום
התמכרות לקניות היא בעיה המאתגרת חייהם של רבים, אך עם טיפול נכון ניתן לנהל אותה. אם אתם חושדים שאולי יש לכם התמכרות לקניות, פנייה לתמיכה יכולה לעזור לשבור את מעגל ההתמכרות ולהחזיר שליטה לחייכם. במנטליקס עובדים צוותים מומחים לטיפול בהתמכרויות. פנו אלינו – ונשמח לעזור.