הצטיידות במסמכים נכונים יכולה לקצר תהליכים ולהבטיח את מיצוי הזכויות שלכם בהגשת תביעה לביטוח הלאומי. מה צריך לעשות? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי?
כשמגישים תביעת נכות נפשית לביטוח לאומי, חוות דעת רפואית פסיכיאטרית מקצועית ומקיפה היא בעלת חשיבות גדולה, ומשמשת כבסיס להערכת מידת הנכות הנפשית. בבואכם לוועדה מומלץ להצטייד מראש בחוות דעת פסיכיאטרית, כדי לקצר תהליכים, להבטיח שהוועדה תקבל תמונה מקיפה על מצבכם, ותדון באופן מקצועי ומעמיק בזכאותכם.
לצורך כתיבת חוות דעת פסיכיאטרית, יש לקיים שיחת אבחון והערכה מקצועית אצל פסיכיאטר מומחה. הפגישה אישית ודיסקרטית כמובן, ומטרתה להעריך את מצבו הנפשי של האדם הפונה, ואת השפעת מצב זה על תפקודו היומיומי, ועל יכולתו לפרנס את עצמו. מובן, שבפגישה גם ניתן להמליץ על טיפול מתאים, לרבות טיפול תרופתי ורגשי (בכל מגוון שיטות הטיפול הקיימות) לצד ההמלצות לוועדה לביטוח לאומי בגין נכותו או לקויותיו (שיעור נכות) של הפונה.
חוות הדעת נכתבת בהתאם לקריטריונים של הביטוח הלאומי ואחוזי הנכות מוערכים בהתאם. חוות הדעת תצורף לתביעת קצבת הנכות שתידון בפני הוועדה הרפואית (הפסיכיאטרית) של הביטוח הלאומי אשר תבחן את כל היבטי מצבו הנפשי של האדם הפונה ותחשב את שיעור הנכות הנפשית ואת גובה הקצבה החודשית שתגזר מכך.
תפקידו של הפסיכיאטר בהליכי הביטוח הלאומי
חוות דעת פסיכיאטרית תיערך על ידי רופא מומחה בפסיכיאטריה המתמחה בכתיבת חוות דעת רפואיות והערכת נכות נפשית, ומכיר היטב את התהליכים והנהלים הכרוכים בהערכת נכות למוסד לביטוח לאומי.
חוות דעת זו משמשת למעשה כהמלצה מקצועית מגורם רפואי מוסמך, ומעידה על מידת הפגיעה בתפקודו של האדם. אגב, הסיבה לפגיעה הנפשית או מקורה אינם משנים לצורך זה, אלא מצבו הנפשי הנוכחי של הפונה ויכולתו לפרנס את עצמו. מעבר לסיוע כספי שיכול להינתן בדמות קצבה, יש זכאויות נוספות של עזרה שיקומית דוגמת סל שיקום ועוד.
תהליך הכנת חוות דעת פסיכיאטרית: מהבדיקה ועד המסמך הסופי
לצורך הליכי הבדיקה יש לתאם תור מראש שבעקבותיו תוזמנו לפגישה עם פסיכיאטר מומחה במנטליקס. בדרך כלל הבדיקה תארך כשעה או קצת יותר. כיוון שמדובר במסמך שמוגש לרשויות, יש לזהות את הנבדק באמצעות תעודת זהות.
מומלץ מאוד להגיע לפגישה עם מישהו מבני המשפחה שמכיר את ההתמודדות שלכם היטב ויוכל להעיד על כך. בן משפחה יכול לצרף נקודת מבט נוספת על מצבכם, ולדווח על כך לפסיכיאטר הבודק.
מומלץ שהנבדק יביא עימו לבדיקה את כל המסמכים הרלוונטיים שבידו – כדי לאפשר לפסיכיאטר הבודק תמונה מלאה כלל האפשר. בין היתר מדובר ברשומות רפואיות, בדיקות שנעשו בעבר, סיכומי אשפוז בבתי חולים, הערכות פסיכיאטריות קודמות, תיק קופת החולים שכולל את רשימת התרופות שהוא נוטל או האבחנות הרפואיות, סיכום מחלה מהרופא המטפל, מכתב סיכום מפסיכולוג (אם קיים טיפול נפשי ברקע) וכן רצף עבודה מביטוח לאומי המעיד על יכולתו להתפרנס ולכלכל את עצמו.
ישנם מקרים בהם ידרשו בדיקות השלמה נוספות להשלמת הערכה כמו בירורים גופניים או אבחונים פסיכודיאגנוסטיים.
לאחר סיום הבדיקה ואיסוף כל הנתונים הפסיכיאטר יעריך וישקלל את כל הנתונים שבידו ויכתוב חוות דעת מפורטת שתציג תמונה אובייקטיבית ככל האפשר ותכלול גם הערכת נכות נפשית בהתאם לקריטריונים של ביטוח לאומי.
את המסמך הסופי יצרף הנבדק לתביעתו לביטוח לאומי, מטרתה של חוות הדעת היא להקל על עבודתה של הוועדה בביטוח לאומי ותאפשר לנבדק למצות את זכויותיו לקבל את הקצבה המיטבית.
השפעת חוות הדעת הפסיכיאטרית על החלטות הביטוח הלאומי
חוות דעת מקצועית, מקיפה ומהימנה בהחלט מסייעת במיצוי זכויותיו של הנבדק מול ביטוח לאומי. חוות הדעת נלקחת בחשבון והיא למעשה מסמך רפואי משפטי שמהווה סיכום של כל המסמכים הרפואיים והמידע שמסר המטופל לפסיכיאטר הבודק ומטרתה לסייע לנבדק לממש את מירב זכויותיו ביטוח הלאומי. ההמלצה היא להגיע לוועדה מלווה בחוות דעת פסיכיאטרית תקיפה ואמינה שתכתב בהתאם לקריטריונים של ביטוח לאומי, על ידי פסיכיאטר מומחה אמין.
באילו מקרים מומלצת חוות דעת פסיכיאטרית?
חוות דעת פסיכיאטרית מומלצת גם במקרים הבאים:
1. נכות כללית עקב מחלה נפשית (סכיזופרניה ועוד).
2. נכות נפשית בעקבות בעיה פיזית – תאונת דרכים, תאונת עבודה, מחלה ועוד.
3. במקרים של אוטיזם.
4. אירועי טראומה ופוסט טראומה עקב אירועי מלחמה ועוד.
5. מחלות גופניות עם השפעה נפשית גדולה כפיברומיאלגיה ועוד.
6. מחלות סופניות או מחלות כרוניות עם השפעות נפשיות קשות.
7. כל מחלה או אירוע נפשי שיש לו השפעה על תפקודו ויכולתו של האדם לעבוד ולהשתכר למחייתו.
בכל מקרה של ספק או התלבטות, ניתן לתאם במכון מנטליקס פגישת ייעוץ עם פסיכיאטר פרטי מומחה לצורך התייעצות ובדיקה מקיפה לגבי הגשת תביעת נכות נפשית לביטוח לאומי.
שיטות הערכה ומדידה בחוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי
חוות הדעת הפסיכיאטרית תערך בהתאם לקריטריונים המופיעים בסעיף 34 בתקנות הביטוח הלאומי. בתקנות אילו מופיעות ההפרעות הנפשיות והמחלות אשר בגינן ניתן לקבל קצבת נכות נפשית.
הפסיכיאטר הבודק יעריך את הקריטריונים שיסייעו בקביעת חומרת הפגיעה, לדוגמא:
- כושר תפקודו של הנבדק בעבודתו.
- עוצמת ההפרעה, משכה ותדירותה.
- מספר אשפוזים בשנים האחרונות.
- מספר התקפים בשנים האחרונות.
- טיפול תרופתי והשפעתו.
- משך תקופת ההפוגה (רמיסיה).
כל הפרעה נפשית תוערך ברצף של בין 0% (הפרעה נפשית מזערית עם תפקוד תקין) ל100% (אי יכולת לתפקד באופן עצמאי שמצריך סיוע יומי או אשפוז מלא).
במכון מנטליקס אנחנו מציעים מעטפת מקצועית ומכילה שתסייע לך גם במיצוי מלוא זכויותיך בביטוח הלאומי. נדאג שהליכי הבדיקה, שאינם תמיד פשוטים, ייערכו באווירה מכילה, מכבדת ונעימה. צרו עימנו קשר ונשמח לסייע!