הפרעת דחק פוסט טראומטית : שיקום מPTSD- לראות את האדם השלם
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) משפיעה על על כל תחומי חייו של האדם, ולכן מחייבת גישה טיפולית הוליסטית המערבת גורמי מקצוע מגוונים העובדים יחד כקבוצה. פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר
PTSD: מעבר למלחמה – ההשפעה הרחבה של טראומה על חיינו
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא הפרעה נפשית מצלקת המשפיעה על מיליונים ברחבי העולם, בהם כמובן רבים בישראל שלאחר ה-7 באוקטובר.
למרות ש- PTSD לרוב מקושר עם מלחמות, הוא לא נובע רק מהן, אלא גם מאסונות טבע, תאונות, אלימות, יחסים בינאישיים מורכבים וכו׳.
PTSD משפיע על כל אזורי חייו של האדם. לכן, הטיפול בטראומה חייב לכלול גישה הוליסטית שתתייחס לאדם בשלמותו – ולכל ההיבטים בחייו, לא רק הרגשיים והפסיכולוגיים אלא גם התפקודיים, החברתיים והרוחניים.
משילוב כוחות לריפוי שלם: הגישה הרב-תחומית לטיפול בטראומה
טיפול הוליסטי מתחיל בהערכה מעמיקה של כל מטופל, ובעדיפות זו נעשית במרפאה או קליניקה עם צוות מקצועי מגוון של מומחים – פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קליניים, מרפאים באמנות ועוד. ההערכה הראשונית מבוצעת לרוב בידי פסיכיאטר, שמייצר עם שאר המטפלים תוכניות טיפול מותאמות אישית. גישה רב-תחומית זו מבטיחה שכל היבט של מצבו של המטופל יילקח בחשבון.
אחת מאבני היסוד של מודל הטיפול ההוליסטי היא פסיכותרפיה מוכוונת טראומה. טכניקות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), דה-סנסיטיזציה ועיבוד מחדש בעזרת תנועות עיניים (EMDR) וטיפול בחשיפה מסייעות למטופלים לעבד את החוויות הטראומטיות שלהם. לעתים, לטיפולים אלה מצטרפים תרגול מיינדפולנס, מדיטציה וטכניקות הפחתת מתח המסייעות למטופלים לשלוט טוב יותר בסערות הרגש שהם חווים.
ריפוי שלם: שילוב גוף ונפש בהתמודדות עם הפרעת דחק פוסט טראומטית
בנוסף לפסיכותרפיה המסורתית, חשוב לשים דגש גם על רווחה גופנית. פעילות גופנית סדירה יכולה לסייע בהפחתת תסמינים של חרדה, לשפר את מצב הרוח ואת הבריאות הכללית. בין אם זה יוגה או טאי צ'י, ריצה או שחייה, חשוב לעודד פעילות גופנית מכל סוג בתהליך ההחלמה.
לתזונה גם תפקיד חיוני במודל הטיפול ההוליסטי. רבים המטופלים המזניחים היבט זה, ועוברים לצריכת מזון לא בריא שמוסיפה לתחושתם הכללית הרעה. תזונאים יכולים לסייע בהקשר זה, ולספק תוכניות תזונה מותאמות אישית התומכות בגוף בריא שבתורו תורם לנפש בריאה.
תמיכה חברתית היא מרכיב קריטי נוסף בשיקום PTSD. דווקא בגלל נטיית המטופלים להסתגר ולנתק קשרים, חשוב לעבוד עמם על טיפוח המרחב החברתי שלהם – בין אם בטיפול קבוצתי, קבוצות תמיכה של עמיתים או כל פעילות אחרת שתסייע למטופלים ליצור מרחב בטוח בו יוכלו לחלוק את חוויותיהם ולבנות תחושת קהילה. קשרים אלו עוזרים להקל על תחושות הבידוד ומספקים למטופלים רשת של אנשים מבינים שיכולים להציע תמיכה ועידוד.
לבסוף, חשוב להכיר בחשיבותה של רווחה רוחנית בתהליך הריפוי. הגישה ההוליסטית כוללת מתן הזדמנויות למטופלים לחקור את הצרכים הרוחניים שלהם, בכל דרך בה יבחרו. היבט זה של הטיפול מסייע למטופלים למצוא משמעות ומטרה בחייהם, מטפח חוסן ותקווה.
במנטליקס, אנו מאמינים כי טיפול אמיתי ב PTSD -חייב לכלול גישה מקיפה ואינדיבידואלית הפונה לנפש, לגוף ולרוח. מודל הטיפול ההוליסטי שלנו נועד להעצים את המטופלים, לעזור להם לבנות מחדש את חייהם ולהשיג הטבה מתמשכת. על ידי שילוב ידיים של גורמי הטיפול השונים, ניתן לספק סביבה תומכת שבה המטופלים יכולים לעלות על מסלול של החלמה.