דיכאון הוא מצב נפשי שיכול לפגוע באיכות החיים בצורה משמעותית. אם אתם או מישהו קרוב לכם סובלים מדיכאון, תרופות נגד דיכאון יכולות להוות חלק מהותי בפתרון. אז מהן התרופות האלה, כיצד הן פועלות ומה כדאי לדעת עליהן? פסיכיאטר פרטי מסביר
מה זה דיכאון ולמה אנחנו צריכים תרופות?
דיכאון הוא לא רק "עצבות זמנית" או תחושת אכזבה חולפת. זהו מצב רפואי שיכול לגרום לסבל ניכר ולפגוע בתפקוד בצורה משמעותית. לדיכאון עלולות להתלוות תחושות עמוקות של חוסר תקווה, ירידה במוטיבציה, ובעיות בתיאבון ובשינה. במקרים חמורים יותר, עלולים להופיע מחשבות אובדניות או דחפים לפגיעה עצמית.
הטיפול בדיכאון יכול לכלול טיפול שיחתי (פסיכותרפיה), טיפול תרופתי, ובמקרים מסוימים גם טיפולים מסוגים אחרים (למשל – טיפול בנזעי חשמל). מטרת הטיפול היא לכל הפחות לשפר את איכות החיים, ובתקווה גם לחזור למצב התפקודי הקודם.
סוגי תרופות לטיפול בדיכאון – כל מה שצריך לדעת
במידה ובוחרים לטפל באמצעות תרופות נוגדות דיכאון, חשוב לדעת להתאים את הטיפול הנכון למטופל. אז איך תרופות נגד דיכאון עוזרות? הן פועלות על הכימיה של המוח, בעיקר באמצעות מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) כמו סרוטונין ונוראדרנלין. חלק מהתרופות יעילות גם לטיפול בחרדה. הסוגים הנפוצים ביותר:
מעכבי ספיגה מחדש של סרוטונין (SSRIs)
קבוצת תרופות זו היא המפורסמת והנפוצה ביותר לטיפול בדיכאון, בין היתר בזכות בטיחות השימוש בה, ומיעוט תופעות לוואי באופן יחסי לקבוצות האחרות. תרופות אלה מעלות את רמות הסרוטונין במוח, נוירוטרנסמיטר חשוב שמסייע בוויסות מצב הרוח.
דוגמאות:
– אציטלופראם (שמות מסחריים: ציפרלקס, אסטו)
– פלוקסטין (שמות מסחריים: פרוזאק, פריזמה, פלוטין)
– סרטרלין (שמות מסחריים: סרנדה, לוסטרל)
– פרוקסטין (שמות מסחריים: פקסט, סרוקסט, פרוטין)
– ציטלופראם (שמות מסחריים: רסיטל, ציפרמיל)
– פלובוקסמין (שמות מסחריים: פבוקסיל)
תופעות לוואי נפוצות: כאבי ראש, אי שקט, והשפעות שונות על מערכת העיכול (בחילות, כאבי בטן, שינוי ביציאות).
מעכבי ספיגה מחדש של סרוטונין ונוראדרנלין (SNRIs)
גם קבוצה זו פופולרית מאוד לטיפול בדיכאון. תרופתו אלה משפיעות גם על רמות הסרוטונין וגם על רמות הנוראדרנלין, נוירוטרנסמיטר נוסף שחשוב במצבי רוח.
דוגמאות:
– ונלפקסין (שמות מסחריים: ויאפקס, אפקסור, ונלה)
– מילנסיפרן (שם מסחרי: איקסל)
– דולוקסטין (שם מסחרי: סימבלטה)
תופעות לוואי נפוצות: בחילות, כאבי ראש, סחרחורות, ירידה בחשק המיני.
תרופות טריציקליות (TCA)
תרופות אלה פחות בשימוש כיום, ולרוב לא נבחרות כקו ראשון לטיפול בדיכאון. זאת מפני שהשימוש בהן כרוך בתופעות לוואי רבות ומסוכנות יותר לעומת הקבוצות האחרות, והן מסוכנות במקרה של נטילת מינון יתר.
תרופות אלה משפרות את מצב הרוח על ידי פעולה על מספר נוירוטרנסמיטרים, אך עם סיכון גבוה יותר לתופעות לוואי.
דוגמאות:
– אמיטריפטילין (שמות מסחריים: אלטרול, אלטרולט)
– קלומיפרמין (שמות מסחריים: אנפרניל, מרוניל)
– אימיפרמין (שמות מסחריים: פרימוניל, טופרניל)
– נורטריפטילין (שם מסחרי: נורטילין)
– דזיפרמין (שם מסחרי: דפרקסן)
תופעות לוואי נפוצות: יובש בפה, עצירות, אצירת שתן, שינויים בלחץ הדם, הפרעות קצב, עלייה במשקל.
מעכבי מונואמינואוקסידאז (MAOIs)
תרופות אלה חוסמות אנזימים שמפרקים נוירוטרנסמיטרים כמו סרוטונין ודופמין. השימוש בתרופות אלה פחות נפוץ, עקב תופעות הלוואי שלהן. בין היתר, הקושי לשלב אותן עם תרופות אחרות, או הצורך להימנע ממזונות המכילים טירמין (למשל: גבינות שונות, אלכוהול, בשר מעושן, דגים מלוחים ועוד).
דוגמאות: פנלזין (שם מסחרי: נרדיל).
תופעות לוואי נפוצות: בעיות לחץ דם, תגובות למזון עשיר בטירמין.
תרופות אחרות
קיימות תרופות שאינן נמנות על הקבוצות הנ״ל, ומשפיעות בדרכים שונות על רמות סרוטונין, נוראדרנלין או דופמין במוח. לכל אחת פרופיל תופעות לוואי מעט שונה, ועל כן מתאימות לטיפול במצבים שונים; למשל, חלקן עלולות לגרום לישנוניות ועל כן יעילות לטיפול בהפרעות שינה הנלוות לדיכאון.
דוגמאות:
– מירטזפין (שם מסחרי: מירו).
– מיאנסרין (שם מסחרי: בונסרין).
– טרזודון (שם מסחרי: טרזודיל).
– בופרופיון (שם מסחרי: וולבוטרין) משמשת לטיפול בדיכאון וגם לגמילה מעישון.
– וורטיאוקסטין (שם מסחרי: ברינטליקס).
טיפולים חדשים
למשל אסקטמין, הפועל על סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין. ניתן בצורת תרסיס לאף. משמש כטיפול לדיכאון עמיד, לאחר כישלון של ניסיונות תרופתיים קודמים. לאסקטמין תופעות לוואי ייחודיות ומצריך השגחה רפואית, ועל כן הטיפול ניתן במרכזים ייעודיים ולא נועד לשימוש ביתי.
איך בוחרים את התרופה המתאימה?
הבחירה בתרופה היא תהליך אישי ותלויה בפרמטרים רבים כמו סוג וחומרת הדיכאון, ההיסטוריה הרפואית שלך ותגובות קודמות לטיפולים. לכן, חשוב להתייעץ עם רופא שמתמחה בתחום כדי למצוא את הפתרון המתאים ביותר עבורכם. לפעמים, רק לאחר תחילת נטילת התרופה, נוכל לדעת האם הטיפול מתאים והאם יש צורך לשנות אותו, לכן חשוב להישאר תחת מעקב רפואי.
תופעות לוואי – מה כדאי לדעת?
כמו כל טיפול רפואי, גם תרופות נגד דיכאון עשויות לגרום לתופעות לוואי. חלקן קלות ויכולות לחלוף עם הזמן, אך חשוב לעקוב אחר כל שינוי ולהתייעץ עם הרופא במקרה של תופעות חמורות או אם יש לכם חשש לגבי שילוב עם תרופות אחרות.
לסיכום, תרופות נגד דיכאון מציעות תקווה וסיוע לאנשים הסובלים מהפרעות מצב רוח חמורות. עם הבנת הסוגים השונים והשפעתם, אפשר למצוא את הדרך המתאימה ביותר להתמודד עם הדיכאון ולהחזיר את האור לחיים. אל תשכחו – תמיד כדאי להתייעץ עם אנשי מקצוע כדי לקבל את ההנחיות הנכונות והמותאמות אישית עבורכם. מוזמנים אלינו לאבחון וייעוץ של פסיכיאטר פרטי.