חרדה משפיעה על מיליונים ברחבי העולם, ותרופות ממלאות תפקיד מכריע עבור רבים שהחרדה משפיעה באופן משמעותי על חייהם. מהן התרופות הנפוצות וכיצד הן פועלות? כל ההסברים מאת פסיכיאטר פרטי
חרדה היא אחד האתגרים הנפוצים ביותר בבריאות הנפש; היא משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. בעוד שטיפול שיחתי (פסיכותרפיה), שינויים באורח החיים וטכניקות מיינדפולנס יכולים לעשות שינוי משמעותי ולהועיל – טיפולים תרופתיים ממלאים תפקיד חשוב עבור אנשים שהחרדה שלהם משפיעה באופן משמעותי על חיי היומיום שלהם. תרופות יכולות לספק הקלה על ידי הפחתת העוצמה של תסמיני החרדה, דבר שמאפשר פעמים רבות טיפול שיחתי יעיל יותר. להלן סקירה כללית של אפשרויות תרופתיות נפוצות לחרדה והסבר על פעולתן.
סוגי תרופות נגד חרדה
- מעכבים סלקטיביים של ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI): SSRIs הן התרופות הנפוצות ביותר הנרשמות להפרעות חרדה. הן פועלות כנראה, בין היתר, על-ידי הגברת רמת הסרוטונין במוח, נוירוטרנסמיטר שעוזר לווסת את מצב הרוח. לסרוטונין תפקיד מפתח בתחושות של רווחה ואושר. ה-SSRIs כוללים:
- סרטרלין (לוסטרל או סרנדה)
- אסציטלופרם (ציפרלקס או אסטו)
- ציטלופרם (רסיטל)
- פלואוקסטין (פרוזאק, פריזמה או פלוטין)
- פרוקסטין (פקסט או סרוקסט)
תרופות אלו משמשות בדרך כלל עבור הפרעת חרדה מוכללת (GAD), חרדה חברתית, הפרעת פאניקה והפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD). לתרופות ממשפחה זו לוקח בדרך כלל בין 3 ל-12 שבועות כדי להפגין יעילות מלאה. תופעות הלוואי יכולות לכלול בחילות, כאבי ראש, נדודי שינה, עלייה במשקל והפרעות בתפקוד המיני.
- מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין-ונורפינפרין (SNRI): SNRIs פועלים בדומה ל-SSRIs אך גם מעלים את רמות הנוראפינפרין, נוירוטרנסמיטר נוסף המעורב בתגובת הלחץ של המוח. דוגמאות כוללות:
- ונלהפקסין (אפקסור או ויאפקס)
- דולוקסטין (סימבלטה)
SNRIs משמשים לעתים קרובות עבור GAD, הפרעת פאניקה, ולפעמים עבור מצבים של כאב כרוני המתקיימים במקביל לחרדה. תופעות הלוואי דומות לתרופות מסוג SSRI אך יכולות לכלול גם לחץ דם מוגבר ולעתים עצירות.
- בנזודיאזפינים: תרופות הפועלות במהירות ויכולות להפחית תסמיני חרדה "על המקום". דוגמאות נפוצות כוללות:
- לורזפם (לוריבן)
- דיאזפאם (ואליום או אסיבל)
- קלונאזפאם (קלונקס)
- אלפרזולאם (קסנקס)
- אוקסזפם (וואבן)
תרופות אלו משפיעות דרך הרצפטור לנוירוטרנסמיטר המכונה GABA, וקשור לרגיעה. בעוד שהםן יעילות לשימוש קצר טווח או להתקפי חרדה חריפים, בנזודיאזפינים אינם מומלצים לשימוש ארוך טווח מכיוון שהם עלולים לגרום לתלות, סבילות והתמכרות.
- סילקסן (לשיאה): תרופה ממקור טבעי, המופקת משמן לבנדר, ומותווית במצבים של הפרעת חרדה מוכללת (GAD). יתרונה הגדול הוא ב"ידידותה למשתמש", ובמיעוט בולט של תופעות לוואי.
- חוסמי בטא: חוסמי בטא כמו פרופנולול (דרלין) משמשים בעיקר לטיפול במצבים קרדיאליים, אך יכולים לסייע לעתים בניהול התסמינים הגופניים של חרדה, כגון דופק מהיר, רעד והזעה. הם משמשים בדרך כלל עבור חרדת ביצוע או חרדה מפני דיבור בפני קהל.
- אנטי-היסטמינים (דוגמת פנרגן או פרומתיאזין) – תרופות אלו משמשות בעיקר נגד אלרגיה, אך יכולות לספק הקלה לטווח קצר בחרדה. הן פועלות על ידי חסימת קולטני היסטמין במוח, דבר היוצר אפקט מרגיע. הן אינן ממכרות ופועלות במהירות, אבל יכולות לגרום לעלייה במשקל ולישנוניות.
- אנטי פסיכוטיים: תרופות נוגדות פסיכוזה, במיוחד כאלה מהדור החדש – דוגמת סרוקוואל או זיפרקסה, משמשות פעמים רבות כמייצבות מצב רוח וכנוגדות חרדה (במינון יחסית נמוך). תופעות הלוואי העיקריות הכרוכות בשימוש בהן הן השמנה וישנוניות.
כיצד לבחור את התרופה הנכונה
בחירת התרופה הנכונה תלויה במספר גורמים, כולל סוג הפרעת החרדה, חומרת התסמינים, היסטוריה רפואית של המתמודד ורגישות לתופעות לוואי אפשריות. חשוב לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם פסיכיאטר מומחה שיכול להעריך את הצרכים האישיים שלכם ולעקוב אחר ההתקדמות שלכם.
מיתוסים על תרופות נגד חרדה
יש אנשים שחוששים שתרופות נגד חרדה ממכרות או ישנו את אישיותן. עם זאת, רוב תרופות נוגדות החרדה דוגמת SSRIs אינן ממכרות, אינן גורמות להיי, ולא מלוות בתשוקה להדברת השימוש. תרופות אלה נועדו לעזור לאזן את הכימיה במוח, וכמו שתרופות נוגדות לחת דם עוזרות לסייע באיזון לחץ דם. הן אינן משנות את מי שאתם.
שימוש בטוח בתרופות נוגדות חרדה
- פעלו לפי עצת הפסיכיאטר שלכם: קחו תמיד תרופות כפי שנקבע ודונו עם הפסיכיאטר בכל שינוי.
- אל תפסיקו בפתאומיות: גם אם החלטתם להפסיק טיפול, עשו זאת בייעוץ הפסיכיאטר שלכם, והפחיתו תרופות מסוימות בהדרגה כדי למנוע תסמיני גמילה.
- שלבו עם טיפול שיחתי: תרופות עובדות בצורה הטובה ביותר בשילוב עם טיפולים שיחתיים.
- סבלנות היא שם המשחק: לחלק מהתרופות לוקח שבועות להגיע להשפעה המלאה. אל תתייאשו בדרך.
טיפולים תרופתיים בחרדה מספקים הקלה חיונית לאנשים רבים, עוזרים להם להחזיר את השליטה ולשפר את איכות חייהם. תרופות אלו אינן פתרון אחד שמתאים לכולם, אך עם הדרכה רפואית מתאימה, הן יכולות להוות חלק בטוח ויעיל בניהול מצבי חרדה. התייעצו תמיד עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש כדי לקבוע את מהלך הטיפול הטוב ביותר עבורכם. במנטליקס תמצאו פסיכיאטרים מומחים לניהול מצבי חרדה, למבוגרים כולל פסיכיאטר ילדים ונוער. פנו אלינו ונשמח לסייע!