קנאביס, שנחשב בעבר לחומר לא מזיק יחסית, מוכר כיום כסם בעל פוטנציאל ממכר, ומספר הולך וגדל של אנשים מוצאים את עצמם נאבקים בהתמכרות לגראס. כיצד ניתן לאבחן מצב זה, ומהן אפשרויות הטיפול הקיימות? פסיכיאטרית מומחית להתמכרויות מסבירה
האם קנאביס ממכר?
השאלה אם קנאביס ממכר הייתה נושא לוויכוח שנים רבות. בעבר, קנאביס נתפס לעתים קרובות כחומר "ידידותי למשתמש", ורבים האמינו שאינו ממכר כמו אופיואידים או אלכוהול. עם זאת, מחקרים עדכניים הראו שקנאביס בהחלט יכול להוביל להתמכרות אצל חלק מהמשתמשים. על פי המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5), הכלי הנפוץ ביותר לאבחון מצבים נפשיים פתולוגיים, הפרעת שימוש בקנאביס היא מצב מוכר המשפיע על מספר אדיר של אנשים.
אמנם לא כל מי שמשתמש בקנאביס יתמכר, אך כ-9% מהמשתמשים מפתחים תלות בו, מספר שעולה ל-17% עבור אלו שמתחילים להשתמש בו בגיל ההתבגרות (!). המשמעות היא שהתמכרות לקנאביס היא אמיתית, ואין לזלזל בהשפעותיה. שימוש תכוף וכבד לאורך תקופה ממושכת עלול להוביל לתלות פיזית, תסמיני גמילה וקושי לשלוט בשימוש למרות השלכות שליליות.
כיצד לאבחן התמכרות לקנאביס
התמכרות לקנאביס, או הפרעת שימוש בקנאביס, מאובחנת בדרך כלל על ידי הערכת התנהגותו של אדם והשפעתה על חייו. כמה מהסימנים העיקריים להתמכרות לקנאביס כוללים:
- חוסר יכולת לשלוט בשימוש: אנשים עם התמכרות לקנאביס מוצאים את עצמם משתמשים ביותר חומר ממה שהתכוונו, או משתמשים בתדירות גבוהה מהמתוכנן, גם כאשר הם מנסים לצמצם.
- הזנחת אחריות: התמכרות עלולה להוביל לירידה בביצועים בעבודה או בבית הספר, הזנחת אחריות משפחתית או נסיגה מפעילויות חברתיות.
- סבילות, עמידות ותסמיני וגמילה: עם הזמן, ייתכן שאנשים יצטרכו להשתמש ביותר קנאביס כדי להשיג את אותהמידה של השפעה. בנוסף, הפסקת השימוש עלולה לגרום לתסמיני גמילה כגון עצבנות, חרדה, נדודי שינה ושינויים במצב הרוח.
- שימוש מתמשך למרות השלכות שליליות: אדם עלול להמשיך להשתמש בקנאביס למרות ההשפעה הברורה והשלילית שיש לשימוש על חייו (כגון בעיות בזוגיות, בעיות כלכליות או צרות משפטיות).
אם אדם מפגין כמה מהתנהגויות הללו במהלך שנה, הוא עלול לעמוד בקריטריונים להפרעת שימוש בקנאביס. מומלץ בכל מצב של התלבטות, להיבדק בידי פסיכיאטר העוסק בהתמכרויות, כדי להבין את מלוא היקף השימוש בקנאביס ולהעריך אם קיימת התמכרות.
כיצד לטפל בהתמכרות לקנאביס
טיפול בהתמכרות לקנאביס דומה לטיפול בצורות אחרות של הפרעות שימוש בחומרים, אם כי הוא מגיע עם אתגרים ייחודיים משלו. אין גישה טיפולית אחת שמתאימה לכולם, אבל שילוב של תמיכה פסיכולוגית, טיפול התנהגותי ולעיתים טיפול תרופתי הוא לרוב היעיל ביותר.
- פסיכותרפיה וייעוץ: טיפול עם עקרונות קוגניטיביים התנהגותיים (CBT) הוא אחת הגישות הנפוצות ביותר לטיפול בהתמכרות לקנאביס. CBT עוזר לאנשים לזהות את המחשבות וההתנהגויות התורמות לשימוש שלהם בסמים ולפתח דרכים בריאות יותר להתמודד עם מתח, תשוקה וטריגרים אחרים. אפשרות נוספת היא טיפול מוטיבציוני, שעוזר לאנשים למצוא את המוטיבציה הפנימית להיגמל מקנאביס.
- טיפול קבוצתי: אנשים רבים נהנים מתמיכת חברים, כגון הצטרפות למכורים אנונימיים (NA), או קבוצות דומות המתמקדות בסיוע לאנשים להתגבר על הפרעות שימוש בסמים. קבוצות אלו מספקות תחושה של קהילה, עידוד ואחריות, מה שיכול להועיל במיוחד במהלך תהליך ההחלמה.
- תרופות: למרות שאין תרופות שאושרו במיוחד לטיפול בהתמכרות לקנאביס, תרופות מסוימות יכולות לסייע בניהול תסמיני גמילה או לטפל במצבים נפשיים נלווים כמו חרדה או דיכאון. במקרים מסוימים, טיפול במצבים הבסיסיים הללו יכול להקל על אדם להפסיק להשתמש בקנאביס.
- שינויים באורח החיים: עידוד מטופלים לפתח הרגלים ושגרה חדשים שאינם כרוכים בקנאביס הוא המפתח לשמירה על חיים ללא התמכרות. זה יכול לכלול היבטים רבים – החל מתחביבים חדשים, פעילות גופנית סדירה, או שיפור שינה ותזונה.
סיכום:
התמכרות לקנאביס עלולה להיות בעיה קשה שעלולה להשפיע באופן משמעותי על חייו של אדם, אבל – היא ברת טיפול. עם השילוב הנכון של אבחון, טיפול, תמיכה ושינויים באורח החיים, אנשים רבים מסוגלים להתגבר על התלות שלהם בקנאביס ולהחזיר לעצמם את השליטה בחייהם. במנטליקס תמצאו פסיכיאטרים המומחים בטיפול בהתמכרויות מכל סוג, לצד צוות טיפול תומך שיסייע לכם להחזיר שליטה לחייכם. בכל מקרה של התלבטות – אל תהססו לפנות אלינו.