אבחון אוטיזם במבוגרים – פסיכיאטר פרטי מסביר
אבחון אוטיזם אינו מוגבל לגיל הילדות בלבד. מבוגרים רבים מגלים בשלב מאוחר של חייהם שהם על הספקטרום האוטיסטי, דבר שיכול לשנות לחלוטין את האופן שבו הם תופסים את עצמם ואת הקשיים שהם חוו במשך השנים.
במכון מנטליקס אנו מציעים אבחון אוטיזם מקיף ומעמיק הנערך על ידי פסיכיאטר ילדים ונוער מומחה בתחום ואף אבחון אוטיזם למבוגרים.
מדוע חשוב לאבחן אוטיזם במבוגרים?
עבור מבוגרים, אבחון אוטיזם הוא הרבה מעבר לתהליך קליני – הוא מספק להם "חותמת" לתחושות של שונות שהם חוו, לעתים במשך שנים רבות. האבחון מאפשר להם להבין את עצמם טוב יותר, לקבל כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרי היומיום ולשפר את מערכות היחסים שלהם.
מעבר לכך, האבחון עשוי להיות קריטי לצורך קבלת הכרה וזכויות ממוסדות שונים, כמו המוסד לביטוח לאומי, מסגרות לימודיות ומקומות עבודה.
סימנים המחשידים לאוטיזם במבוגרים
התכונות הבאות, המאוד שכיחות אצל רבים, יכולות להחשיד שאדם על הספקטרום האוטיסטי, במיוחד אם הן מופיעות באורח בולט מאוד:
- קשיים בתקשורת בין אישית שאינה מילולית: לדוגמה, הימנעות מקשר עין או קושי להבין מחוות חברתיות, שאינן מדוברות.
- תחומי עניין ספציפיים: עיסוק אינטנסיבי ומתמשך בתחומים מסוימים מאוד.
- קושי להסתגל לשינויים: צורך ברוטינות קבועות וניסיון להימנע משינויים בסביבה או באורח החיים.
- תחושות חושיות חריגות: עודף או תת-רגישות לגירויים חושיים שונים.
- התנהגות חזרתית: חזרה על פעולות או דפוסי התנהגות מסוימים.
תהליך האבחון – אצל פסיכיאטר פרטי
אבחון אוטיזם במבוגרים נעשה על ידי נעשה על ידי פסיכיאטר למבוגרים, והוא כולל מספר שלבים:
- ראיון קליני מעמיק: הבודק בוחן את היסטוריית החיים והתפקוד של המאובחן, לאורך חייו.
- שאלונים וכלי הערכה: לעיתים נעשה שימוש בשאלונים מובנים.
- שיחה עם בני משפחה (הטרואנמנזה) : נערכת לפי הצורך, במטרה לקבל פרספקטיבה רחבה יותר על ההתנהגויות והקשיים של המאובחן.
האבחון אורך לרוב כשעה או שעתיים, והוא מותאם למטרות המאובחן – בין אם לצרכים קליניים ובין אם לצורך הכרה של הרשויות.
חשיבות האבחון
אבחון נכון מאפשר למבוגרים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי לקבל תמיכה ממוקדת ושירותים מותאמים. תהליך זה תורם לשיפור משמעותי באיכות החיים של המאובחנים, ומסייע להם להבין את עצמם ואת הסביבה שלהם טוב יותר.
החיים על הספקטרום
עבור רבים, האבחון מספק הקלה. הוא עוזר להבין את הקשיים בעבר ולהתמקד בפיתוח כלים להתמודדות בעתיד.
חשוב לזכור כי אנשים עם אוטיזם יכולים לחיות חיים מלאים, משמעותיים ומוצלחים, במיוחד כאשר הם מקבלים את ההבנה והתמיכה שהם זקוקים לה.
במכון מנטליקס אנו מתמחים באבחון אוטיזם במבוגרים וכן בילדים ונוער, ומציעים תהליך מקצועי ואמפתי שנועד לתת מענה לכלל צרכיכם. מרגישים שאתם רוצים להתייעץ? אל תהססו לפנות אלינו, ונשמח לנסות לסייע.
אבחון אוטיזם לילדים
בגיל הילדות, אבחון אוטיזם נערך על ידי פסיכיאטר ילדים ונוער המומחה באבחון אוטיזם, נוירולוג ילדים או רופא התפתחותי. האבחון מבוסס על קריטריונים קליניים, תצפיות על הילד ותגובותיו הרגשיות, סדרת שאלונים להורה ולמורה וכן ראיון מלא של הילד ושל הוריו.
הפסיכיאטר הבודק יכול לערוך גם בדיקות מעבדתיות ואחרות, שמטרתן לשלול מצבים רפואיים העלולים לגרום לתסמינים האופייניים לאוטיזם. במקרים מסוימים, ניתן לאבחן אוטיזם כבר בגיל 18 חודשים (ובגילים אלה לרוב יבוצע האבחון בידי רופא התפתחותי). פסיכיאטר ילדים לגיל הרך עורך לרוב אבחון של אוטיזם החל מגיל שלוש.
במכון מנטליקס אנו עורכים אבחון אוטיזם מלא שמתבצע על ידי פסיכיאטר לילדים ונוער החל מגיל 3. האבחון תקף לביטוח לאומי וגם למוסדות החינוך, ואנו מסייעים בהדרכה, ליווי, הכוונה וכן בהתאמת טיפול רגשי לילד ולמשפחתו.
על מנת לקבל הכרה מלאה מהרשויות, במקרה של ילדים יש צורך באבחון פסיכיאטרי רפואי, אך גם באבחון פסיכולוגי (מסוג ADOS) שנערך על ידי פסיכולוג קליני מורשה. יש לבצע שני אבחונים אלה בנפרד, בידי גורמי מקצוע מורשים בלבד.
מדוע חשוב לאבחן אוטיזם אצל ילדים בגיל מוקדם?
אבחון ילדים בגיל צעיר מאפשר התאמת טיפול בשלבי הילדות המוקדמים בהם הגמישות המוחית של הילד מקסימלית, ולכן ניתן לשפר באופן ניכר את יכולתו התפקודית לעתיד. הראשונים שלרוב שמים לב לסימני אזהרה הם הורי הילד שיכולים לעקוב אחר התפתחותו.
עיכובים התפתחותיים אינם מעידים לרוב על אוטיזם ואיך צורך להיכנס להיסטריה בשל עיכוב התפתחותי כזה או אחר. בכל מקרה תמיד ניתן להתייעץ עם רופא הילדים או אחות טיפת חלב לגבי הצורך באבחון. סימנים מחשידים כוללים הימנעות מיצירת קשר עין של הילד, עיכוב שפתי וחוסר עניין בסביבתו.
החיים עם אוטיזם במשפחה
עבור הורים רבים, אבחון ילד על הספקטרום האוטיסטי מציף תחושות קשב של כאב, צער, בושה, דאגה והלם.
מעבר לכך, לקושי הרגשי מתווסף קושי טכני-בירוקרטי – הצורך בהתארגנות ומציאת מסגרת חינוכית מתאימה לילד וטיפולים מתאימים, רוטינת הסעות ועוד. טיפול בילד על הספקטרום מצריך משאבים רבים שבאים לעיתים על חשבון שאר בני המשפחה. האחים עלולים לחוש תסכול ותחושת הזנחה, או לחוש אחריות כלפי האח שנמצא על הרצף.
על אף התחושות הקשות, כדאי וחשוב לאזור כוחות ולטפל בילד המאובחן. יש לזכור כי בגילוי אוטיזם כל בני המשפחה עוברים משבר ויש לתת לכל אחד מהם מקום ומשמעות. במקרים אילו ניתן גם להסתייע בהדרכת הורים ומשפחות, ואפשר לקבל כלים אפקטיביים להתמודדות עם המצב המורכב. חשוב לזכור דבר נוסף – רבים מהמאובחנים עם ASD, יצליחו לחיות חיים שלמים ומלאי משמעות, למרות הפרעתם.