טיפול בנזעי חשמל

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר אורן טנא
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה ומנהל רפואי
טיפול בנזעי חשמל למצבי דיכאון עמיד, על ההליך הטיפולי, אחוזי ההצלחה שלו, האם הטיפול מסוכן ומהן תופעות הלוואי שלו.

כולנו זוכרים את "מכות החשמל" כפי שהוצגו בסרטים דוגמת "קן הקוקייה". אבל ההצגה הזו של נזעי חשמל (ECT) עושה עוול לאחד הטיפולים היעילים והבטוחים ביותר הקיימים כיום לטפל בדיכאון קשה ובאובדנות. פסיכיאטר פרטי עושה סדר בעובדות.

 

מקורות הטיפול בנזעי חשמל והסטיגמה הבלתי מוצדקת כלפיו

הטיפול בנזעי חשמל (ECT- Electroconvulsive Therapy) נולד לפני למעלה מ-80 שנה בידי רופאים-חוקרים איטלקיים בשם צ'רלטי וביני, שניסו לגרום לפרכוס אפילפטי בחולים פסיכיאטריים, באמצעות זרם חשמלי. את הרעיון לפיו ניתן לטפל בתסמינים פסיכיאטריים על-ידי השריית התקף אפילפטי הגה עוד קודם לכן חוקר הונגרי בשם מדונה. החידוש של צ'רלטי וביני היה ההבנה שיוכלו לייצר התקף כזה באמצעות חשמל, מה שהתברר לימים כדרך הבטוחה ביותר לעשות זאת, מבין שלל שיטות אחרות.

בימים עברו, טיפול בנזעי חשמל נעשה לא הרדמה וללא משתקי שרירים, מה שגרם לו להיראות כטיפול מאוד כואב ואגרסיבי (שכן התקף אפילפטי יכול להיות מאוד דרמטי לצופה מהצד). הטיפול תועד כך בסרטים דוגמת "קן הקוקייה", ותרם לקיבועה של סטיגמה שלילית שהשתרשה באוכלוסייה במשך שנים כלפי ECT. חבל. משום שהסטיגמה יכולה עד היום להרחיק אנשים מקבלת טיפול זה במקרה הצורך, ומדובר בטיפול מצוין, יעיל ובטוח מאוד. היום הוא גם ניתן בהרדמה מלאה (קצרה) ובליווי של משתק שרירים, כך שאינו מלווה כלל בכאב, ואין תנועות של פרכוס. האדם מגיע לטיפול, עובד הרדמה קצרה, האדם מתעורר ומתאושש, ויכול ללכת לדרכו.

באיזה מצבים מומלץ טיפול בנזעי חשמל?

  • דיכאון עמיד לטיפול תרופתי. כאשר שני קווים של טיפול תרופתי כשלו, ניתן לשקול טיפול ב-ECT כתוספת טיפול, שעשויה לעשות הבדל גדול עבור המטופל.
  • דיכאון חמור שמלווה במצבי אובדנות. ECT הוא אחד הכלים הבודדים שנמצא יעיל במצבים אלה.
  • מצבים קטטוניים (מצבים בהם יש הפרעת תנועה קשה), שנגרמים פעמים רבות בשל החמרה דיכאונית או פסיכוזה.  
  • מצב בו המטופל הסובל מדיכאון אך אינו מסוגל ליטול תרופות, מסיבה בריאותית או בשל תופעות לוואי בלתי נסבלות (דוגמאות למטופלים שמוגבלים בקבלת טיפול תרופתי:  נשים הרות או קשישים).
  • דיכאון המלווה בתסמינים של פסיכוזה (דיכאון פסיכוטי).
  • דיכאון שהינו חלק ממחלה דו-קוטבית (מאניה-דפרסיה). במקרים אלה פעמים רבות אנחנו מוגבלים בשימוש בנוגדי דיכאון בשל החשש להשרות מאניה, וטיפול ב-ECT הוא חלופה יעילה ובטוחה.
  • מצבים פסיכוטיים כחלק ממחלת סכיזופרניה או הפרעה סכיזו-אפקטיבית, בהם המטופלים לא מגיבים לטיפול תרופתי או סובלים מתופעות לוואי.
  • מטופלים שניסו בעבר את הטיפול, והוא סייע להם.

 

ההליך הטיפולי בנזעי חשמל

ראשית המטופל עובר הערכה קלינית מסודרת על ידי פסיכיאטר, הכוללת גם הערכה קוגניטיבית, לצד בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה נדרשות. לאחר שקלול הנתונים, מתקבלת החלטה בשיתוף המטופל אם נכון להתקדם לסדרת טיפולי ECT.

לצורך ביצוע הטיפול עצמו, המטופל מורדם לזמן קצר בעזרת רופא מרדים וכן מקבל משתק שרירים שימנע את תנועות הפרכוס. בשלב זה מועבר זרם דרך אלקטרודות שחוברו לראשו של המטופל, במטרה לייצר פרכוס אפילפטי. כיוון שהמטופל לא מפרכס בפועל בשל משתק השרירים, המעקב אחר הפרכוס נעשה בעזרת רישום גלי המוח של המטופל במכשיר EEG שמחובר לראשו.

הטיפול לא חייב להתבצע באשפוז, ויש מטופלים שמגיעים בבוקר הטיפול, עוברים את הטיפול, ומשתחררים לביתם כעבור כמה שעות. הטיפול אינו כואב והמטופל לרוב אינו זוכר ממנו דבר.

לרוב כוללת סידרה טיפולית של נזעי-חשמל כ-12 טיפולים שניתנים פעמיים בשבוע במשך ששה שבועות. לעתים, ממליצים הרופאים על המשך "תחזוקה" של טיפולים בתכיפות משתנה.

אף שאנו יודעים היום שהטיפול ב-ECT גורם לשינויים ביולוגיים רבים במוח, דוגמת שינוי ברמות השליחים הכימיים דופמין וסרטונין, או שיפור בחיבוריות בין אזורים שונים של המוח, או יצירת קשרים חדשים בין תאי עצב  – הרי שעד היום איננו יודעים בוודאות כיצד ואיך הטיפול ב-ECT עובד.

אחוזי ההצלחה בטיפול ect

במצבים של דיכאון מאז'ורי (קליני) עם תסמינים פסיכוטיים, אחוזי ההצלחה נעים סביב 75%. במצבים של דיכאון מאז'ורי עם עמידות לטיפול תרופתי אחוזי ההצלחה נעים סביב 65%. במצבי מאניה דיפרסיה אחוזי ההצלחה גם גבוהים יחסית ונעים סביב 65-80%. על אף הנתונים הגבוהים, כ- 50% מהמטופלים יסבלו מסימפטומים חוזרים של המחלה.

איך אפשר למנוע הישנות של המחלה ולהאריך את ההשפעה החיובית של טיפולי נזעי חשמל?

  • מעקב קליני מסודר אצל פסיכיאטר פרטי במרכז שיוכל לזהות את ההידרדרות הראשונית.
  • המשך נטילה מסודרת של טיפול תרופתי.
  • במקרים מסוימים: המשך טיפול אחזקתי בנזעי-חשמל בתדירות משתנה.

האם הטיפול בנזעי חשמל מסוכן?

הטיפול בנזעי-חשמל נחשב לבטוח מאוד, גם עבור קשישים ומטופלים הלוקים במצבים גופניים מורכבים.

האם ישנם אנשים שלא יכולים לעבור טיפול בנזעי חשמל?

קיימות התוויות נגד מועטות יחסית לטיפול – בהן לחץ תוך-גולגלתי מוגבר, שבץ רסנטי או תחלואה לבבית בלתי יציבה. עם זאת, כל מקרה נבחן לגופו, לשקילת פוטנציאל התועלת אל מול הסיכון לנזק.

מהן תופעות הלוואי והאם נגרמת פגיעה בזיכרון?

תופעות הלוואי השכיחות ביותר מתרחשות ביום הטיפול וכוללות בחילות, כאבי ראש, עייפות, בלבול ואובדן זיכרון קל לטווח קצר. לטווח יותר ארוך, לעתים מטופלים מתלוננים על אובדן זיכרון משמעותי יותר, אך רוב המחקרים אינם מצביעים על נזק ארוך טווח לזיכרון. לרוב הפגיעה בזיכרון היא זמנית וחולפת תוך מספר חודשים.

האם טיפול ect גורם לנזק מוחי?

מחקרי הדמיה לפני ואחרי טיפול בנזעי חשמל לא מדגימים כל נזק אנטומי. אם כבר, יש השערה שהטיפול משפר את מצב המוח, ותורם ליצירת מעגלי מוח חדשים, בתהליך המכונה "נוירופלסטיסטי".

מה לסיכום?

לסיכום, בניגוד לסטיגמה השלילית ולדעות הקדומות, הטיפול בנזעי-חשמל הינו טיפול מצוין, בטוח, אנושי, וכמעט נטול תופעות לוואי משמעותיות. פעמים רבות, טיפול זה עומד בין חיי נכות וסבל מתמשכים, לבין הפוגה מלאה מהמחלה, הנאה מהחיים וחזרה לתפקוד תקין.

הטיפול בנזעי-חשמל מבוצע במוסדות ציבוריים. במכון מנטליקס תוכלו להתייעץ לגבי נחיצות הטיפול, ובמקרה הצורך לקבל הפניה לטיפול, ולוודא שפסיכיאטר פרטי שלכם מלווה אתכם בתהליך ובמעקב הנדרש.

מאמרים נוספים

הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה

תפריט נגישות