פגישה עם פסיכיאטר
מה זה בעצם פסיכיאטר? כיצד נראית פגישה עמו? מה ההבדל בינו לבין פסיכולוג? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול
כולנו לעתים עצובים, מדוכדכים או חרדים. אבל כאשר תחושות אלה לא חולפות, מתחילות לשלוט בנו במקום שאנו נשלוט בהן, גורמות לנו סבל גדול או פגיעה בתפקוד – כדאי לפנות לעזרה מקצועית. פנייה כזו יכולה לשפר משמעותית את איכות החיים ולמנוע סכנה. במאמר זה אסביר מה זה פסיכיאטר, במה הוא שונה מפסיכולוג, במה כרוכה בדרך כלל פגישה עם פסיכיאטר וכיצד להחליט מתי לפנות לכל סוג של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
מה זה פסיכיאטר?
פסיכיאטר הוא רופא, שלאחר השלמת לימודי רפואה ביצע התמחות בת 4.5 שנים באבחון, טיפול וניהול של הפרעות נפשיות. הכשרה זו הופכת פסיכיאטרים למומחים בהבנת המרכיבים הביולוגיים, הפסיכולוגיים והחברתיים של בריאות הנפש. רקע זה מאפשר לפסיכיאטרים להעריך מצבים נפשיים באופן מקיף, תוך התייחסות לקשר הנפש-גוף העומד בבסיס הפרעות נפשיות רבות.
בגלל הכשרתם הרפואית, פסיכיאטרים יכולים לרשום תרופות, מה שמבדיל אותם מאנשי מקצוע רבים אחרים בבריאות הנפש. פסיכיאטרים מטפלים במגוון רחב של בעיות נפשיות, מהפרעות כמו דיכאון, חרדה והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ועד למצבים מורכבים יותר כמו סכיזופרניה, מחלה דו קוטבית והפרעות אישיות. יש להם גם הבנה עמוקה של פרמקולוגיה והם יכולים להמליץ על תרופות מתאימות ותוכניות טיפול לייצוב ולשיפור התסמינים.
הבדלים בין פסיכיאטרים לפסיכולוגים
למרות שפסיכיאטרים ופסיכולוגים עובדים בבריאות הנפש – בשיתוך פעולה – הם שונים בהכשרה, בגישות הטיפול ובסוגי השירותים שהם מספקים. להלן פירוט של ההבדלים העיקריים:
הכשרה:
- פסיכיאטרים: השלימו בית ספר לרפואה ולאחר מכן התמחות בפסיכיאטריה. הכשרה זו הופכת אותם לרופאים שיכולים לאבחן מצבים נפשיים מורכבים ולרשום תרופות.
- פסיכולוגים: הוכשרו בטיפול בדיבור בשיטות שונות למגוון מצבים נפשיים, בצד הכשרה בטכניקות הערכה ואבחון פסיכולוגי.
גישה לטיפול:
- פסיכיאטרים: נוקטים לעתים קרובות בגישה ביו-רפואית, תוך התמקדות בהבנת ההיבטים הפיזיולוגיים והנוירולוגיים של בריאות הנפש. הם עשויים להשתמש בתרופות, שינויים באורח החיים לצד המלצה על טיפול שיחתי.
- פסיכולוגים: משתמשים בעיקר בטיפול וייעוץ בשיחות, ועוזרים למטופלים לחקור את רגשותיהם, התנהגויותיהם ומחשבותיהם. למרות שהם לא רושמים תרופות, הם עובדים בשיתוף עם פסיכיאטרים במקרים הדורשים טיפול תרופתי.
סוג ההפרעות המטופלות:
- פסיכיאטרים: לרוב מטפלים גם בהפרעות נפשיות הדורשות טיפול פסיכיאטרי תרופתי ונחשבות ליותר קשות דוגמת סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית ודיכאון חמור. עם זאת, פסיכיאטרים מטפלים גם בהפרעות קלות יותר, כשאר טיפול תרופתי יכול לסייע.
- פסיכולוגים: מציעים טיפול פסיכולוגי בשיחות המכונה פסיכותרפיה (כגון טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, פסיכותרפיה דינאמית וכו') בדרך כלל לאנשים עם בעיות נפשיות פחות חמורות, שאינן דורשות בהכרח מענה תרופתי.
מתי לפנות לפסיכיאטר לעומת פסיכולוג
ההחלטה לאיזה איש מקצוע לפנות תלויה בתסמינים, במטרות הטיפול של האדם – ובאופיו. להלן כמה הנחיות כלליות:
מתי לפנות לפסיכיאטר
- כאשר יש התלבטות לגבי האבחנה, ואם היא נגרמת משילוב של בעיה רפואית כללית אחרת. פסיכיאטר אמון על ביצוע הערכה מקיפה, אבחון מדויק של הבעיה – והפרדה בינה לבין בעיה גופנית שעלולה לגרום לבעיה נפשית או למסך עליה.
- כאשר יש צורך בתרופות: הפרעות נפשיות שאינן חולפות בטיפול שיחתי, או שהאדם לא מעוניין בטיפול שיחתי – יכולות לקבל מענה מצוין בידי פסיכיאטר.
- כאשר יש אובדנות או פגיעה עצמית: פסיכיאטרים הוכשרו להעריך ולנהל את הסיכון להתאבדות. הם יכולים להתערב במהירות כדי לייצב אדם במשבר, לספק את התמיכה הדרושה – ולהחליט על אשפזו במקרה הצורך
חשוב לומר! פסיכיאטרים ופסיכולוגים עובדים בשיתוף פעולה הדוק – ופנייה לאחד אינה אומרת שלא ניתן לפנות לשני! ההיפך הוא הנכון. .
למה לצפות בפגישה עם פסיכיאטר
פגישה עם פסיכיאטר לרוב שונה מפגישות רפואיות אחרות, שכן היא נערכת בשיחה. הפגישה הראשונה, המכונה פגישת אינטייק, בדרך כלל ארוכה יותר וכוללת הערכה מעמיקה של תסמינים, היסטוריה ואורח חיים. הנה הצצה שלב אחר שלב למה לצפות בפגישה זו:
- הערכה ראשונית
הפסיכיאטר יפתח בשאלות פתוחות כדי להבין מדוע האדם מבקש עזרה. הוא יברר על מצב רוח, על ההתנהגות היומיומית, אורח החיים, היסטוריה משפחתית ורקע רפואי. תהליך זה עוזר לזהות את כל הגורמים הבסיסיים שעלולים לתרום לתסמינים. הפסיכיאטר ישאל גם על שימוש בחומרים, דפוסי שינה, בריאות גופנית ושינויים שחלו בחיים לאחרונה.
- בדיקת מצב נפשי (MSE)
חלק מרכזי במפגש האינטייק הוא בחינת המצב הנפשי. הערכה מתייחסת לגישה של המטופל לבדיקה, למצב הרוח, תהליכי החשיבה, הזיכרון והתפקודים הקוגניטיביים של האדם. הפסיכיאטר יבחין גם ברמזים לא מילוליים, שיכולים לתת תובנות לגבי מצבו הנפשי של האדם. ה-MSE עוזר ליצור קו בסיס להבנת חומרת ואופי התסמינים.
- אבחון ודיון
בהתבסס על ההערכה הראשונית, הפסיכיאטר עשוי להציע אבחנה מקדימה, אם כי לפעמים אבחנה עשויה להתבצע רק לאחר פגישות או בדיקות נוספות. לאחר מכן, הפסיכיאטר ידון באפשרויות טיפול פוטנציאליות, שעשויות לכלול טיפול שיחתי, שינויים באורח החיים, טיפול תרופתי או שילוב של גישות.
- תוכנית טיפול והגדרת יעדים
הפסיכיאטר יעבוד עם המטופל על מנת ליצור עבורו תכנית טיפול מותאמת, תוך קביעת מטרות ברורות. התוכנית יכולה לכלול טיפול תרופתי במידת הצורך, המלצה על טיפול שיחתי, המלצה על שינויים באורח החיים, ועוד.
- מעקב וניטור
פגישות מעקב חיוניות למעקב אחר ההתקדמות, התאמת תוכניות הטיפול והתייחסות לכל תופעות לוואי או תסמינים חדשים שעלולים להופיע. בפגישות אלו, הפסיכיאטר יעריך את יעילות התרופה (אם נרשמה) ויבצע את ההתאמות הנדרשות כדי להבטיח את התוצאות הטובות ביותר האפשריות.
איך מרגישה פגישה עם פסיכיאטר?
פגישה עם פסיכיאטר יכולה לעורר חשש, במיוחד עבור אלה שלא פנו בעבר לטיפול נפשי. עם זאת, אנשים רבים מוצאים שהחוויה תומכת, מרגיעה ומקלה. פסיכיאטרים הוכשרו לספק סביבה לא שיפוטית, המאפשרת לאנשים לשתף בגלוי את חוויותיהם, רגשותיהם ודאגותיהם. כך נוצרת תחושת ביטחון וכבוד, החיונית לטיפול משמעותי.
הברית הטיפולית: בניית אמון
ברית טיפולית חזקה – מערכת יחסים הבנויה על אמון, כבוד הדדי ושיתוף פעולה – בין המטופל לפסיכיאטר חיונית לתוצאות מוצלחות. פסיכיאטר יעיל מקשיב בתשומת לב, מזדהה עם חוויות המטופל ומעניק ביטחון תוך שמירה על מקצוענות. ברית זו עוזרת למטופלים להרגיש יותר בנוח ופתוחים לטיפול, מקדמת מעורבות ועמידה בתוכנית הטיפול.
סיכום
פגישה עם פסיכיאטר מסמנת צעד חשוב לקראת התאוששות ובריאות נפשית. באמצעות המומחיות הרפואית וההכשרה המיוחדת שלהם, פסיכיאטרים מציעים אפשרויות טיפול ייחודיות המתייחסות להיבטים הביולוגיים, הפסיכולוגיים והחברתיים של בריאות הנפש. ההחלטה בין פסיכיאטר פרטי לפסיכולוג תלויה בצרכיו של האדם ובאופי התסמינים שלו, כאשר כל איש מקצוע מציע גישות חשובות ומשלימות לטיפול בבריאות הנפש. במנטליקס תמצאו צוותים של פסיכיאטרים ופסיכולוגים העובדים בשיתוף פעולה מלא, כדי להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבורכם, המטופלים. פנו אלינו בכל צורך, ונשמח לסייע.