עבור לתוכן
כל המאמרים

טיפול ב-OCD – מדריך מפסיכיאטרית מומחית

פסיכיאטרית מומחית

מאחורי המחשבות הטורדניות והטקסים הכפייתיים של OCD מסתתר עולם מורכב של חרדה ומצוקה, אך גם תקווה לשינוי ושיפור באמצעות טיפול מקצועי.

פסיכיאטרית פרטית מומחית עם כל מה שחשוב לדעת על טיפול בOCD.

OCD : להבין את עולם המחשבות הטורדניות והטקסים הכפייתיים

הפרעה טורדנית כפייתית, או באנגלית- Obsessive Compulsive Disorder היא אחת מההפרעות הפסיכיאטריות הנפוצות הן בילדים ונוער והן במבוגרים. 

האדם עם הפרעה זו יסבול בדרך כלל משילוב של מחשבות טורדניות, (מחשבות אובססיביות) וטקסים (קומפולסיות). במקרים מסוימים יכולות להיות רק מחשבות טורדניות ללא טקסים או רק טקסים ללא מחשבות טורדניות. 

מהן מחשבות אובססיביות? מחשבות טורדניות הינן מחשבות חוזרות, לא נעימות, בנושא אחד או בכמה נושאים אשר גורמות לאדם למצוקה, בושה ו/או חרדה. בדרך כלל לאדם שסובל מ-OCD ברור שהמחשבה או המחשבות הטורדניות אינן מציאותיות, ולא צפוי שיתגשמו, ולמרות זאת הן גורמות לו לסבל ובעיקר חוזרות על עצמן בצורה אינטנסיבית ובלתי ניתנת לעצירה. 

הפרעה טורדנית כפייתית: מהבנת הסימפטומים ועד לדרכי הטיפול היעילות בOCD

הטקסים, שהינם פעולות שהאדם עושה בין אם במציאות או במחשבות נועדו בחלק מהמקרים להקל על המצוקה שמעוררות המחשבות הטורדניות, ולהרגיע את החרדה. למשל אדם שיש לו מחשבות טורדניות שקשורות בפחד מהדבקה בזיהומים, עשוי לפתח טקסים של שטיפות ידיים חוזרות וממושכות כדי ״להבטיח״ שלא ידבק בזיהום. לעיתים הטקסים אינם קשורים למחשבה טורדנית כזו או אחרת, ונובעים מדחף לביצוע הפעולה, למשל טקסים הקשורים בצורך בסדר ובסימטריה של חפצים או של פעולות שונות. בכל מקרה, לאדם שמבצע את הטקס קשה מאוד ״להתאפק״ ולא לבצע את הטקס, ובדרך כלל לאחריו יש הקלה רגעית במצוקה או בחרדה, אך לאחר מכן המעגל יחזור על עצמו עם התחדשות המחשבות הטורדניות והדחף לביצוע טקסים נוספים.

אנשים שסובלים מ-OCD יחוו פעמים רבות בושה גדולה על מצבם, ולא ישתפו אחרים במה שעובר עליהם. תחושות כמו ״אני כנראה משתגע״ או ״אף אחד לא מבין מה עובר עלי״ אופייניות מאוד לסובלים מהפרעה זו, ומעכבות את הפנייה לטיפול. כאן חשוב להדגיש, שההפרעה היא הפרעה שלה טיפול מצוין, יעיל, שיכול לשפר את איכות החיים בצורה מהירה ומשמעותית ולכן חשוב לא לחשוש ולפנות לקבל עזרה מאנשי מקצוע המתמחים בכך. 

כיצד מטפלים ב-OCD?

שתי גישות טיפוליות נחקרו רבות והוכחו כיעילות לטיפול בהפרעה זו: 1. טיפול תרופתי 2. טיפול פסיכולוגי ממוקד בגישת CBT. 

טיפול תרופתי ב-OCD

טיפול הבחירה ב-OCD יהיה בתרופות השייכות למשפחת ה-SSRI כמו למשל Prizma (מוכרת גם בשם פרוזק, פלוטין) או Lustral (נקראת גם סרטרלין, סרנדה). אלא תרופות בטוחות מאוד לשימוש, ניתנות גם בילדים ונוער וגם במבוגרים, ובטוחות לשימוש גם בהריון ובזמן הנקה. חסרונן העיקרי הוא שההשפעה היא איטית- לא צפויה תגובה חיובית לטיפול לפני שחלף חודש עד חודש וחצי מתחילת הטיפול, ולעיתים מעט יותר מכך. באנשים הסובלים מ-OCD לפעמים יש צורך במינונים גבוהים יותר בתרופות אלה מאלה הניתנים במצבים אחרים שבהם נרשמות תרופות אלה (חרדה למשל), אך כיון שהתרופות מאוד בטוחות לשימוש ועם מעט תופעות לוואי אין בכך כל חשש. ההמלצה לטיפול זה תינתן על ידי פסיכיאטר ילדים ונוער או מבוגרים. 

טיפול בOCD בגישת CBT 

הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי הוא גישה לטיפול פסיכולוגי ממוקד, אשר כאמור נחקרה והוכחה כיעילה בשיפור תסמיני הפרעה טורדנית כפייתית. המטרה היא להשיג שיפור בדרך כלל בסדרת מפגשים שאינה ארוכה, אלא בת כמה חודשים בודדים. טיפול זה דורש שיתוף פעולה של המטופל, והוא משלב כלים התנהגותיים של חשיפה הדרגתית למצבים המעוררים חרדה או חשיבה טורדנית, ומניעה בהדרגה של הטקסים הנלווים להם או צמצום הדרגתי שלהם. במקביל, נלמדות טכניקות של הרפייה, כדי לצמצם את התגובה הרגשית השלילית שנגרמת כתוצאה מהמחשבות הטורדניות. טיפול זה ניתן על ידי פסיכולוגים, עובדים סוציאלים, פסיכיאטרים ומטפלים בהבעה ויצירה שעברו הכשרה ייעודית לכך. בילדים ונוער, כאשר הילד צעיר או אינו משתף פעולה עם הטיפול בגישה זו, ניתן להעזר בטיפול בגישה זו דרך הדרכת ההורים, וגם כך להגיע להישגים טובים. 

דברו איתנו בוואטסאפ

תפריט נגישות