אבחון אוטיזם לילדים

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר עידית דקל
ד"ר עידית דקל
פסיכיאטרית ילדים, נוער ומבוגרים
הפרעה על הספקטרום האוטיסטי (ASD) היא הפרעה התפתחותית, אשר ביטוייה הראשונים מתחילים בילדות המוקדמת, ומוגדרת על ידי מספר מאפיינים התנהגותיים. פסיכיאטרית ילדים ונוער מסבירה.

ד"ר עידית דקל, פסיכיאטרית ילדים מומחית עושה סדר להורים.

הפרעה על הספקטרום האוטיסטי (ASD)

הפרעה על הספקטרום האוטיסטי (ASD) היא הפרעה התפתחותית, אשר ביטוייה הראשונים מתחילים בילדות המוקדמת, ומוגדרת  על ידי מספר מאפיינים התנהגותיים.

המאפיינים העיקריים של ילדים עם הפרעה על הספקטרום האוטיסטי יהיו בשני מישורים:

  1. תקשורת, ואינטרקציה חברתית- ולכן רבים מכירים את ההפרעות האלו בשם ״הפרעת תקשורת״.
  2. חזרתיות, נוקשות, צימצום בתחומי עניין וקושי בהתמודדות עם שינויים. 

בשנים האחרונות השתנו מעט ההגדרות של הפרעות אלה, כאשר השינוי העיקרי הוא שהן נקראות כעת הפרעות על רצף (ספקטרום). המשמעות היא שישנן דרגות חומרה שונות ומגוונות בהן יכולים הסובלים מהפרעות אלה ללקות. במילים אחרות, ילדים או מבוגרים עם המוגדרים ״בתפקוד גבוה״ על הרצף האוטיסטי יסבלו מלקות קלה יחסית. במקרים אלה אמנם קיימים תסמינים גם בגילאים הצעירים מאוד כגילאי הגן וקודם לכך, אך לעיתים קרובות ילדים אלה לא יגיעו בשלבים אלה לאבחון של גורם מקצועי, אלא רק שנים לאחר מכן כאשר הדרישות החברתיות נהיות מורכבות יותר, למשל בסוף שנות בית הספר היסודי. חלק מהילדים בתפקוד גבוה הוגדרו בעבר, כבעלי ״תסמונת אספרגר״, מונח שהיום אינו בשימוש. לעומת זאת, ילדים המוגדרים כבעלי תפקוד נמוך, יהיו בדרך כלל בעלי לקות נרחבת, אשר תבלוט לעין כבר בגיל הינקות, כך שאפילו במעקב השגרתי בטיפת חלב יופנו לפעמים ההורים להערכה מקיפה במכון להתפתחות הילד. 

הזיהוי הגובר של הפרעה זו בשנים האחרונות, קשור ככל הנראה קודם כל למודעות גבוהה של הציבור ולעירנות ופנייה מוקדמת לאבחון, אך לא ניתן לשלול שישנם גורמים נוספים שאינם ידועים עדיין שהעלו את שכיחות ההפרעה בשנים האחרונות. אמנם רוב המומחים סבורים שלא ניתן לרפא לחלוטין הפרעה על הספקטרום האוטיסטי, אך קיימת הסכמה גורפת שזיהוי מוקדם, והתערבות מוקדמת משפרים באופן משמעותי את התפקוד של הסובלים מהפרעה זו ואת יכולת ההסתגלות וההשתלבות שלהם בחברה. 

כיצד מאבחנים הפרעה על הספקטרום האוטיסטי?

במדינת ישראל, לצורך אבחון אשר מוכר על ידי המוסדות השונים (ביטוח לאומי, משרד הבריאות) צריכה להתבצע אבחנה על ידי שני אנשי מקצוע מתחומים שונים: 

  1. רופא ילדים מומחה בהתפתחות הילד או בנוירולוגיה של הילד, או פסיכיאטר ילדים
  2. אבחון פסיכולוגי על ידי פסיכולוג קליני, התפתחותי, שיקומי, חינוכי אשר יכללו באבחון שלהם כלים אבחוניים ספציפיים שנועדו לזיהוי הפרעות על הספקטרום האוטיסטי. 

חלק מהאבחון יהיה לשלול מצבים רבים אחרים, שיכולים להיות דומים להפרעות על הספקטרום האוטיסטי, כמו מוגבלות שכלית, חרדות חברתיות, הפרעות קשב וריכוז ועוד. 

איך באה לידי ביטוי הפרעה על הספקטרום האוטיסטי בילדים?

כאמור הביטויים תלויים במידה רבה בדרגת החומרה של ההפרעה- דרגת התפקוד של הילד, וכמובן בגילו. 

בתחום התקשורת: הקושי יכול להתבטא החל בעיכוב ניכר ברכישת השפה בגיל הרך, קושי ביצירת קשר עין, בהנאה משותפת עם אחרים, ומיעוט ביטוי רגשי בהבעות הפנים. ילדים עם הפרעות על הספקטרום האוטיסטי פעמים רבות יתקשו בתקשורת לא מילולית- לא יצביעו על חפצים, או יתקשו לבטא את רצונם בדרך מובנת בעזרת מחוות לא מילוליות. בגילאי הגן והלאה, יתכן קושי ביצירת קשרים עם ילדים, העדפה למשחק לבד, חוסר יוזמה לקשר, וחוסר עניין בשיתוף ילדים אחרים במשחק. מאוחר יותר ילדים עם הפרעה זו יתקשו בפירוש כוונות הזולת, יטו לפרש דברים באופן מילולי ולא יבינו פעמים רבות חוש הומור או ציניות. לפעמים יתנהגו בצורה ״חסרת טקט״ או חסרת רגישות כיון שהם מתקשים להבין רגשות של אחרים ולגלות אמפטיה. 

בהיבט של חזרתיות, נוקשות: גם כאן הביטויים מאוד מגוונים. בגילאים הצעירים פעוטות אלה יתעניינו בסידור חפצים, ופחות במשחקי דמיון, ויטו להצמד בתקופה מסוימת למשחק אחד עם קושי ניכר לעניין אותם במשחקים נוספים. בהמשך, ילדים אלה יכולים לגלות עניין ניכר בנושא מצומצם, לאסוף פרטים הקשורים אליו ולדבר עליו במשך שעות, גם אם הנושא מעט מוזר, ולא מעניין במידה משמעותית ילדים אחרים באותו הגיל. הם נוטים לדבוק לסדר יום, לחפצים מסוימים, למזונות מצומצמים ויכולים להתקשות מאוד עם שינויים, ואף להגיב לשינויים בהתנגדות וקושי ניכר. 

חשוב לזכור, שאבחון מוקדם, ומתן טיפול מקיף בסמוך לאבחון משפר באופן משמעותי את יכולת התפקוד וההסתגלות של המאובחנים עם הפרעה זו, ולכן אם לכם ההורים עולה ספק או חשש אם לילדכם הפרעה זו, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע המתמחה בתחום. 

מאמרים נוספים

הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו כיום להעניק טיפול מקצועי ואיכותי מכל מקום ובכל זמן – פסיכיאטר פרטי מסביר
חרדה היא תחושה טבעית שמלווה את רובנו במהלך החיים. אבל עבור מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – היא עלולה להפוך להפרעה כרונית ומתמשכת אשר מפריעה לתפקוד היומיומי וליכולת ליהנות מהחיים
טיפול פסיכולוגי לילדים ובני נוער הוא תחום ייחודי הדורש מומחיות, רגישות והבנה מעמיקה של שלבי ההתפתחות השונים ושל האתגרים המורכבים המלווים את גיל הילדות וההתבגרות. הפסיכולוגית האחראית במנטליקס מסבירה.
דיכאון משפיע על מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם – בכל הגילאים. בעוד שעצב או ירידת אנרגיה הן חלק טבעי מהחיים, דיכאון קליני (מאז'ורי) חורג מתחושות זמניות אלה, עלול להשפיע עמוקות על היכולת של אדם לתפקד וליהנות מחייו, ועלול להיות מסוכן. פסיכיאטר מומחה לדיכאון מסביר.
Attent היא תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים ומבוגרים. היא מכילה אמפטמין, חומר ממריץ שמסייע לשפר את הריכוז, הקשב והשליטה בדחפים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התרופה Vyvanse משמשת בעיקר לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) וכן בהפרעת אכילה כפייתית (Binge Eating Disorder – BED). פסיכיאטר פרטי מסביר.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה אינן הפתרון היחיד במאבק מול הפרעת חרדה. קיימות מספר דרכים מבוססות מחקר לטיפול בחרדה גם ללא תרופות – ואת חלקן אפשר לתרגל לבד בבית! פסיכיאטר פרטי מסביר.
אף שהוא אינו מונח רפואי רשמי, המושג התמוטטות נפשית מקובל כביטוי של הצפה רגשית שמפריעה לתפקוד. מה עושים?
בעוד שהתסמינים הגופניים של גיל המעבר ידועים היטב – התסמינים הנפשיים זוכים לפחות תשומת לב, על אף שהם משפיעים במידה משמעותית על איכות החיים של נשים רבות. מה עושים?
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? ד"ר תום גלילי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? ד"ר אורן טנא מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? ד"ר אורן טנא מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? ד"ר אורן טנא מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? ד"ר אורן טנא מסביר
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה

תפריט נגישות