הפרעת קשב וריכוז (ADHD) היא מצב נוירו-התפתחותי המאופיין בחוסר קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות. ההפרעה מופיעה בילדים ובמבוגרים כאחד ויכולה להשפיע משמעותית על התפקוד היומיומי, על יכולת הוויסות רגשי ועל תהליך קבלת ההחלטות. אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים ( Substance Use Disorder או SUDs). אנשים עם ADHD נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח התמכרויות בגלל מספר גורמים נוירו-ביולוגיים והתנהגותיים.
האסוציאציה בין ADHD להתמכרות
מחקרים מראים באופן עקבי מתאם חזק בין הפרעות קשב וריכוז והפרעות שימוש בחומרים. אנשים עם הפרעת קשב וריכוז נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לפתח התמכרות בהשוואה לאלו ללא ההפרעה. קשר זה מונע על ידי מנגנונים שונים, כולל אימפולסיביות, ויסות רגשי לקוי וטיפול עצמי.
- אימפולסיביות והתנהגויות של לקיחת סיכונים
אחד מסימני ההיכר של ADHD הוא אימפולסיביות, שעלולה להוביל לקבלת החלטות מסוכנות. אנשים עם ADHD עשויים לעסוק בהתנהגויות בסיכון גבוה, כולל התנסות בסמים או אלכוהול בגיל מוקדם יותר. חשיפה מוקדמת זו יכולה להגביר את הסבירות לפתח התמכרות בשלב מאוחר יותר בחיים. חוסר היכולת להעריך השלכות ארוכות טווח יכול להפוך אנשים עם ADHD לפגיעים יותר לשימוש רגיל בחומרים.
- השערת ה"טיפול העצמי"
אנשים רבים עם ADHD חווים קשיים במיקוד ובוויסות הרגשי והיעדר יציבות במצב הרוח. בניסיון להקל על האתגרים הללו, הם עשויים לפנות לחומרים כמו אלכוהול, ניקוטין או חומרים ממריצים. לדוגמה, ניקוטין הוא חומר נפוץ בשימוש בקרב בעלי הפרעות קשב וריכוז מכיוון שהוא מגביר את רמות הדופמין במוח, ומשפר זמנית את המיקוד והערנות. באופן דומה, ניתן להשתמש במריחואנה ואלכוהול כדי להתמודד עם חרדה או היפראקטיביות, למרות ההשפעות השליליות ארוכות הטווח שלהם.
- הפרעה בתפקוד הדופמינרגי
הפרעת קשב וריכוז קשורה לחוסר איזון במערכת הדופמין של המוח, אשר ממלא תפקיד מכריע בתגמול ובמוטיבציה. חוסר איזון דופמין זה יכול להפוך אנשים עם ADHD לרגישים יותר להתמכרות, שכן חומרים המגבירים דופמין (כגון קוקאין, אמפטמינים ואלכוהול) עשויים לספק הקלה זמנית בתסמיני ADHD. עם זאת, מחזור חיזוק זה יכול להוביל במהירות לתלות ולהתמכרות.
התמכרויות נפוצות אצל אנשים עם ADHD
אנשים עם ADHD נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח צורות שונות של התמכרות, כולל:
- התמכרות לניקוטין – שיעורי עישון גבוהים יותר נצפים בקרב אנשים עם ADHD, לעתים קרובות כדרך לשיפור הריכוז.
- אלכוהול וסמים – נעשה שימוש תכוף בחומרים ממריצים, מריחואנה ואלכוהול כדי לנהל תסמיני ADHD, לעיתים קרובות במחיר של תלות ארוכת טווח.
- התמכרויות התנהגותיות – הימורים, התמכרות לאינטרנט ואכילה כפייתית נפוצות גם אצל אנשים עם ADHD בשל נטייתם להתנהגויות אימפולסיביות.
מניעה וטיפול
ניהול ADHD ביעילות הוא המפתח למניעת התמכרות. אסטרטגיות טיפול כוללות:
- תרופות – ממריצים כמו מתילפנידאט (ריטלין) ואמפטמינים (אטנט) עוזרים לווסת את רמות הדופמין ולהפחית את הסיכון ל"טיפול עצמי" עם חומרים אסורים.
- טיפול התנהגותי – טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יכול לעזור לאנשים לפתח מנגנוני התמודדות לניהול אימפולסיביות וחוסר ויסות רגשי.
- מערכות תמיכה – תמיכה משפחתית, קבוצות תמיכה עמיתים ואימון ADHD יכולים לספק הדרכה ואחריות.
טיפול מוקדם ומתאים ב-ADHD יכול להפחית משמעותית את הסיכון להתמכרות, ולאפשר לאנשים לחיות חיים בריאים ומספקים יותר. בכל מקרה, אל תתמודדו עם התמכרות לבד. אנחנו במנטליקס ערוכים לסייע. פנו אלינו.
ד"ר אביבה וולף היא מנהלת מחלקה לתחלואה כפולה במרכז הרפואי לב השרון, מזכ"לית החברה הישראלית לרפואה וטיפול בהתמכרויות אילסם, ורופאה בכירה במכון מנטליקס