הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא מצב בריאות נפשי מורכב שלעתים קרובות אינו מובן כהלכה. הוא מאופיין בתחושת חשיבות עצמית מופרזת, צורך עמוק בהערצה וחוסר אמפתיה לזולת. בעוד שתכונות נרקיסיסטיות נוכחות אצל אנשים רבים, אנשים עם ההפרעה מציגים מאפיינים אלה בהתמדה ובדרכים המשפיעות לרעה על מערכות היחסים והתפקוד שלהם. זיהוי מוקדם של התנהגויות נרקיסיסטיות יכול לעזור בהבנה ובניהול של אינטראקציות עם נרקיסיסטיים, כמו גם בחיפוש אחר טיפול מתאים בעת הצורך.
זיהוי נרקיסיסט
אדם הלוקה בהפרעת אישיות נרקיסיסטית מפגין דפוס עקבי של גרנדיוזיות, צורך בהערצה וקשיים בינאישיים. מדריך האבחון והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5) מתווה קריטריונים מרכזיים לאבחון הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הכוללים:
- תחושת חשיבות עצמית מוגזמת – אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאמינים שהם עדיפים, מוכשרים יותר או חשובים יותר מאחרים ומצפים ליחס מיוחד.
- פנטזיות של כוח והצלחה – לעתים קרובות אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית מפנטזים על כוח בלתי מוגבל, הצלחה, יופי או אהבה אידיאלית.
- צורך בהערצה מופרזת – נרקיסיסטים דורשים אימות מתמיד ושבחים מאחרים כדי לשמור על הערך העצמי שלהם.
- תחושת זכאות ("מגיע לי") – הם מצפים שרצונותיהם ימולאו ללא הדדיות.
- התנהגות נצלנית – נרקיסיסטים עלולים לנצל אחרים לרווח אישי, לרוב ללא תחושת אשמה.
- חוסר אמפתיה – הם מתקשים להכיר ברגשות ובצרכים של אחרים או לדאוג להם.
- קנאה ויהירות – הם עלולים לזלזל באחרים מתוך קנאה או לפעול בצורה מתנשאת.
- הערכה עצמית שברירית – למרות הגרנדיוזיות שלהם, נרקיסיסטים לרוב חסרי ביטחון עמוק ומגיבים בצורה שלילית לביקורת.
- קשיים בינאישיים - מערכות היחסים ביניהם סוערות לרוב בשל נטיותיהם המניפולטיביות והיעדר עומק רגשי.
ד"ר אורן טנא, פסיכיאטר מומחה, מסביר על נרקיסיזם ממאיר: מה זה, איך מזהים אותו ומהם מאפייניו?
כיצד לטפל בהפרעת אישיות נרקיסיסטית
הטיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית מאתגר מכיוון שאנשים עם הפרעה זו לרוב אינם מכירים בכך שיש להם בעיה. הם עשויים להתנגד לטיפול ולא להכיר בפגמים שלהם. עם זאת, עם טיפול מתאים ומחויבות, שיפור אפשרי.
פסיכותרפיה (טיפול בשיחות). הגישה היעילה ביותר לטיפול בהפרעת אישיות נרקיסיסטית היא פסיכותרפיה – טיפול בשיחות. טיפול זה עוזר לאנשים:
- לזהות דפוסי חשיבה והתנהגויות מזיקים.
- לפתח דרכים בריאות יותר להתייחס לזולת.
- לטפל בחוסר ביטחון עמוק שמניע נטיות נרקיסיסטיות.
- לעזור בוויסות רגשות ויצירת התקשרויות בריאות יותר.
טיפול קבוצתי. בעוד שטיפול קבוצתי מאתגר עבור נרקיסיסטים בשל אי הנוחות שלהם בפגיעות, טיפול קבוצתי יכול לספק תובנה כיצד התנהגותם משפיעה על אחרים. עם התמיכה הנכונה, הם יכולים ללמוד אמפתיה וכישורים בין אישיים.
תרופות. למרות שאין תרופה ספציפית להפרעת אישיות נרקיסיסטית, תרופות מסוימות יכולות לסייע בניהול מצבים נלווים כמו דיכאון, חרדה או אימפולסיביות. ניתן לרשום תרופות נוגדות דיכאון (כגון SSRI) או מייצבי מצב רוח בעת הצורך.
הצבת גבולות במערכות יחסים
למי שמתמודד עם נרקיסיסט, הצבת גבולות תקיפים היא חיונית. מכיוון שנרקיסיסטים יכולים להיות מניפולטיביים, גבולות ברורים עוזרים להגן על רווחה רגשית ולמנוע דינמיקה רעילה.
עידוד מודעות עצמית
למרות שזה קשה, טיפול יכול לעזור לנרקיסיסטים לפתח מודעות עצמית. הצבעה על השפעתם על אחרים יכולה להוביל בהדרגה לשינוי התנהגותי.
סיכום
זיהוי וטיפול באנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית דורשים סבלנות ומחויבות. למרות ששינוי הוא קשה, עם טיפול ותמיכה מתאימים, אנשים עם נטיות נרקיסיסטיות יכולים ללמוד לנהל את ההתנהגויות שלהם וליצור מערכות יחסים בריאות יותר.
בכל מקרה של התלבטות, אל תישארו עם מצוקה נפשית לבד. פנו אלינו במנטליקס ונשמח לסייע.