הפלה, בין אם היא יזומה או טבעית, היא אירוע מטלטל שיכול להשפיע באופן עמוק על מצבה הרגשי והנפשי של האישה ובן זוגה. בעוד שהשיח הציבורי והמקצועי סביב דיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה, דיכאון לאחר הפלה נותר לעיתים קרובות בצל – למרות שהוא עלול להיות חמור לא פחות. נשים שחוות הפלה עשויות להתמודד עם תחושות של אבל, אשמה, חרדה ותחושת ריקנות, אשר עלולות להוביל להתפתחות של דיכאון משמעותי.
מהו דיכאון לאחר הפלה?
דיכאון לאחר הפלה הוא מצב נפשי המתבטא בתחושות ממושכות של עצב, ייאוש, חוסר עניין בפעילויות יומיומיות, ועייפות נפשית ופיזית – לאחר אובדן הריון. דיכאון זה לרוב אינו תוצאה ישירה של שינויים הורמונליים בלבד, אלא שילוב מורכב של גורמים פיזיולוגיים, רגשיים, פסיכולוגיים וחברתיים.
מחקרים מצביעים על כך שכ-10% עד 20% מהנשים שחוות הפלה עלולות לפתח דיכאון מאז'ורי (קליני) בעקבות האירוע. הסיכון גובר כאשר ההפלה מתרחשת בשלבים מאוחרים של ההיריון, או אם היא הייתה בלתי צפויה ופתאומית. נשים עם רקע של דיכאון בעבר, מצבי לחץ נפשי, או היעדר תמיכה חברתית – נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון לאחר הפלה.
תסמינים של דיכאון לאחר הפלה
התסמינים של דיכאון לאחר הפלה דומים לאלה של דיכאון מאז'ורי "רגיל", עלולים להיות מגוונים ולכלול:
- מצב רוח עצוב ממושך
- תחושת אשמה או כישלון
- תחושת ריקנות ואובדן משמעות
- קושי בריכוז וקבלת החלטות
- הפרעות בשינה (קושי להירדם או שינה מרובה)
- שינויים בתיאבון ובמשקל
- חוסר עניין בפעילויות שבעבר הסבו הנאה
- מחשבות טורדניות על האובדן ואף מחשבות על מוות ואובדנות
תסמינים אלה עלולים להימשך שבועות עד חודשים, וללא טיפול מתאים הם עלולים להוביל לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים, ואף להיות מסוכנים…
הגורמים לדיכאון לאחר הפלה
מעבר לשינויים ההורמונליים המתרחשים לאחר ההפלה (ירידה פתאומית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון), קיימים גורמים נוספים שעלולים לתרום להתפתחות הדיכאון:
- תחושת אשמה וכישלון – נשים רבות חשות שההפלה נבעה כתוצאה ממעשה או חוסר מעשה שלהן, גם אם הסיבה הייתה רפואית או בלתי נמנעת.
- היבטים פסיכולוגיים וחברתיים – תחושה שהסביבה מודעת לכך שהאישה הפילה ואף שופטת אותה או מרחמת עליה, חוסר תמיכה מצד בן הזוג או המשפחה – כל אלה עלולים להעמיק את תחושת העצב והבדידות.
- רקע נפשי קודם – נשים עם היסטוריה של דיכאון או הפרעות חרדה נמצאות בסיכון מוגבר לפתח דיכאון לאחר הפלה.
חשיבות האבחון והטיפול
אבחון מוקדם של דיכאון לאחר הפלה הוא קריטי למניעת סיבוכים נפשיים ארוכי טווח ולמניעת מסוכנות. נשים רבות נמנעות מלשתף בתחושותיהן בעקבות הפלה, מחשש מביקורת או חוסר הבנה. חשוב שהסביבה הקרובה – בן הזוג, משפחה וחברים – תהיה ערנית לתסמינים ולמצבה הנפשי של האישה.
הטיפול בדיכאון לאחר הפלה כולל לרוב שילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפיה:
- טיפול תרופתי – במקרים של דיכאון חמור, ייתכן צורך בטיפול נוגד דיכאון ממשפחת ה-SSRI, מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין.
- טיפול פסיכותרפי – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) יכול לסייע בזיהוי דפוסי חשיבה שליליים ובהתמודדות עמם. טיפול דינמי מאפשר עיבוד של רגשות האובדן ואשמה.
- תמיכה קבוצתית – השתתפות בקבוצות תמיכה לנשים שחוו הפלה מאפשרת תחושת שייכות, עידוד ולמידה מניסיון של אחרות.
- תמיכה זוגית – לעיתים יש צורך בטיפול זוגי כדי להתמודד עם השפעת האובדן על מערכת היחסים הזוגית.
התמודדות והחלמה
תהליך ההתמודדות עם הפלה הוא אישי וייחודי לכל אישה. ההחלמה הרגשית עשויה להימשך זמן מה, אך עם טיפול ותמיכה מתאימים, רוב הנשים מצליחות לשוב לאיזון נפשי ולתפקוד מלא. חשוב לעודד נשים לבקש עזרה מקצועית ולא להישאר לבד עם תחושות הכאב והאובדן.
דיכאון לאחר הפלה הוא מצב שניתן לטפל בו בהצלחה – בעזרת טיפול מקצועי ותמיכה רגשית, ניתן לחזור לתחושת יציבות ולמצוא דרך להתמודד עם האובדן. חושבת שאת או מישהי בסביבתך בדיכאון? פנו עוד היום למנטליקס ונשמח לסייע.