בעיות פסיכוסומטיות – כשהנפש משפיעה על הגוף

תוכן עניינים
רוצים לקבל עוד מידע?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
ד"ר אורן טנא
ד"ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה
הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים. פסיכיאטר מסביר
התקף חרדה מתמשך. פסיכיאטר פרטי עם מידע חשוב שכדאי להכיר

בעיות פסיכוסומטיות הן מצבים רפואיים שבהם תסמינים גופניים נגרמים או מוחמרים בשל מצוקה נפשית, כמו מתח, חרדה, דיכאון או טראומה. המושג "פסיכוסומטי" נובע משתי מילים ביוונית: "פסיכו" – נפש, ו"סומה"  – גוף, והוא מבטא את הקשר ההדוק בין הגוף והנפש. בעיות פסיכוסומטיות מוכרות ברפואה מזה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין יותר יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים.

מהן בעיות פסיכוסומטיות?

בעיות פסיכוסומטיות הן תסמינים גופניים שאין להם הסבר רפואי ברור, אך ההערכה היא שהם נגרמים או מוחמרים בשל מצב נפשי. מדובר במצבים שבהם הגוף מגיב ללחץ נפשי דרך כאבים, בעיות במערכת העיכול, בעיות עור, כאבי ראש, קוצר נשימה ועוד. במקרים רבים, בדיקות רפואיות אינן מגלות סיבה "אורגנית" לתסמינים, אך המטופל ממשיך לחוות מצוקה פיזית ממשית.

הקשר בין הגוף והנפש מתרחש דרך מערכת העצבים המרכזית ומערכת ההורמונים. כאשר אדם חווה מצב של מתח או חרדה, הגוף נכנס למצב של "תגובת חירום" (באנגלית:fight or flight), שבו מופרשים הורמוני סטרס כמו אדרנלין וקורטיזול. רמות גבוהות של הורמונים אלה עלולות לגרום לתגובה פיזיולוגית חזקה ולהתבטא בתסמינים גופניים.

תסמינים נפוצים של בעיות פסיכוסומטיות

בעיות פסיכוסומטיות יכולות להופיע במערכות שונות בגוף:

  • מערכת העיכול – כאבי בטן, שלשולים, עצירות, בחילות, מעי רגיז.
  • מערכת הנשימה – קוצר נשימה, תחושת מחנק.
  • מערכת הלב וכלי הדם – דפיקות לב מואצות, לחץ דם גבוה.
  • המערכת השרירית – כאבי שרירים, התכווצויות, תחושת מתח בשרירים
  • מערכת העצבים – כאבי ראש, סחרחורות, נימול בגפיים
  • מערכת העור – גירודים, פריחות, הזעות יתר
  • מערכת המין – ירידה בחשק המיני, כאבים בעת קיום יחסים

תסמינים אלו עלולים להימשך לאורך זמן, לגרום לפגיעה משמעותית באיכות החיים ואף להוביל למעגל מתמשך של מתח נפשי – שבו החרדה מהתסמינים עצמם מחמירה את המצב הנפשי והגופני.

הגורמים להיווצרות בעיות פסיכוסומטיות

ישנם מספר גורמים נפוצים להתפתחות של בעיות פסיכוסומטיות:

  • מתח ולחץ כרוני – מצבי לחץ ממושכים גורמים להפרשה מתמדת של הורמוני סטרס, אשר משפיעים על תפקוד מערכות הגוף ויוצרים תסמינים גופניים.
  • טראומה נפשית – אנשים שחוו אירועים טראומטיים (כגון אובדן, תאונה או תקיפה אלימה) עלולים לפתח תסמינים גופניים כתגובה לא מעובדת לטראומה.
  • דיכאון וחרדה – מצבים נפשיים אלו גורמים לשיבוש במערכת העצבית וההורמונלית, אשר מתבטא בתסמינים גופניים.
  • הדחקה רגשית – ההערכה היא שכאשר אדם אינו מבטא את רגשותיו או מתעלם מהם, הגוף עשוי "לדבר" דרך הופעת תסמינים פיזיים.
  • מנגנוני הגנה נפשיים – לעיתים, הופעת תסמינים גופניים היא דרך לא מודעת להימנע מהתמודדות עם בעיות רגשיות מורכבות.

האבחון של בעיות פסיכוסומטיות

אבחון בעיות פסיכוסומטיות מצריך גישה רב-תחומית, הכוללת בדיקות רפואיות לצד הערכה פסיכיאטרית ופסיכולוגית.

  • שלילת גורם רפואי כללי אחר  – בשלב הראשון מבצעים בדיקות רפואיות מקיפות (בדיקות דם, הדמיה, אולטרסאונד) כדי לשלול מחלות גופניות.
  • זיהוי הקשר הנפשי – לאחר שלילת מחלות פיזיות, המטפל בוחן האם קיים קשר בין מצבו הנפשי של המטופל לבין הופעת התסמינים.
  • אבחון פסיכיאטרי ופסיכולוגי – פסיכיאטר או פסיכולוג מאבחן האם קיימים מצבים כמו דיכאון, חרדה או PTSD שמובילים להופעת התסמינים.

טיפול בבעיות פסיכוסומטיות

הטיפול בבעיות פסיכוסומטיות מתמקד הן בגורמים הנפשיים והן בתסמינים הגופניים, באמצעות גישה משולבת:

  • טיפול פסיכולוגי
    טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – מסייע בזיהוי דפוסי חשיבה שליליים ובשינוי תגובות למצבי לחץ.
    טיפול דינמי – מאפשר עיבוד רגשי של חוויות שהודחקו.
    ביופידבק – טכניקה שמלמדת שליטה על תגובות פיזיולוגיות כמו דופק ולחץ דם באמצעות מודעות נשימתית והרפיה.
  • טיפול תרופתי
    במקרים של חרדה או דיכאון קשים, ניתן לשלב טיפול בנוגדי דיכאון (SSRIs) או תרופות אחרות נוגדות דכאום וחרדה.
    לעיתים יש צורך בטיפול תרופתי להפחתת תסמינים גופניים (למשל תרופות נגד יתר לחץ דם או כאבים).
  • פעילות גופנית והרפיה
    פעילות גופנית מגבירה את הפרשת האנדורפינים ומפחיתה את רמות המתח והחרדה.
    טכניקות הרפיה כגון מדיטציה, יוגה ונשימות עמוקות עוזרות להרגיע את מערכת העצבים ולהפחית את התגובה הפיזיולוגית למתח.
  • חיזוק כישורי התמודדות
    פיתוח אסטרטגיות להתמודדות עם מצבי לחץ ולחיזוק תחושת השליטה במצבי משבר.
    חיזוק תחושת המסוגלות האישית מפחית את עוצמת התסמינים לאורך זמן.

סיכום

בעיות פסיכוסומטיות הן ביטוי פיזי למצוקה נפשית עמוקה. חשוב להכיר בכך שהתסמינים אינם "בדמיון" של המטופל – אלא תגובה ממשית של הגוף למצבים נפשיים מורכבים. טיפול נכון, הכולל שילוב בין טיפול נפשי, טיפול רפואי ופעילות גופנית, יכול להביא להקלה משמעותית בסימפטומים ולשיפור כללי באיכות החיים. חיבור בין גוף ונפש הוא המפתח להחלמה.

חשים שאתם מתקשים בכך? פנו אלינו למנטליקס ונשמח לנסות לסייע.

מאמרים נוספים

הקשר ההדוק בין הגוף והנפש מוכר ברפואה שנים רבות, אך רק בעשורים האחרונים החלו להבין באופן מעמיק יותר כיצד מצבים נפשיים עלולים לגרום או להחריף תסמינים גופניים. פסיכיאטר מסביר
בין אם מדובר בראיון עבודה ראשון בחיים או בראיון למשרה בכירה, תחושת המתח, הדופק המואץ והחשש מכישלון עלולים לפגוע בסיכויי ההצלחה. מה עושים? פסיכיאטר פרטי מסביר.
למרות שדיכאון לאחר לידה זוכה לתשומת לב רחבה יותר, דיכאון לאחר הפלה עלול להיות חמור לא פחות. איך מאבחנים ומה עושים? פסיכיאטר פרטי מסביר
התמכרות היא תופעה מורכבת ורבת השפעות, אשר משפיעה גם על בני משפחתו של המכור, שנמצאים בעין הסערה. במקרים רבים, הדרך להחלמה הופכת למסע משפחתי משותף, הדורש שיתוף פעולה, קביעת גבולות בריאים ותמיכה מערכתית
התמודדות עם בן משפחה הסובל מהתמכרות היא אתגר מורכב ורווי רגשות. אחת הגישות היעילות, המסייעת ביצירת שינוי, היא הגישה המוטיבציונית.
אנשים רבים חשים פיק ברכיים בהופעה בפני קהל או בסיטואציות חברתיות חדשות. מתי זה פחד טבעי ומתי זו חרדה שעלולה לחבל בתפקוד? פסיכיאטר מסביר
איך יודעים אם בן או בת הזוג סתם עצובים או לוקים בדיכאון? וכיצד מתמודדים אם הם אכן מדוכאים? איך פונים אליהם? מה שואלים? פסיכיאטר פרטי מסביר
מתח רגשי הוא חלק טבעי מהחיים שלנו בישראל, אך כאשר הוא הופך לחזות הכול, עלולות להיות לו השפעות חמורות על הבריאות הנפשית והפיזית. מה עושים? פסיכיאטר פרטי מסביר
הדחף הכפייתי לתלוש שיערות עלול לגרום לקרחות, בושה ומצוקה ניכרת. איך עוצרים את האובססיה?
כיצד מזהים אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, איך הדבר משפיע על מערכות היחסים והתפקוד שלהם ואיך מטפלים? פסיכיאטר פרטי עם ההסברים
אחד ההיבטים המדאיגים ביותר של הפרעת קשב וריכוז הוא הקשר החזק שלה להתמכרות והפרעות שימוש בחומרים. כל ההסברים מפסיכיאטרית מומחית בהתמכרויות.
מהי קלסטרופוביה, איך מאבחנים אותה וכיצד מטפלים בה?
איך מאבחנים חרדת בחינות, מהם הגורמים לה וכיצד מטפלים בה?
מהי חוות דעת פסיכיאטרית לצוואה ואיך נערכים לה? ומה עושים אם צריך למנות לבן משפחה אפוטרופוס? כל הפרטים
מהי טראומה נפשית, כיצד היא מתרחשת, מהם התסמינים של פוסט-טראומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים.
ADHD משפיע על הלימודים, חיי החברה, המשפחה והעבודה, ומלווה את האדם לאורך כל חייו. איך מאבחנים ומה ניתן לעשות? פסיכיאטר פרטי מסביר.
הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) היא הפרעה נפוצה בילדים, מתבגרים ומבוגרים, מה גורם לה ואיך מטפלים בה.
על האפשרויות השונות לטיפול פסיכולוגי באזור השרון, תוך התמקדות בגישה אישית ומקצועית לכל מטופל על ידי צוות מומחים מנוסה ורב מקצועי
מעבר לפנייה לטיפול מקצועי, קיימים צעדים משמעותיים שאתם יכולים לעשות בעצמכם כדי להתמודד עם דיכאון ולשפר את איכות חייכם
הפרעת קשב וריכוז משפיעה על ילדים ומבוגרים, ומתבטאת בקשיים בתחומי החיים השונים כמו לימודים, עבודה ומערכות יחסים. בעוד שחלק מהתסמינים נחלשים עם הגיל, רבים ממשיכים להתמודד עם השלכותיה וטיפול מותאם עשוי לשפר את התפקוד ואיכות החיים. פסיכיאטר פרטי מסביר.
התקפי פאניקה הם חוויה מאוד שכיחה – ומאוד מערערת. אבל עם גישה נכונה אפשר לעזור לעצמכם או למישהו בקרבתכם לעבור בהצלחה התקף חרדה. מצורף מדריך של פסיכיאטר פרטי: מה לעשות – ומה לא לעשות – בהתמודדות עם התקף פאניקה
חיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות מאתגרים, אבל טיפול נכון ויעיל יאפשר למתמודדים רבים לנהל חיים יציבים ומספקים
הפרעת חרדת ממחלות הידועה גם בשם היפוכונדריה או חרדת בריאות, יכולה לשתק אנשים ולגרום לסבל נורא. איך מאבחנים ומה עושים? כל ההסברים. 
דיכאון אינו חלק נורמלי מההזדקנות, למרות שלפעמים חושבים כך בטעות. לכן חשוב במיוחד לאתר ולטפל בדיכאון בקשישים. כל ההסברים.
פסיכיאטרית בכירה מסבירה על התמכרות לקנאביס, הכרת הסיכונים, זיהוי הסימנים המקדימים ופניה לטיפול.
מיליוני אנשים ברחבי העולם מתמודדים עם חרדה, ותרופות הן כלי מרכזי עבור אלו שחווים השפעה משמעותית על חיי היומיום שלהם. אילו תרופות נפוצות קיימות וכיצד הן מסייעות? הנה כל הפרטים.
תרופות פסיכיאטריות יכולות להציל חיים ותפקוד של אנשים המתמודדים עם הפרעות נפשיות. עם זאת, כאשר מחליטים להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות הללו, עלולים לחוות תסמיני גמילה. הבנת התהליך וידיעה כיצד לנהל אותו בבטחה חיוניים. כל ההסברים
בעידן הדיגיטלי, משחקי מחשב הם בילוי פופולרי, אך עבור חלק מהמשתמשים הם עלולים להפוך להתמכרות שמשפיעה על החיים האישיים והרווחה. הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לטיפול יעיל.
תחלואה כפולה היא מצב שבו אדם מתמודד עם מחלה פסיכיאטרית לצד הפרעת שימוש בחומרים, מה שמחמיר את שני המצבים ומקשה על האבחון והטיפול. הבנת הקשר ביניהם חיונית לטיפול מוצלח ולשיקום.
פסיכיאטר פרטי מסביר על האפשרות לקבל שירות פסיכיאטרי פרטי עבור חברי "מכבי" המבוטחים בביטוחים משלימים
פסיכיאטר מומחה מסביר על טיפול בדיסתימיה
טבעי להתרגש לפני נאום או הופעה, אבל כאשר ההתרגשות הופכת לאימה והכול מוצף בחרדה – ייתכן שמדובר בחרדת קהל, המכונה גם פחד במה. מה עושים? מתמחה בפסיכיאטריה מסבירה
היפוכונדריה, או חרדת בריאות, היא מצב שבו אנשים חווים דאגה מוגזמת או בלתי פרופורציונלית בנוגע למצבם הבריאותי. הם משוכנעים שהם חולים במחלה קשה, למרות שאין הוכחות רפואיות לכך.
מצבי מלחמה וטראומות לאומיות משמשים כגורם מזרז להתפתחות של התמכרויות. בישראל, לא במפתיע, נרשמה עלייה בהתנהגויות התמכרותיות בקרב צעירים בעקבות אירועי ה-7.10. עובדת סוציאלית המתמחה בתחום ההתמכרויות מסבירה את התופעה ומעניקה תובנות חשובות.
הלם קרב הוא מושג רחב המכיל ככל הנראה מספר מצבים שונים – החל מתגובה נפשית עזה אך נורמלית לאירועי קרב, דרך Combat Stress Reaction (CSR) – מצב של הצפה פסיכולוגית זמנית אך משמעותית, ועד להפרעה פוסט-טראומטית כרונית (PTSD). פסיכיאטר פרטי מסביר ומביא בהירות לנושא.
אני נטע, פסיכותרפיסטית ומטפלת מינית * שמחה ומתרגשת מאוד לפתוח את הפינה החדשה במנטליקס על מיניות * ולמה כל השמחה וההתרגשות? כי לכל אחת ואחד מאיתנו מגיעה מיניות בריאה, טבעית, זורמת, שוויונית. והדרך אליה מתחילה בידע
כולנו חווים מדי פעם בעיות שינה, עקב מתח או לחצים בחיים. אבל קשיי שינה מתמשכים יכולים להשפיע באופן ניכר על הבריאות הפיזית והנפשית של האדם. מה אפשר לעשות? פסיכיאטר מסביר
מה זה בעצם פסיכיאטר? כיצד נראית פגישה עמו? מה ההבדל בינו לבין פסיכולוג? פסיכיאטר פרטי מומלץ מסביר הכול
דיכאון קל עדיין יכול להתיש. זיהוי, אבחון וטיפול נכונים יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים ולמנוע התקדמות לצורות חמורות יותר של דיכאון.
התמכרות להימורים, בין אם בקזינו או במילוי אובססיבי של לוטו, יכולה להרוס משפחות ולגרום לסבל ולשיבוש החיים כמו בהתמכרות לסמים. איך מטפלים? פסיכיאטרית פרטית מומחית להתמכרויות מסבירה

תפריט נגישות